САД виде Србију као лидера региона у борби с ковидом

ВАШИНГТОН/БЕОГРАД: Званичници САД на Србију гледају са великим поштовањем и доживљавају је као лидера у овом делу Европе који се озбиљно суочио са корона вирусом, изјавио је амбасадор Србије у САД Марко Ђурић.
d
Фото: Tanjug / S.Radovanović, arhiva

Говорећи о имунизацији у Америци, он је за ТВ Вести рекао да је она добила на брзини, јер се дневно вакцинише између два и по и чак више од три милиона људи, те да ће на лето бити заокружена.

Навео је да постоји проблем који се састоји у томе што један део становништва оспорава значај вакцине, па политичари позивају грађане да се вакцинишу.

Процес имунизације у Србији је овде позитивно ођекнуо. Када разговарате са званичницима САД и кажете да сте из Србије, они кажу: ''Ви долазите из земље која је лидер у том делу Европе и то говори о вашем озбиљном односу према овом проблему'', рекао је Ђурић.

Када је реч о питању Косова и Метохије, истакао је да је Србија опредељена за дијалог.

Према његовим речима, Косово и Метохија је једна од тема где не постоји поклапање ставова Србије и САД.

Веома је значајно да ми данас, можемо да кажемо да представљамо земљу која је чврсто опредељена за дијалог, рекао је он.

Нагласио је да се труди да разговара с онима који традиционално нису на страни Србије, као и да полако долази до смене генерација.

Трудим се да разговарам с онима који нам традиционално нису наклоњени, паралелно с радом са новим људима који полако смењују ове који су били деведесетих, истакао је Ђурић.

Додао је да је Србија сада, једна нова Србија "која руши зидове између бивших земаља" и да се он труди да са представницима наше дијаспоре ради на изградњи инфраструктуре за будући утицај и релације Србије и САД.

Ово чиме се данас бавимо у Вашингтону је дугорочно улагање у нашу децу и будућност Србије, нагласио је Ђурић за ТВ Вести.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести