СИМИЋ: Занимали их Донбас, па Пребег, ЗАБРАНИЛИ ми улазак у Хрватску

ЗАГРЕБ: Новинар из Републике Српске Данијел Симић тврди да га је данас око подне хрватска полиција задржала на граничном прелазу Батровци, и да му је потом уручено решење о забрани уласка у земљу.
youtube.com/FACE HD TV
Фото: youtube.com/FACE HD TV

"Након детаљне полицијске контроле и претреса возила, питали су за име оца, адресу становања и број телефона. Након тога ми је полицијски службеник рекао да ће 'доћи колеге да обаве разговор са мном' и да сачекам мало. Али да 'неће из Загреба, па ће бити брже'. То мало се растегло на два сата чекања", рекао је Симић, преноси Индекс.хр.

Након тога, Симић каже да су га испитивали људи који се нису представили по имену, али су рекли да су из хрватске обавјештајне службе.

"Генерално, занимало их је откуд и како сам се ја нашао у Донбасу. Кад сам први пут дошао, ко су ми били контакти, а посебно како сам направио разговор с Вјекославом Пребегом, хрватским плаћеником", рекао је Симић.

Како је навео, разлог за малтретирање и противправно задржавање искључиво је његово ратно извештавање из Донбаса и други политички ставови, што му је, додао је, неколико пута наглашено током интервјуа.

"Дакле, ово је чисто притисак на мене због мог рада. То најбоље илуструје колико се у ЕУ поштују људска и новинарска права, односно слобода мисли и говора", рекао је Симић.

Он је навео да на решењу које је добио није назначено да ли му је трајно забрањен улазак у Хрватску.

EUR/RSD 117.0706
Најновије вести