Савет Европе наставља подршку кључним реформама у Србији

БЕОГРАД: Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је данас у Београду са генералним секретаром Савета Европе Маријом Пејчиновић Бурић о европским интеграцијама Србије, сарадњи наше земље са овом организацијом, као и о актуелној политичкој ситуацији у Европи.
1
Фото: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ bg

Јоксимовић је информисала саговорницу о свим реформским активностима које Србија спроводи у процесу приступања Европској унији, како у области владавине права и демократизације друштва, тако и у секторским политикама као што су животна средина, инфраструктурно повезивање, трговина и друге које су значајне за квалитет живота грађана наше земље, али и читавог региона.

"И након прошлогодишњег значајног напретка у преговарачком процесу, настављамо активно са планираним усклађивањем са прописима и стандардима ЕУ, посебно када је реч о унапређењу правосуђа, изборних услова и оних у вези са медијским слободама", рекла је Јоксимовић, саопштило је Министарство за европске интеграције.

Како је нагласила, Србија ће припремити и усвојити све законске и подзаконске акте којима ће операционализовати измене Устава, на исти начин на који је то урађено са самим текстом нашег највишег правног акта.

Такође, Јоксимовић је изразила очекивање да ће у наредним недељама Извештај о препорукама ГРЕКО констатовати да су све препоруке, а које се тичу мера у области превенције корупције испуњене, што је веома важно и у контексту напретка у оквиру Кластера 1-Владавина права.

Пејчиновић Бурић изразила је подршку Савета Европе свим кључним реформским активностима у нашој земљи, посебно онима у области људских и мањинских права, јачању људских капацитета у локалним самоуправама, борби против прања новца и тероризма, као и у јачању регионалне сарадње.

Говорећи о ситуацији у Европи, Пејчиновић Бурић изјавила је да поздравља одлуку Србије да се придружи недавној резолуцији УН, нагласивши да ће сва тела Савета Европе, чији је и Србија активан члан, разматрати и предузимати све неопходне мере као одговор на актуелну тешку ситуацију.

Током састанка размотрени су и сви пројекти које спроводе ова међународна организација и Влада Србије, уз закључак да су многобројни позитивни резултати заједничких активности залога даље успешне сарадње, додаје се у саопштењу.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести