СРБИ ТУГУЈУ, ЗАГРЕБ ЋУТИ Обележавање годишњице злочина у Медачком џепу без представника власти

ЗАГРЕБ: Председник Српског народног већа Милорад Пуповац изјавио је данас да је обележавање 30 година од страдања српских цивила у Медачком џепу израз најдубљег унутрашњег хришћанског моралног осећаја.
1
Фото: Printscreen /YouTube/N1

Пуповац сматра да су на комеморацији требало да буду, не само представници жртава, него и власти и сви они који су знали за то место.

Злочини почињени у „Медачком џепу” су били окрутни и имали намеру етничког чишћења и представљају „фашизам у његовој најгорој фази”, изјавио је у Медаку, код Госпића, председник Антифашистичке лиге Зоран Пусић.

Пусић је рекао да су ратне злочине починили припадници хрватске војске, наводно у име Хрватске, те би због тога данас на том месту требало да буду присутни представници и хрватске владе и војске, пренела је Срна.

Специјални изасланик председника Србије за питања несталих Веран Матић рекао је да су чланови породица страдалих поднели тужбе са захтевима за надокнаду штете и да су оне у неким случајевима, попут Боје Пјевача, одбачене, а да истрага званично још траје.

Матић је рекао да Уставни суд и Европски суд за људска права нису дали позитиван одговор.

„Већина жртава убијена је за време акције од 9. до 11. септембра, а села Почитељ, Читлук и Дивосело потпуно су спаљена и опљачкана у повлачењу јединица, 17. септембра 1993.”, истиче СНВ.

Према подацима СНВ-а, страдало је најмање 28 цивила те више од 50 војника са српске стране, а неки војници убијени су након заробљавања. У појединим случајевима доказано је тешко злостављање, мучење и иживљавање.

Изразио је потребу да се негде уз цркву постави знак страдања с именима жртава, која би требало да буду запамћена.

„Не треба се злопамтити. Не треба продубљивати и проширивати мржњу јер је ње превише, јер је та мржња узроковала ово страдање”, закључио је Пуповац, преноси Хина.

Хрватска војска је од изненадног напада на српска подвелебитска села Дивосело, Читлук и Почитељ 9. септембра до повлачења 17. септембра 1993. године систематски пљачкала, палила, рушила куће, тровала бунаре, убијала и масакрирала заробљене и рањене људе, побила домаће животиње.

Према подацима „Веритаса”, убијено је 88 Срба, од којих 46 војника, шест милиционера и 36 цивила, међу којима 17 жена. Сва три села сравњена су са земљом по систему „спржене земље”.

Међу цивилима је 26 људи било старије од 60 година, а иза хрватске војске није преостало живих српских рањеника. Као нестало се води још 11 људи, од којих су четири жене.

Трагедија „Медачког џепа” одвијала се пред очима Унпрофора који овај пут није био само пасивни посматрач, већ је узео и активно учешће у покушају да преузме контролу над овим подручјем и спречи убијање, што им је и успело након тродневних борби са хрватском војском и полицијом, подсећа Срна.

За злочине у акцији „Медачких џеп” осуђен је хрватски генерал Мирко Норац и то на шест година затвора.

Првооптужени Рахим Адеми је ослобођен свих оптужби. Хрватско правосуђе оптужило је још тројицу припадника хрватске војске на три и пет година затвора.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести