У марту нова фабрика у Новом Саду

Почетком марта немачка компанија „Континентал“ отвара нову фабрику за производњу аутомобилске електронике у Новом Саду, вредну 140 милиона евра, у којој ће бити запослено најмање 500 радника, најављено је  након састанка председника Покрајинске владе Игора Мировића и генералног директора компаније „Континентал аутомотив“ за Србију Саше Ћоринге.
д
Фото: Покрајинска влада

„Проширење пословања компаније Континентал у нашој земљи потврда је поверења и доброг пословног амбијента који је креирала наша држава, која је захваљујући својим привредним потенцијалима и резултатима постала лидер у Југоисточној Европи“, оценио је председник Мировић.

Ћоринга је изјавио да је поносан што су одлични резултати Центра за истраживање и развој у Новом Саду привукли ову велику инвестицију, додајући да је то показатељ да је Србија земља у којој доминирају наука и знање.

„Континентал група“ основана је 1871. године у Немачкој и један је од светских лидера у ауто-индустрији. Састанку је присуствовао и Лучијан Марђинеану, директор фабрике „Континентал“ у Новом Саду.

Проширење пословања компаније Континентал у нашој земљи потврда је поверења и доброг пословног амбијента који је креирала наша држава, која је захваљујући својим привредним потенцијалима и резултатима постала лидер у Југоисточној Европи (Игор Мировић)
Поносан сам што су одлични резултати Центра за истраживање и развој у Новом Саду привукли ову велику инвестицију, то је показатељ да је Србија земља у којој доминирају наука и знање (Саша Ћоринга)

Нови Сад могао би постати треће место у Европи по броју инжењера у оквиру немачке групације Континентал пошто ова компанија намерава да  изграду велику фабрику- изјавио је у јуну у Новом Саду генерални директор Континентал Аутомотив Србија Саша Ћоринга.

„У питању је фабрика иновативних производа - радиће се на системима које ће информисати возаче, правићемо екран и камера системе. То су веома комплексни производи и у фабрици ће радити много инжењера. Мислим да то за Србију значи много, јер није више место само за јефтину радну снагу, већ место на ком су знање и наука предоминантне. Ми то имамо и то морамо да употребимо”, каже генерални директор компаније.

Фабрика која се планира вредна је 140 милиона евра, биће запослено најмање 500 радника

За нешто више од две године рада у Новом Саду, Континентал је запослио  више од 500 инжењера. Они тренутно раде у Пупиновој палати, у простору од 6.500 квадратних метара.

„Срце ми је било пуно када сам на једном аеродрому присуствовао тестирању камиона без возача, који је пратио све линије, држао дистанцу и обилазио препреке без проблема. Такве ствари осмишљању наши инжењери у Новом Саду”, казао је Ћоринга. Рекао је да њега као менаџера управо мотивишу људи када их види да су срећни, да уживају у ономе што раде.


Велика борба за таленте

„Борба за таленте је огромна у целом свету. Ми нисмо овде дошли због јефтине, већ образоване радне снаге. Наши инжењери су посебни”, рекао је додајући да је у Србији компанија успела да пронађе радну снагу за све секторе свог пословања и развије производ, за шта је у Румунији, одакле је пореклом, требало 10 година.


„Мислим да наши инжењери немају потребу да траже срећу у иностранству, јер овде у својој Србији имају све што им треба, а многи су се и вратили, на пример из Швајцарске, Немачке, Шведске и раде код нас”, казао је он.

Оценио је да је Континентал аутомотив Србија допринео ИТ заједници у Србији тиме што ради на безбедним, иновативним производима за мобилност. „Ценимо пуно ИТ индустрију Србије. Радујемо се што се тако развија. У Србији је ИТ индустрија најбоља, а њен раст ће омогућити додатну вредност”, нагласио је.  Указао је да се аутомобилска индустрија налази на прекретници, јер се трансформише у потпуности. „Ми смо део решења будућности и зато растемо. Смањује се у фабрикама број радника који раде компоненте, али расте број инжењера који раде на иновативним решењима”, навео је Ћоринга.  


Раде за највеће

- Наши инжењери који раде у овом развојно истразивачком центру развијају и производе решења која се интегришу у светске марке попут Даимлер, БМВ, Фолксваген, камионе и аутобусе МАН и Волво, па и у спортским возилима као што су Ферари и Јагуар.

Раде комплетна решења од нуле, а не мале делове који би били негде интегрисани- објаснио је директор Континентала.


   

Између осталог, Ћоринга је поручио и да Континентал доприноси домаћој ИТ заједници. „Радимо комплетан производ, не неке ситне делове који се интегришу негде у свету. Не радимо јефтине услуге за странце, радимо иновативна решења за будућност аутомобилске индустрије. Није реч о аутсорсингу, игрицама, програмирању, већ је реч о безбедним и иновативним производима за будућност. Наравно, много ценимо ИТ индустрију Србије и драго нам је што се тако развија, јер је она једна од најбољих и њен раст ће омогућити Србији додатну вредност, те смо ми овде да је помогнемо”, закључује генерални директор Континентал Аутомотиве Србија.

С. Кр.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести