СРБИЈА ПУНОМ ПАРОМ НАПРЕД Вучић на отварању радова на брзој саобраћајници

Председник Србије Александар Вучић присуствује данас обележавању почетка радова на изградњи брзе саобраћајнице Слепчевић‒Бадовинци.
a
Фото: Tanjug/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Председник Вучић је у 11.10 стигао на градилиште на ком почиње изградња пута. Он је у друштву министра грађевинарства Горана Весића прегледао таблу на којој је исцртана рута овог пута.

- И у Титово време нису грађени путеви у том правцу, према Републици Српској, тачније Босни, као да су намерно хтели да нас удаље. Срећан сам и поносан, што Срем и Мачва добијају овакве путеве - рекао је Вучић.

Истакао је да када буде урађен пут до Текериша лакше ће бити ђацима да посете славну планину Цер.

Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић

- Када је далеко, неће људи да иду. Колико је широк Павловића мост? То је био диван човек, и дивна породица - рекао је Вучић говорећи о граничном прелазу са Републиком Српском.

Он је у разговору са новинарима рекао да је тражио да Србија и БиХ удруже снаге по питању модернизације железнице.

- Ипак, има много неслагања, али упркос неслагањима ствари иду напред. До Бијељине ће се стизати од Београда за сат и 15 минута. Да би људи могли брже да се крећу, онда ће и Бијељина бити више везана за Београд него за било шта друго. Даље се иде ка Брчком и Бањалуци. Треба да видимо онда и за Тузлу и Сарајево даље - истиеч председник.

Весић је рекао да преговарамо са БиХ по питању тагова за путарину, док је са Хрватском то питање решено.

- И са Грчком преговарамо, а са Северном Македонијом је то решено - казао је Весић.

Председник Вучић је истакао и да су јавне финансије у добром стању.

- Никада не бих рекао да је сјајно и одлично, увек може боље. Али, стопа јавног дуга је нижа у односу на 90 одсто земаља ЕУ. У Француској је 120 одсто БДП, у Немачкој на 77 одсто. То довољно говори о свему, а посебно имајући чињеницу да када сам 2014. постао председник Владе стопа јавног дуга је била 79 одсто, а данас је 51 одсто - рекао је он.

Вучић истиче и да имамо одличну ликвидност, и да су огромна улагања у велике пројекте широм земље.

- Смајли ће нас изаћи две милијарде евра. Све је то много новца, али то доводи инвеститоре и запошљава људе. Данас је Србија на историјском нивоу што се запослености тиче, и надам се да ћемо наставити да привлачимо инвеститоре - каже председник.

Додаје да је данас 550.000 људи више запослено него што је било пре 11 година, иако нас има мање због недовољног природног прираштаја.

- То је доказ колико боље стојимо него некада. Увек има безброј проблема и безброј ствари, морате више бриге да показујете. Земља иде у добром смеру, боље је него што је било - рекао је он.

Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић

Коментаришући тврдње аналитичара Ђорђа Вукадиновића, да Ивици Дачићу не би био први пут да мења парламентарни блок, председник каже:

- А он се разуме у јавно мњење ко ја у стони тенис. Не бих коментарисао то, то је питање за њих.

Истиче да ће у будуће говорити да "сумња" и да "мисли" да је Шолак велики криминалац.

- Морам да кажем да је то моје мишљење. Мислим да је много доказа предато тужилаштву, и за прање пара. Мислим да воде одређене поступке, истрага се води, воде се свакаква чуда. Али је тачно да не смем да људе називам криминалцима док не стигне правоснажна пресуда. Прихватам критику - казао је председник.

Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић

Он додаје да данас ради свој посао као председник грађана, и да није у функционерској кампањи.

- То што сам ја подржао листу "Србија не сме да стане", то је апсолутно фер. Не желим да земљу униште они који су је уништавали већ. Дошли смо да отварамо велелепне стадионе, ја их нисам отворио. Не могу да ми забране да се шетам. А тај закон за кампању се односи само на носиоце изборних листи, а ја нисам носилац. Овде сам замолио да се скине говорница, дошао сам само да обиђем, да покажем људима шта радимо. Држао сам се фер и коректног односа да покажем људима како се то ради - рекао је председник.

Вучић је истакао да ће два пута до избора ићи у иностранство, по два или три дана.

- Све време док будем био у земљи искористићу да помогнем листи "Србија не сме да стане". Људи нису могли ни да сањају да ће добијати брзе саобраћајнице. То морамо да наставимо да радимо, а не да се врате на власт они који метар пута нису направили. То је мој став, и са том негативном кампањом ја немам никакав проблем - казао је он.

Раније данас, председник се састао са члановима мушке шаховске репрезентације који су освојили златну медаљу на Европском првенству.

Kurir.rs

EUR/RSD 117.1192
Најновије вести