Стефановић: Вучић највећа препрека независном и етнички чистом КиМ

БЕОГРАД: Седница Савета безбедности УН посвећена стању на Косову и Метохији, још једном је претворена у позорницу за најбруталније лажи на рачун Србије и председника Александра Вучића, захваљујући представници тзв. владе у Приштини која је, по обичају њених претходника, тешко злоупотребила право да говори пред овим телом УН, изјавио је потпредседник владе и министар одбране Небојша Стефановић.
nebojsa stefanovic, YT printscreen
Фото: Youtube Printscreen

"Такозвана министарка спољних послова из Приштине, Доника Гервала дошла је пред Савет безбедности УН да лаже, од почетка до краја свог обраћања, да просипа оптужбе против Србије и њеног председника које не могу да прођу ни у кафани, а камоли пред чланицама Савета безбедности", навео је Стефановић у писаној изјави.

Додао је да политичари из Приштине не знају за срамоту, док месецима покушавају да трагедију у Украјини искористе за своје циљеве.

"Ко ће да поверује приштинској ''министарки'' да председник Вучић и Србија припремају некакву војну агресију на Балкану? Знају ли они да не постоји ниједан лидер, ни влада у Европи и свету са којима председник Вучић није у сталној комуникацији и да му сви већ годинама одају велико поштовање за политику мира и договарања у региону?", указао је Стефановић.

Како је навео, то што Гервала, пред Саветом безбедности бесрамно лаже о некаквим агресивним плановима Србије, није увреда само за Уједињене нације, него и за здрав разум.

"Управо су њена такозвана влада и њен шеф Аљбин Курти једини на Балкану који представљају сталну безбедносну претњу", поручио је министар.

Управо они, подсећа, прогоне косовске Србе, непрестано шаљу наоружане јединице да хапсе и прогањају невине људе, стално их застрашују и желе да их протерају да би довршили своју политику етничког чишћења.

"Гервала и њена такозвана влада толеришу непрестано скрнављење српских гробова, нападе на Србе и њихову имовину, прогањају сваког ко покуша да се врати својој кући на КиМ. Њена такозвана влада забрањује косовским Србима да гласају за своје политичке представнике, гуши слободу кретања и говора. Они су ти који су протерали 250.000 Срба из својих домова и као једину политику имају забрану њиховог повратка и протеривање свих који су још остали на Косову и Метохији", навео је Стефановић.

Запитао се и колико треба бити без образа да се са таквом историјом насиља и прогона дође пред Савет безбедности и "просипају" лажи да су жртве, а уствари су силеџије.

Поручио је да Србија никоме не прети, што добро знају сви у Савету безбедности и у Уједињеним нацијама, као што, додаје, сви врло добро знају да је председник Александар Вучић истински креатор мира и стабилног живота на Балкану, за све његове народе, а нарочито за Србе и Албанце.

"Цео свет даје подршку тим његовим напорима и никакве лажи Куртија, Гервале и других то не могу да промене. Њихов је проблем што им не иде од руке да направе државу и што не могу да остваре сан о Косову и Метохији без иједног Србина, а највећа препрека за то им је Александар Вучић. Лажи које говоре пред Саветом безбедности су најбољи доказ њихове немоћи", навео је Стефановић у писаној изјави.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести