Станивуковић: Прослава празника потврда наше повезаности

БЕОГРАД: „Значи нам што и Београд и Бањалука, Србија и Република Српска, данас на исти начин обележавају празник, Дан српског јединства, слободе и националне заставе”, поручио је градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић.
stanivukovic
Фото: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ mn

Он је данас за Танјуг рекао да све то говори о заједништву, јединству и слободи коју имамо и да када грађани Бањалуке виде њиховог градоначелника у Београду, то је потврда наше повезаности и да су, како је нагласио, границе само линије у атласу и ништа друго.

Станивуковић је напоменуо да ће националне заставе бити истакнуте свуда у Бањалуци у част празника, али да се данас тамо и слави и помало тугује јер се на данашњи дан присећамо 37.000 бораца који су дали живот за темеље Републике Српске, као и 1.600 бораца који нису пронађени.

Он је рекао да се на данашњи празник присећамо и свих осталих ослободилачких ратова кроз историју како би схватили колико смо као народ скупо платили слободу, пркос и понос који имамо и који и данас носе нове генерације.

Станивуковић је поменуо и подршку Србије и поручио да она много значи, јер, како је рекао, важнији и снажнији брат треба да помогне другог који расте.

Он је навео да су ове године све српске институције договориле помоћ од 3,3 милиона евра, која је већ у ребалансу буџета града за једну школу у бањалучком насељу Ада, а које је посебно важно јер су тамо, како је рекао, четири зграде са породицама настрадалих бораца.

Градоначелник Бањалуке је нагласио и да ће Србија донирати изградњу највећег парка у граду и атлетске стазе, која ће бити прва и једина у Републици Српској.

Додаје да је у насељу у којем живи изграђена амбуланта и месна заједница новцем из Србије, као и вртић са 2,2 милиона евра помоћи.

Он је навео да је све укупно преко 72 милиона евра у последњих 10 година као помоћ дошло из Србије, што је најважнија подршка коју Република Српска добија и потврда братских односа, а изразио је велику захвалност народу и руководству Србије и наду да ће се то наставити и у будућности.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести