Тачи неће на преговоре са Лајчаком

Косовски председник Хашим Тачи изјавио је да неће да учествује у дијалогу Београда и Приштине ако га буде водио европски изасланик Мирослав Лајчак, додајући да има потпуно поверење у америчко вођство, јавља Радио телевизија Србије.
Hašim Tači Foto Tanjug/S.Radovanović
Фото: Foto Tanjug/S.Radovanović,

"Лично ћу се као председник одазвати позивима на самите које би водили Меркелова, Макрон итд. Али немам воље да учествујем у преговарачком процесу који води Лајчак", рекао је Хашим Тачи приликом посете косовској привредној комори у Приштини.

Истакао је да "има потпуно поверење у америчко руковођење", које ће, по њему, "успешно закључити дијалог".

"Без водеће улоге Сједињених Држава, нема фактора који те ствари покреће. Свака воља ЕУ у том погледу је охрабрујућа. Али лично нисам у контакту са Лајчаком и не знам колико су преговори Лајчак–Курти–Борељ одмакли. Пред нама су два преговарача који долазе из земаља које нису признале Косово", рекао је Тачи.

Лајчак је, откако је именован за изасланика ЕУ за дијалог, више пута разговарао са одлазећим премијером Аљбином Куртијем.

Тачи је данас поновио да је дошло време да се Курти и, како је навео, његова група суоче са правдом.

"Пре него што размисли о наредним корацима, Курти и његова група суочиће се с правдом. И он и други око њега су ових месеци прекршили и устав и законе", додао је Тачи.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести