Стефановић: Ниједан мигрант није оболео од корона вируса

БЕОГРАД: Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је данас да се на територији Србије налази око 8.500 миграната већ дуже време, наводећи да до сада ниједан мигрант није оболео од корона вируса.
nebojsa stefanovic
Фото: Tanjug (Zoran Žestić)

Стефановић је на седници Скупштине Србије одбацио информације да се српска села насељавају мигрантима, као и критике које су дошле од дела опозиције, да је Србија потписала некакав споразум о враћању миграната из Аустрије у нашу земљу.

“Једини начин да по закону неког вратите у нашу земљу је Споразум о реадмисији. То је међународни документ из 2007. године који је ратификовала Народна скупштина. По том споразуму који је тадашња власт потписала омогућава се реадмисија трећих лица и држављана наше земље у Србију из Аустрије и то само ако се наша држава сагласи са тим”, објаснио је министар.

Стефановић је истакао да Србија мора да се сагласи у сваком појединачком случају, наводећи да нико не може да врати било кога, па био и држављанин Србије.

Он је објаснио да радни аранжман само дефинише прецизније детаље реадмисије.

“По том радном аранжману није враћен ниједан наш дрзављанин, нити мигрант или избеглица”, истакао је Стефановић.

Министар је навео да је у Србији релативно стабилан ток миграција и да се већ дуже време у земљи налази око 8.500 миграната који су смештени у прихватним центрима.

“До сада ниједна мигрант није оболео од корона вируса. Они имају онемогућено кретање, налазе се у камповима због њиховог здравља, као и због здравља грађана Србије. Нјима су обезбђени сви услови за пристојан и нормалан живот”, рекао је Стефановић.

Према његовим речима, било је кривичних дела која су извршили мигранти, али су она углавном начињена између самих миграната у међусобним обрачунима.

“Трудимо се да ефикасним процесуирањем, реадимисијом и свим другим мерама оне који су илегално ушли у нашу земљу враћамо у земље одакле су ушли”, рекао је министар и навео да у том смислу Србија сарађује са појединим земљама.

Министар је казао да је у јавности било приче како се у Србију насељава миллион миграната и како су већ на путу, рекавши да су то потпуне лажи и бесмислице.

“Ми смо позивали људе да нам покажу једну кућу, а не села где су мигрант насељени”, рекао је Стефановић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести