Столтенберг Харадинају: Без дозволе Кфор КБС не може на север

БРИСЕЛ: Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг поручио је Рамушу Харадинају да НАТО очекује да се Косовске безбедносне снаге придржавају важећег договора по ком не могу ићи на север покрајине без сагласности команде КФОР.
stoltenberg, tanjug
Фото: Tanjug Video, arhiva

”Имамо Бриселски споразум из 2013. године који јасно каже да КБС не могу да иду на север без сагласности са командом КФОР-а. Сматрамо тај договор важећим, а то је нешто што су јасно поручиле и многе чланице Алијансе”, изјавио је Столтенберг новинарима.

Одговарајући на изјаву премијера привремених приштинских институција који је генералном секретару НАТО поручио да ”не постоји север и југ, већ само целовито Косово”, Столтенберг каже да је и директно Харадинају пренео очекивања Алијансе да се примењује важећи договор када је у питању кретање КБС на северном делу где живи већинско српско становништво.

Он је поновио је да ће НАТО током дводневног министрског састанка у Бриселу, који почиње данас, преиспитати своје активности ван КФОР мисије, које се односе на изградњу капацитета и подршку КБС.

”Поценићемо ниво тог ангажаман на основу чињенице да многе чланице НАТО сматрају да је одлука о трансформацији КБС у војску Косова дошла у погрешно време”, каже Столтенберг.

Он је поновио да ће НАТО без обзира на односе са КБС остати присутан на Косову са мисијом КФОР која је базирана на УН мандату. 

”Присуство КФОР било је и јесте важно за стабилности Косова и ширег региона”, закључио је Јенс Столтенберг.

EUR/RSD 117.5516
Најновије вести