Скупштина завршила рад, усвојени бројни закони и споразуми

БЕОГРАД: Скупшитна Србије завршила је данас рад усвајањем више закона и споразума, а посланици су на почетку рада изабрали новог члана владе - министра привреде Слободана Цветковића.
skupstina srbije, Dnevnik/Radivoj Hadžić
Фото: Дневник/Радивој Хаџић

Након трочасовне расправе, која је све време била праћена несносном буком дела опозиције која је настојала да блокира рад парламента, посланици су поред ребаланса бужета, како најважнијег Закона, усвојили законе о акцизама, пензијском и инвалидском осигурању, управљању привредним друштвима у власништву државе и безбедности саобраћаја. 

Усвојили су и законе везане за образовање који се тичу дуалног образовања, просветне инспекције и високог образовања.

Посланици су усвојили и Закон о учешћу цивила у међународним мисијама и операцијама ван граница Србије, као и Закон о филмском и осталом аудиовизуелном наслеђу.

 Потврдили су Споразуме између Србије и Европске уније о нашем учешћу у Механизму цивилне заштите Уније.

Посланици су, такође, потврдили Споразум о зајму између KfW, Франкфурт на Мајни и Србије коју заступа Влада Србије делујући преко и путем Министарства финансија за Зајам за политике  - "Реформа сектора енергетике и животне средине у Србији".

Потврђен је и Споразум о филмској копродукцији између Србије и Италије, као и између влада Србије и Француске о социјалној сигурности.

Прихваћен је и Споразум о међународном превозу лако кварљивих намирница и специјалним средствима за њихов превоз.

Посланици су узвојили и Споразум између Србије и Италије о узајамном признавању и замени возачких дозвола, али и као између Србије и Азербејџана о међусобном укидању виза за носиоце обичних пасоша.

Потврђен је Споразум Србије и Екваторијалне Гвинеје, као и Србије и Габона о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша. 

Усвојен је и Закон о потврђивању Протокола из 1988. на Међународну конвенцију о заштити људског живота на мору, 1974, као и онај који се тиче потврђивања Меморандума о разумевању између Европске уније и Србије, с друге стране, о учешћу Србије у Компоненти за запошљавање и социјалне иновације ("ЕаСИ") Европског социјалног фонда плус (ЕСФ+), који је поднела Влада.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести