Пуповац: У Србији већа афирмација Хрвата, него Срба у Хрватској

ЗАГРЕБ:Председник Српског народног већа (СНВ) и Самосталне Демкратске Српске странке (СДСС) Милорад Пуповац истакао је данас, коментаришући питање ћирилице у Вуковару, да је у Србији већа афримација права хрватског народа него српског у Хрватској.
milorad pupovac printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Пуповац је за хрватски Н1, у том конетексту указао да је први пут од распада Југославије представник хрватског народа члан српске владе.

"Не може бити да сада у Србији имамо већу афирмацију права и партиципацију хрватског народа, а истовремено у Хрватској не", рекао је Пуповац поводом питања ћирилице у Вуковару, које се отворило с обзиром на то да је српска национална мањина према новом попису пала испод једне трећине и више не остварује право на равноправну службену употребу језика и писма.

Пуповац је нагласио да је ћирилица саставни део живота и традиције људи у Вуковару и да треба поштовати ту чињеницу.

"Право на ћирилично писмо ту и на другим местима је стечено право и стечена права по уставном закону и међународним одредбама се не доводе у питање. Ћирилично писмо је велика цивилизацијска тековина словенских народа", рекао је Пуповац.

Он је подвукао да се стање нормализује када се људи међусобно признају и кад препознају и признају међусобне разлике.

"Ако људи мисле да су Хрватској главни проблем Срби, а немали број људи мисле да је то тако, укључујући и оне у Вуковару који су водили своју политичку кампању на томе, и ако мисле да ће престати исељавање из Вуковара и Славоније тиме што неће бити ћирилице – алал им вера, али ја не видим и не верујем да је то тако", нагласио је Пуповац.

Пуповац је коментарисао и оптужницу која је подигнута против бившег потпредседника Владе Хрватске из реда српске националне мањине Бориса Милошевића и још троје бивших министара због незаконитости приликом доделе државних подстицаја, и поручио да ће Милошевић остати саборски заступник СДСС јер је то његово уставно право.

Он је оценио да је "то додатан мотив за Милошевића да ради свој посао, да настави политичко деловање и истраје у стварима које је радио до сада".

"За то нема никаквих законских ограничења, а сигуран сам да нема ни моралних препрека да обавља посао за који је изабран и да ради посао у складу са својим мандатом", навео је Пуповац.

Пуповац је рекао да сви треба да се придржавају закона и да закон треба да буде једнак за све и оценио да се Милошевић до сада у свом деловању држао тог начела.

Када је реч о обнови Баније након земљотреса, Пуповац је оценио да постоје разлике у обнављању кућа у насељима где живе доминантно припадници хрватског народа и припадници српског народа.

Пуповац је рекао да је део последица тога што један део кућа где живе припадници српске заједнице од рата нису обнвољене, а да је други разлог то што је хрватска заједница која живи у тим насељима "виталнија зато што у старту има боље и повољније околности".

"Из тог разлога ми настојимо помоћи да српска заједница дође до статуса, ако не веће виталности, онда до статуса тога да може равноправно да учествује у приликама које су понуђене и учествује у обнови. То је наш посао и ми то радимо. Ту нема ништа нити сме бити оног што називамо погодовање", поручио је Пуповац.

Осврнуо се и на сукоб између премијера Андреја Пленковића и председника Зорана Милановића.

"Сукоби су постојали, али никад нису попримили ову врсту смишљеног јавног произвођења сукоба и подела у позицијама”, рекао је Пуповац.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести