Селаковић: Важно да проширење остане високо на агенди ЕУ

БРИСЕЛ: Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се данас у Бриселу са комесаром за суседску политику и преговоре о проширењу Оливером Вархејијем.
evropska unija, pixabay
Фото: Pixabay

Како је саопштило ресорно министарство, Селаковић је поручио да је пуноправно чланство у ЕУ стратешко опредељење Србије, истакавши да смо максимално посвећени структурним реформама, али и да наши резултати нису праћени одговарајућом динамиком приступних преговора.

Оценио је као веома значајно то што је овогодишњи извештај Европске комисије о напретку Србије позитивније интониран у поређењу са претходним, и додао да нас охрабрује препорука за отварање кластера 3 и 4.

Селаковић је пренео да са великом пажњом пратимо сваку размену мишљења у вези са реформом ЕУ и напорима за њено јачање, али да очекујемо да процес проширења не буде запостављен, већ паралелан.

Према његовим речима, важно је да регион добије охрабрење на европском путу, и да нови резултати у преговорима са државама кандидатима и будућим кандидатима не изостану до краја актуелног словеначког председавања Савету ЕУ.

Селаковић је истакао да је ЕУ већ дуже од две деценије најзначајнији спољнотрговински партнер Србије, нагласивши да смо захвални што смо део Економског и инвестиционог плана и да је то један од показатеља да је наш регион високо на агенди европске администрације.

Шеф српске дипломатије рекао је да је регионална сарадња један од спољнополитичких приоритета Србије и да својим ангажовањем доприносимо миру и стабилности на западном Балкану, додавши да Европска комисија дужи низ година препознаје ангажман Србије у регионалној сарадњи.

Навео је да је окосница за унапређење регионалне сарадње усмерена на економско повезивање и с тим у вези указао на значај иницијативе „Отворени Балкан“.

Саговорници су се осврнули и на изазове у борби против пандемије корона вируса, а Селаковић је посебно захвалио на томе што је ЕУ данас усвојила одлуку о признавању дигиталних ковид сертификата издатих у Србији.

Истакао је да ће ова веома значајна одлука олакшати путовања грађанима Србије у земље ЕУ.

Шеф српске дипломатије се претходно у Бриселу састао и са потпредседницом Европске комисије Вером Јуровом, коју је упознао са реформским процесима у Србији у протеклих неколико година, а пре свега са економским резултатима који Србију сврставају међу најбрже растуће европске економије.

Селаковић је саговорницу упознао и са током дијалога Београда и Приштине, а посебну пажњу је посветио најновијој серији једностраних аката Приштине, нагласивши опасност коју такво деловање може имати по регионалну стабилност.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести