Посланици наставили рад расправом о амандманима

БЕОГРАД: Посланици Скупштине Србије почели су расправу о амандманима на сет изборних закона.
skupstina srbije
Фото: Tanjug/Z.Žestić, arhiva

На измене и допуне Закона о избору народних посланика поднето је девет амандмана, на измене Закона о локалним изборима осам, док је на измене и допуне Закона о заштити становништва од заразних болести поднето три амандмана.

Шеф посланичке групе СНС-а Александар Мартиновић се на почетку седнице осврнуо на нереде које је изазвао лидер Двери Бошко Обрадовић испред Народне скупштине, али и тврдње посланице Странке слободе и правде Маринике Тепић да је Маријан Ристичевић тада носио нож са собом.

Мартиновић је одбацио те тврдње и казао да је Ристичевић носио кључеве аутомобила.

Он је оценио да је Обрадовић “батина Драгана Ђиласа” и да ће Ђилас, када, како каже, више не буде Обрадовића, наћи неку нову “батину”.

Људи који су били на власти покушавају да зауставе Србију на путу њеног развоја, оценио је Мартиновић.

Он је поручио да Србија неће да поклекне пред тајкуном као што је Ђилас, или фашистом као што је Бошко Обрадовић.

То неће да се деси. Србија ће остати држава. Србија је вечна и важнија од сваког од нас појединачно, рекао је Мартиновић.

Двери остају верни бојкоту, али за активан бојкот

Председник Двери Бошко Обрадовић изјавио је да тај покрет неће учествовати ни на једним изборима 21. јуна, наводећи да ће они остати верни свом потпису на “Споразуму с народом”, и бојкоту избора, али активном бојкоту.

Фото: Tanjug (Tara Radovanović)


Обрадовић се придружио Шеварлићу у штрајку глађу

Лидер опозиционог Покрета Двери Бошко Обрадовић придружио се самосталном посланику Миладину Шеварлићу у штрајку глађу.

Шеварлић је раније данас рекао да ступа у штрајк глађу, а то је образложио тиме што је у "немогуцнности да придобије посланике у скупштини да расправљају о повредама територијалног интегритета и суверенитета Србије и непоштовање резолуције 1244" Савета безбедности УН о Косову и Метохији.

Навео је да Србија не признаје државу Косово, а тера своје грађане да постану чланови њихове скупштине и владе, што је, каже, велеиздаја.


На конференцији за новинаре у Скупштини Србије, он је оценио да су избори “антидемократски, противуставни и здравствено небезбедни”, и додао да не постоји ниједан разлог којим би се могло оправдати њихово одржавање 21. јуна.

Остајемо верни бојкот кампањи на свим изборним нивоима и што је за нас важно, настављамо с бунтом против ове власти који смо започели претходних дана. Истовремено, за нас у Дверима је бојкот мртва прича и за нас је пасиван бојкот неприхватљив, рекао је Обрадовић.

Истакао је да су они спремни да сарађују само са оним актерима који су за активан бојкот.

Поручио је да су Двери од данас у предизборној капањи за “одлагање избора” и заједнички излазак српске опозиције на неке следеће изборе када се стекну услови.

Обрадовић је позвао лидера Покрета слободних грађана (ПСГ) Сергеја Трифуновића да озбиљно преиспита одлуку о учешћу на изборима.

Наводећи да се у парламенту данас расправља о изборним законима уочи избора, Обрадовић је казао да ће Уставном суду предати захтев за ванредну меру - прекидање изборног процеса и оцену уставности, уколико скупштина данас усвоји измене Закона о избору народних посланика и измене Закона о локалним изборима.

Буде ли Уставни суд и даље у самоизолацији, мислим да ми више Уставни суд немамо и да ћемо морати да се обрачунамо с антиуставним Уставним судом Србије, рекао је лидер Двери.

И Мартиновић и Сандра Божић у штрајку глађу

Шеф посланичке групе СНС Александар Мартиновић и посланица СНС Сандра Божић одлучили су да и они ступе у штрајк глађу.

Фото: Tanjug (Mihajlo Jelisavčić)

Мартиновић је рекао да су у штрајк глађу ступили са циљем да тужилаштво и судство реагују на, како кажу, "фашистичке испаде Бошка Обрадовића" и да се процесуирају они који су "физички насрнули на посланика Маријана Ристичевића и нанели му повреде".

Мартиновић је на седници најавио да ће он и Божић ступити у штрајк глађу, након што су прво самостални посланик Миладин Шеварлић, а за њим и лидер Двери Бошко Обрадовић ступили у такав штрајк.

Затим је председница скупштине Маја Гојковић направила паузу од пет минута, а седница је након те паузе настављена.

Гојковић је навела да су је посланици СНС обавестили да ступају у штрајк глађу.

Рекли су да наставимо са седницом, јер то није штрајк против скупштине, рекла је Гојковић.

Сада сво четворо народних посланика седе испред парламента.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести