ССП, ДС и ПСГ: Данас рок да опозиција достави своје предлоге

БЕОГРАД: Формирање Министарства за спровођење избора, постављање "паралелног уредништва" информативних програма јавних сервиса РТС и РТВ и раздвајање термина избора за различите нивое власти, три су услова у Нацрту платформе која су дефинисана у радном документу ССП, ДС и Покрета слободних грађана, незванично је речено Танјугу у том делу опозиционог блока.
opozicija rts
Фото: Tanjug (Sava Radovanović)

Реч је о нацрту платформе за будући дијалог власти и опозиције предвиђеним да се води под покровитељством Европског парламента, а који је понуђен неколицини других опозиционих странака, које, како је речено Танјугу, данас треба да доставе своје предлоге за ту платформу.

О детаљима нацрта платформе у овим странкама за сада не желе да говоре, јер се, како кажу, на документу још увек ради, а нису ни прецизирали коме је све документ понуђен.

Да су га добиле потврдиле су СДС Бориса Тадића и Нова странка.

Лига социјалдемократа Војводине, Демократска странка Србије и Странка модерне Србије, нацрт платформе С СП-а, ДС-а и ПСГ-а, како кажу њихови представници, нису добили, али имају своје предлоге о чему треба разговарати у будућем дијалогу.

Портпарол ЛСВ-а Александар Мартон рекао је за Танјуг да та странка није добила предлог колега из опозиције, али су, каже, спремни на анализу свих предлога, јер сматрају да је "квалитетн изборни процес веома битан за демократску Србију".

"ЛСВ ће у преговорима изаћи са предлогом изборног закона. И раније смо истицали да Србији требају нова решења у погледу изборног система, јер је овај важећи превазиђен, те представља једну од препрека демократизацији, модернизацији и децентрализацији наше земље", рекао је Мартон за Танјуг.

Копредседница Странке модерне Србије Татјана Мацура каже да СМС такође није добила предлог који потписују С СП, ДС и ПСГ и истиче да је искрено изненађена да ПСГ стаје иза "смешног и незрелог" предлога.

"Издвајам њих јер су они учествовали у првој рунди дијалога и овако нешто тада нису заговарали. Министарство за изборе доста подсећа на прелазну владу, предлог оних који су одбили дијалог тада, а желели су да узму уцешће у власти", рекла је Мацура за Танјуг.

Она додаје да њена странка сматра да се дијалог мора најхитније наставити и да СМС оквирно остаје привржена предлозима ЦРТА-е иза којих је и прошле године стала.

"Овај пут бисмо фокус ставили на административне препреке које отежавају процес кандидовања, једнак приступ медијима, посебно националној фреквенцији у емисијама чији формати могу заинтересовани бираче, као и незаобилазно финансирање кампање које би морало поставити једнаке прилике за све учеснике", рекла је Мацура.

Нада се да ће председник Скупштине Ивица Дачић ускоро послати позив и најавити начин на који ће се се у условима пандемије састати.

У ДС С сматрају да дијалог треба водити кроз форму Округог стола власти и опозиције који, по њиховом мишљењу, треба да се освија без икаквог спољног мешања и споредовања и помињу да добар пример може да се нађе у организовању делимично успешног Округлог стола власти и опозиције 1992. године.

Сматрају да теме треба да буду: Улога и обавезе свих медија, посебно медија под непосредном државном контролом, у испуњавању одредби закона о јавном информисању и преиспитивање рада РЕМ-а, обавезе полиције и правосудних органа у спречавању, откривању и санкционисању кривичних дела против изборних права, утврђених у глави 15. Кривичног законика.

Кажу да би као резултат договора требало да се формира тело за праћење извршења одлука Округлог стола и тока изборног процеса, са једнаким бројем чланова представника власти и опозиције.

Социјалдемократска странка и Нова странка којима су ПСГ, ДС, Покрет за преокрет и Странка слободе и правде упутиле заједничку платформу за дијалог о изборним условима, то су, како су јуче саопштиле, виделе као одговор те четири странке на њихов јавни позив упућен пре неколико недеља у вези са дијалогом под покровитељством ЕУ.

СДС и Нова странка су позвале и друге "опозиционе групације" да седну за заједнички сто.

Током ове недеље требало би да почну разговори председника Скупштине Ивице Дачића и председника Спољнополитичког одбора ЕП Дејвида Мекалистера о међустраначком дијалогу.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести