Тачи: Без егзодуса, припајамо Прешево, Медвеђу, Бујановац

ПРИШТИНА: Косовски председник Хашим Тачи упутио је данас јавну поруку "скептицима мировног споразума између Косова и Србије" који, по њему, "предвиђа формално признавање Косова од стране Србије и припајање Прешева, Медвеђе и Бујановца", општина на југу централне Србије, преноси РТК на српском језику.
Hasim Taci Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Косовска телевизија наводи да Тачи није прецизирао на шта конкретно реагује, али је поручио да ти "скептици" с "лакоћом шире страх због наводне дестабилизације региона" и "продубљују етничке поделе на Балкану".

РТК2 наводи да је Тачи у обраћању јавности, уместо ранијих порука да неће бити размене територија, нити поделе, сада поручио да неће бити "егзодуса становништва, нити домино ефекта".

"Стварају панику и маглу, користећи исте аргументе као оне на прагу проглашења независности", казао је Тачи о "скептицима".

Он је навео да жали што они који се противе "мировном споразуму Косова и Србије" то раде "изазивањем страха".

"Мировни споразум на основу корекције границе између Косова и Србије, у случају да буде постигнут, биће у потпуности у складу с међународним правом. Такав споразум предвиђа формално признавање Косова од стране Србије и припајање Прешева, Медвеђе и Бујановца, као и отварање пута ка ЕУ, НАТО-у и УН. Мировни споразум јача стабилност затварањем последњег сукоба на Балкану", оценио је Тачи.

Наводи се да је у овој јавној поруци Тачи променио и своју ранију терминологију и да је, уместо "нема поделе", "нема размене територија", нити "премештања становништава", што је раније тврдио, сада упутио другачију поруку "скептицима који су ових дана били веома страствени".

"Могу да их уверим да неће бити корекције граница по етничким линијама, неће бити егзодуса становништва, као ни домино ефекта. Штавише, овај мировни споразум ће да стави тежак камен на такозвану Пандорину кутију. А ако неко даље настави са аргументацијом, а односи се на евентуални договор мирне корекције границе као преседана, онда би овај случај у будућности могао да се користи као позитиван преседан неопходан за решавање међудржавних неспоразума само мирним путем, а не ратом", закључио је Тачи.

EUR/RSD 117.1709
Најновије вести