“Приштина улази у конфликт са САД, може непријатно да се изненади“

БЕОГРАД: Непоштовањем Вашингтонског споразума, Приштина улази у конфликт са својим главним покровитељем САД, сматра Предраг Рајић из Центра за друштвену стабилност и додаје да би Приштина могла непријатно да се изненади након укидања мораторијума због броја земаља које су пре спремне да повуку признање независности, него да признају тзв. Косово.
Dijalog Beograd Pristina/F. Bakic
Фото: Дневник/Ф. Бакић/Приштина

Рајић за Танјуг каже да не би требало ометати Приштину у непоштовању Вашингтонског споразума јер на тај начин, сматра, све дубље и дубље праве јаз са САД.

"Аљбин Курти немилице ради у корист своје штете на чему можемо само да му честитамо и да га подржимо", каже Рајић.

Косовска председница Вјоса Османи борави у посети Јапану, затражила је подршку за нова признања тзв. Косова и чланства у међународним организацијама, а Рајић примећује да се и до сада могло видети да њихова дипломатија нема баш много успеха.

"Погледајте само број држава који је повукао признање лажне државе Косово, а колико је признало и тај резултат ће показати то", наводи.

Како каже, Приштина ће вероватно 1. септембра издејствовати то да мораторијума нема.

"Међутим, то не иде њима у прилог", наводи Рајић.

Земље које би могле да преиспитају своје раније донете одлуке, односно да повуку признање, како каже Рајић, су многе државе са афричког континента, али и на Блиском истоку.

Додаје да се не сме изгубити из вида да је Приштина радила на сопствену штету оног тренутка када је решила да отвори амбасаду у Јерусалиму.

"Од тог момента они трпе озбиљне критике у исламском свету и верујем да би ту могло доћи до померања у нашу корист, односно да би неке државе исламског света могле да повуку признање", каже.

Према његовим речима, могуће је да Османи покушава да разувери те државе и да их убеди како је њихово отварање амбасаде било у њихову корист али, додаје, у томе неће успети, с обзиром на негативне реакције не само Палестинаца, већ и арапских држава и Турака.

"Што више Приштина буде инсистирала на томе да нема мораторијума то горе по њих јер нити имају већину да уђу у неке међународне институције у које до сада нису ушле, нити могу да се обрадују бројем државе које би их евентуално признале, а још како могу да се разочарају бројем држава које би отпризнале ту лажну независност", наводи.

Коментаришући позив турског председника Реџепа Тајипа Ердогана на признавање Косова, Рајић каже да је то континуитет политике Анкаре.

Сматра да ће наша земља и даље имати ту врсту притисака, али додаје да се треба имати у виду и чињеница да је одговор нашег председника Александра Вучића на то био врло оштар, јасан.

Сигуран је да ће Анкара размислити два пута пре него што уђе у неки нови дил или постане спонзор независности Косова сада када је Америка мало променила став и када су прилично бесни на Куртија и нову администрацију у Приштини.

"Треба бити чврст у ставу и радити на одржавању добрих односа које имамо са Анкаром, Турска је за нас важна држава и важна је за стабилност читавог региона, велики је улагач и партнер, знају наше црвене линије и сигуран сам да ће након разговора Вучића и Ердогана Турска мало ретерирати у ставу који је више био за унутрашњу употребу, него што је требало да створи одређене репрекусије по ситуацију политичког типа на Балкану", каже Рајић.

Сматра и да је Ердоган својим ставом отежао Грчкој, односно оним круговима у тој земљи који имају тенденције да Грчка призна такозвано Косово.

Како каже, Мицотакис би имао негативне поене у својој јавности ако би после Ердогановог позива Грчка била прва земља која би признала Косово јер би испало да је под његовим утицајем то урадио, а познато је да је однос између Грчке и Турске компликован.

Према мишљењу Рајића, Грчка ће наставити да ублажава свој став према Приштини, подићи ће односе, али се у још неком периоду неће одлучити на формално признање Косова.

Када је реч о делању наше земље по том питању, Рајић указује да размишљамо неколико корака унапред и у том смислу каже да је министар спољних послова Никола Селаковић тренутно у Азербејџану, којем је најближи сарадник Турска.

"Они и даље не признају Косово и ми радимо са њима да не признају Косово. Ми покушавамо да их убедимо да они имају интерес да раде са нама и да би наш одговор био оштар уколико би они учинили нешто што је против наших националних интереса", додаје.

Рајић закључује да је од велике важности то што Курти повлачи потезе који су у супротности и са оним што се очекује у Бриселу и Вашингтону, док с друге стране ми имамо далеко бољу опцију, која је и даље јако теска, али је лагоднија јер смо испунили све преузете обавезе и више нико не може да тражи од нас нешто ново док Приштина не испуни макар минимум преузетог.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести