У власништву Покрајине путеви, стамбене зграде, грађевинско земљиште

Закључно с 31. децембром 2017. године, установе и друга правна лица чији је оснивач Аутономна Покрајина Војводина, у Регистар јединствене евиденције непокретности у јавној својини унеле су укупно 1.394 објекта која користе, односно на којима имају право коришћења, стоји у годишњем извештају о управљању и располагању јавном имовином у својини АПВ за прошлу годину, који је усвојен на последњој седници покрајинског парламента.
1
Фото: Dnevnik.rs

У Извештају на око 50 страна, између осталог се наводи и да је објекте у јавној својини Војводине, на којима не постоји уписан корисник, односно носилац права коришћења, као и грађевинско земљиште у јавној својини АПВ, Управа за имовину Војводине унела у Регистар јединствене евиденције непокретности у јавној својини.

У питању је укупно 517 објеката – 22 службене зграде, 17 пословних простора, 128 стамбених зграда, 34 стана, 313 других грађевинских објеката, једна гаража, два објекта за репрезентативне потребе (гостинска вила Равне и гостинска вила Сремска Каменица), и 1.860 катастарских парцела грађевинског земљишта, без земљишта под путевима и земљишта које чини непловну каналску мрежу, укупне површине 2.156 хектара, 58 ара и 98 квадратних метара. У току 2017. године, АПВ је као носилац права јавне својине уписана на 206 катастарских парцела, укупне површине 612 хектара 12 ари и 60 квадратних метара, од чега највише парцела припада јавним предузећима – 162, површине веће од 589 хектара.

Што се тиче грађевинског земљишта, закључно с 2017. годином, АПВ је уписана на укупно 2.398 катастарских парцела, у укупној површини од 3.851 хектара, 93 ара и 60 квадратних метара. Највише парцела, 596, припада установама образовања, ученичког и студентског стандарда, али највећу површину обухватају државни путеви другог реда – више од 1.695 хектара.

Као носилац права јавне својине, Покрајина је у току 2017. године уписана на укупно 113 објеката, највише над установама здравствене и социјалне заштите – 54, установама образовања, ученичког и студентског стандарда – 39, али је и постала власник 21 објекта стеченог наплатом потраживања Фонда за развој Војводине. Од објеката ван Војводине, Покрајина је у прошлој години постала власник стамбене зграде у Београду у Звечанској улици 40 и пословног простора у Панчеву.

Закључно с 2017. годином, право јавне својине у корист АП Војводине уписано је на укупно 2.214 објеката, и то: 967 објеката установа здравствене и социјалне заштите, 881 објекат установа образовања и установа ученичког и студентског стандарда, девет објеката установа у области културе, а између осталих и 11 вила и репрезентативних објеката.

Војводина поседује, у складу са Законом о јавној својини, и државне путеве 2. реда на својој територији. У извештају се наводи да су Уредбом о категоризацији државних путева предвиђена 54 државна пута 2. реда у Војводини, и то: 19 државних путева 2.Б реда и 35 државних путева 2.А реда.

До оснивања јавног предузећа које би управљало државним путевима другог реда у покрајини, како се напомиње у извештају, тим путевима наставило је да управља Јавно предузеће за управљање државним путевима „Путеви Србије“.

У току 2017. године, АПВ је као носилац права јавне својине уписана на 206 катастарских парцела, укупне површине 612 хектара 12 ари и 60 квадратних метара, од чега највише парцела припада јавним предузећима

Управа за имовину спровела је поступак уписа јавне својине у корист АПВ на тим путевима, или деловима трасе тамо где је то било могуће. У попису те имовине Управа се суочила с бројним проблемима, између осталог због недостављања података о катастарским парцелама преко којих прелазе трасе путева 2. реда, нерешених имовинскоправних односа на великом броју тих парцела, преклапања државног пута 2. реда с државним путевима 1. реда који су у јавној својини Републике Србије, а одређене деонице путева нису ни изграђене.

Због тих проблема, наводи се у извештају достављеном посланицима Скупштине Војводине, Управа за имовину упутила је 15. августа 2017. године допис Јавном предузећу „Путеви Србије“, које је управљач и државних путева 2. реда у АПВ, с молбом да се почетком септембра 2017. године одржи састанак на тему тих путева. На допис Управе за имовину, Јавно предузеће „Путеви Србије“ није одговорило.

Због одуства комуникације с управљачем путева који су у надлежности Војводине, у 2017. години јавна својина у корист АПВ уписана је на катастарским парцелама у општинама Кула и Бачка Паланка, преко којих се пружа део трасе државног пута 2.А реда, ознаке пута 108: Бачка Топола – Кула – Деспотово – Силбаш – Бачка Паланка – државна граница с Хрватском (гранични прелаз Бачка Паланка).


Запео упис непловне каналске мреже

Право јавне својине у корист АПВ у току 2017. године уписано је на 31 објекту Јавног водопривредног предузећа „Воде Војводине“ Нови Сад, као и делу каналске мреже који није део пловних путева. Тај посао још није готов због процедуралних проблема и неопходних предрадњи које треба да се испуне пред Републичком дирекцијом за имовину, али и спорењима с ЈВП „Србијаводе“ око надлежности над појединим непловним путевима каналске мреже.


Право јавне својине у корист АПВ уписано је, закључно с 2017. годином, на укупно 538 катастарских парцела преко којих се пружају трасе државних путева 2. реда на територији покрајине.

Право јавне својине Војводине успоставља се на добрима која користе јавна предузећа чији је Покрајина оснивач, а која им нису уложена, нити по том закону могу бити уложена у капитал, осим добара која по закону могу бити искључиво у својини Републике Србије.

А. Савановић

Фото: Б. Лучић

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести