Вархеји: Србија важан партнер, да се усклади са ставовима ЕУ

СТРАЗБУР: Комесар за проширење Оливер Вархеји рекао је данас у Европском парламенту да је Србија привредно и политички важан партнер Европске уније и да рачунају на Србију као на искреног партнера који ће заједно са њима бранити европске вредности.
evropska unija, pixabay
Фото: Pixabay

"У садашњем геостратешком и политичком контексту јасно је да Србија треба да повећа своје напоре како би се ускладила са ставовима спољне политике Европске уније укључујући и санкције против Русије. Од почетка конфликта ово усклађивање сада је важније него било када пре", рекао је Вархеји током дебате о проширењу ЕУ ка Западном Балкану у Европском парламенту.

Он је рекао да ЕУ жели да помогне Србији и да одговори на своје изазове, укључујући ту и енергетску безбедност.

Вархеји је оценио и да је што се тиче владавине права Србија напредовала, посебно што се тиче правосуђа и борбе против корупције и да је у том смислу постигнута равнотежа.

Вархеји је навео да је енергетска криза изазов за Западни Балкан као и за ЕУ, и да је зато Унија укључила регион у своју политику и деловање.

„ЕУ је позвала Западни Балкан да се придружи заједничком куповању гаса, ЛНГ и хидрогена. Србија и Северна Македонија су се већ укључиле првом регионалном састанку за југоисточну Европу", рекао је Вархеји.

Он је најавио такође да је план Уније, преко европског плана REPowerEU, да редуцира зависност Уније и Западног Балкана од руског гаса.

„Морамо још више да смањимо зависност Балкана од руског гаса и то је хитан задатак. Зато радимо на шеми за спас за цео западнобалкански регион", рекао је он.

Комесар је предложио фондове за краткорочне, средњорочне и дугорочне потребе за помоћ у енергетској кризи.

„Прве мере предвиђају буџетску помоћ за енергетску кризу и њен утицај на домаћинства и бизнисе. Ове мере треба да буду од помоћи већ ове зиме. Друге ће подржати диверсификацију енергетског снабдевања преко гаса и струје и могућности за складиштење на терминалима за течни гас ЛНГ", објаснио је Вархеји.

Он је додода да се предвиђају и мањи енергетски пројекти за обновљиву енергију и мере за енергетску ефикасност. Средњорочне мере се састоје од инвестиција које доприносе енергетској транзицији и безбедности, најавио је Вархеји.

Вархеји се задржао и на проблему миграција. То је за ЕУ област у којој мора брзо да се ради а ЕУ, каже комесар, су добродошли они који долазе преко легалних путева док врата нису отворена за нерегуларне уласке.

"Унија мора да заштити свој азилантски систем. Морамо такође да се боримо против шверца и криминалне активности", рекао је он.

У овој области, каже Вархеји, ЕУ неће да остави Западни Балкан да се сам бори са миграцијом и обећава да ће Унија да помогне и политички и финансиски. Он најављује да ће за 60 одсто да се повећају фондови за мигрантску кризу у периоду између 2021. године и 2024. године, а то значи више од 350 милиона евра.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести