Стефановић: Почиње производња домаћег дрона Пегаз

БЕОГРАД: Министар одбране Небојша Стефановић изјавио је данас да основу опремљености наших оружаних снага чини оружје и опрема која је плод домаће производње, и најавио да ће за петнаестак дана почети производња домаћег дрона Пегаз.
s
Фото: FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/ nr

Отварајући 10. Међународни научно-стручни скуп из области одбрамбених технологија ОТРХ 2022. на Војно-техничком институту(ВТИ) у Београд, Стефановић је рекао да ће држава уложити још 200 милиона евра у домаћу војну индустрију како би проширила капацитете и одржала корак са савременим светским достигнућима.

"За нашу војску је важно да не губимо корак у технолошком развоју. Свесни смо да будућност одбрамбене индустрије чине дронови, беспилотне летелице, безпосадна возила, роботи, вештачка интелигенција и том смислу не желимо да заостајемо за било ким у свету", поручио је министар одбране.

Он је истакао да је ВТИ окосница свих производа домаће наменске индустрије и интегратор различитих сложених система које су данас део наше војног наоружања и војне опреме.

"Када сте војно неутрални, не смете да зависите само од увоза. Инвестирали смо у домаћу памет, наше људе, домаће институте, домаће фабрике. Њихови пројекти и производи данас чине базу опремљености наших оружаних снага", истакао је министар.

Он је побројао да је Војска Србије (ВС) данас опремљена самоходним хаубицама Нора, дигиталним модуларним Огњевима, модернизованим тенком М84 модернизацијама С1 и С2, ПВО системима Пасарс, оклопним возилима Лазар 3, Милош, роботизованим платформама Мали Милош.

"Сва та средства су дела наших руку и имају купце широм света.

За две године у наоружање ВС уведено је 61 средство војног наоружања из домаћег развоја", рекао је министар и додао да је реч о Огњу, Пасарсу, модернизованом возилу пешадије БВП М-80А1, ракетама М19 домета 40 и више километара које су успешно тестиране.

Такође, у току су испитивања за још 20 прототипова и седам нултих серија оружја.

Актуелна дешавања у свету показула су, каже министар, да је наш пут који подразумева снажење сопствене армије и снажење сопствених развојних и производних капацитета у погледу опреме и наоружања итекако исправан.

"Тај пут усмерен је само ка једном циљу - очувању мира и стабилности наше земље и региона. Наша жеља је да више никада не ратујемо и не улазимо у било какве сукобе и не будемо део било каквих туђих сукоба", поручио је министар.

Желимо само да у миру економски развијамо своју земљу и обезбедимо што боље услове живота за наше грађане, али то, каже, није оствариво без јаке армије, а Војска Србије је једна од водећих у региону.

Директор ВТИ пуковник Бојана Павковић рекао је да сведочимо значајним променама на светском нивоу у домену одбрамбених технологија.

"Те промене диктирају ургентну потребу за развојем нових, модерних, система наоружања и модернизацију постојећих и њихово увођење у оперативну употребу", поручио је пуковник Павковић.

EUR/RSD 117.1262
Најновије вести