"СВЕТ ЈЕ ЧУО ДА ЈЕДНА ДРЖАВА НЕЋЕ ДОЗВОЛИТИ ДА ЊЕН НАРОД БУДЕ ИЗБРИСАН ГУМИЦОМ" Вучевић јасан: Председник Вучић имао филигрански прецизан говор, изнео истину о КиМ

Министар одбране и потпредседник Владе Србије Милош Вучевић истакао је за емисију "Политикос", на Студију Б, да је мала победа што је дошло седнице Уједињених нација са темом Косова и Метохије и народу у јужној српској покрајини послао важну поруку да ће држава учинити све да им плате и пензије буду исплаћене.
Милош Вучевић
Фото: Printscreen Studio B

Кардиналну грешку праве Албанци

-Значајно је да је дошло до седнице УН са темом КиМ. То је прва мала победа. Друга мала победа је јавна седница, сви који су заинтересовани су могли да чују аргументе, да кажем и једне и друге стране. Потпуно аргументовано обраћање председника Србије и које су последице по српску заједницу на КиМ, чињеница да се стварају услови за немогућност опстанка народа на КиМ. Резултат је да смо се вратили на Ист Ривер, у Савет безбедности и могли да изнесемо шта је истина о КиМ. Нико није имао очекивања да ће покровитељи тзв. косовске независности променити став, али је прилика да на највећој светској позорници председник каже шта је истина. Да не предвиђам, не мислим да је одступање од тих курсева могуће у кратким роковима. Није решено питање око КиМ, сви знају да оно не не може да буде назвисно док Србија то не изговори, а ми то нећемо никада урадити. Докле год ми верујемо да бранимо наш Устав и јавно међународно право, имамо шансу и наду да можемо да успемо. Историја нас учи да су се, у не тако далеком периоду, мењали системи и државе на том простору. И оно што су мислили да ће трајати довека није трајало довека. Нас обавезује наш Устав, народ и држава, а шта је оптимални успех за нас то ће време пред нама показати. Нисам за то да морамо унапред све стриктно да дефинишемо, у дипломатији се те карте не показују, него се тактички делује и промишља. То не значи да неко нема циљ. Кардиналну грешку праве Албанци, то се никад не врати на добро. Ми смо се огрешили према Албанцима, нисмо могли добро да разумемо и то нам се обијало о главу. А данас Албанци праве много веће грешке. Они показују ускогрудност и кратковидност. Пре свега, говорим о њиховој елити и Аљбину Куртију. Не мислим да треба да чекамо пет векова за успех, али време доноси резултате под условом да се борите за резултате. Једна вера у планове и циљеве, отаџбину и народ, ја додајем и вера у Бога, може довести до успеха. 

Курти није имао контра аргументе на опис који је председник Вучић изнео

Вучевић је истакао да је председник Вучић у говору био филигрански прецизан и да свет може да се прави нем и глув, али да је остао траг да је председник једне земље указао на континуирано кршење људских права једног народа на једној територији.

-Имао је говор пун снажних аргумената и правнички беспрекоран. То би морали да препознају органи УН, оне нису плод маште, оне су нажалост дефиниција онога што се дешава Србима на КиМ. Курти није имао контра аргументе на опис који је председник Вучић изнео. Овде сте имали све и свашта набацано, он не зна шта друго да каже него нас упоређује не знам с ким. То је Куртијев наратив. И та симболика коју сте могли да видите да испред нашег председника пише Србија, а испред Куртија пише његово име. Он је тамо био као физичко лице. Председник је оценио у тој најбржој процени ко је како наступао, ко је био корентан, ко против. 

Држава мора да води мудру политику, да брани Србе на КиМ

Министар је нагласио да би конкретна акција Запада била да се поштује Бриселски споразум, да се формира ЗСО, да се пусте људи који се у притвору држе без основа, као и нова одлука укидања динара. 

-Не могу да разумем да немају инструменте да утичу на Куртија који води ентитет који потпуно зависи од њих. Апсолутно су економски и финансијски зависни од њих. Од кад је Курти други пут на челу погледајте тај број напада на Србе на КиМ, од пуцања на браћу за Бадњи дан само зато што су носили бадњак, до упуцавања петорице Срба, до тога да су киднаповани људи до забране рада српских компанија, узурпације српске имовине, до оптужби да је СПЦ терористичка ћелија, да српска културна баштина није српска, него албанска. Имамо ситуацију као да је то на Дивљем западу. То све мора да се сагледа као целина, не може да се гледа у фрагментима. И оно што се синоћ десило у Њујорку је активност наше државе да се изнесу страшне чињенице, да не може свет да каже да нико није знао шта се то дешава и да једна држава неће дозволити да њен народ буде избрисан гумицом. Ако причамо о јачем физичком приступу то значи да идемо у сукобе. Држава мора да води мудру политику, да брани Србе на КиМ, а тај пут није посут латицама, него трњем. Очекујем да сви разумеју шта држава ради. Једном ће доћи моменат када ће се проверити патриотизам. Тада ће се видети ко је вера, ко је невера.

Фото: Printscreen Studio B

Низ трагичних догађаја ствара јуначки народ на КиМ

Сигуран да ће држава наћи начин да плате и пензије буду исплаћење нашем народу на Косову и Метохији, нагласио је Вучевић и додао да заборављамо шта је све наш народ прошао у протеклих 25 година.

-Ми заборављамо нападе да су људи убијани на путу за школу и посао, 14. марта се повремено сетило. Тај низ трагичних догађаја ствара страдални и јуначки народ. Држава Србија ће учинити све што може да Срби добију плате и пензије

 

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести