Приштина сада споредни играч, договор показао да су Срби у праву

БЕОГРАД: Председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун, изјавио је да је после постигнутог договора, који је довео до уклањања барикада, Приштина споредни играч, а не чинилац који ће се питати у наредном периоду, односно да су ствар преузеле САД и ЕУ.
d
Фото: Tanjug video

Дрецун за Танјуг наводи да постигнути договор показује да су Срби били у праву са својим захтевима, као и да је узрок дестабилизације понашање Приштине, а не Срба са Косова и Метохије.

Овог пута је српски народ демонстрирао велику политичку снагу, био је јединствен, одговорили су на једностране потезе Приштине јединственим наступом на миран, демократски начин. Показало се да, када је српски народ јединствен и у координацији са званичницима у Београду, то моћ која може да преокрене ситуацију до мирног решења и да тај глас на западу не могу да прескоче, елиминишу, казао је Дрецун.

Додаје да је постигнути договор резултат снаге отпора српског народа, жеље да остану на својим огњиштима и дипломатске борбе Београда која је, како каже, била даноноћна.

Према његовим речима, најважније је било да се постигне договор који би онемогућио Приштини да ситуацију искористи за општи сукоб са српским народом и тиме доведе Београд у ситуацију да својим снагама заштити српски народ.

Како каже, из искуства се показало да не треба да се верује да ће све што је договорено бити и реализовано, али да се треба надати, јер би било сувише политички ризично да САД и ЕУ преваре Београд.

Дрецун истиче да је Кфор јако битан за безбедност Срба на КиМ и у спречавању Приштине да терорише Србе, као и да верује да ће се држати договора јер им није у интересу да се српске снаге безбедности под било којим оправдањем нађу на северу Космета.

Ако би дозволили шири сукоб са Србима на Косову, то би било прихватљиво оправдање за одлазак наших снага безбедности на Косово. Запад не би никако волео то да види и зато мислим да ће Кфор настојати да сваку кризу, и ову садашњу и сваку неку будућу, доведе до ситуације када се не прелази критична граница и када не прелази оквире контролисане кризе, казао је Дрецун.

Истиче и да је у јуче постигнутом договору важно то што се Еулекс обавезао да појача мониторинг у наредном периоду над владавином права, истрагама, процесуирањем, нарочито када је реч о невећинским заједницама, како би ти људи имали једнак третман у судницама.

Договор који је постигнут, како додаје Дрецун, важан је не толико због договора са Пристином, већ и зато што показује да су међународни чиниоци схватили да је Аљбин Курти неконструктиван и да са њим не може да се договори, да он продукује кризу.

Постигнут је договор, ми ћемо урадити оно што је наша обавеза и очекујемо да то уради и друга страна. Ако мисли да дође до наставка преговора, онда ће то и урадити. Када говорим о другој страни, не мислим на Приштину, Приштина више није чинилац који ће се толико питати у наредном периоду, ствар су преузеле САД са ЕУ, Приштина је сада споредни играч, закључио је Дрецун.

EUR/RSD 117.0769
Најновије вести