Ведрана Рудан: Срби су Срби и точка! Не тачка!

ЗАГРЕБ: Хрватска књижевница Ведрана Рудан оштро је у колумни на свом сајту осудила недавни напад на сезонске раднике на Брачу, међу којима је било и Срба.
vedrana rudan
Фото: Youtube Printscreen

Обраћајући се пребијеним Србима са "драги ваши", Ведрана Рудан наводи да, како каже, "патетични моји" наглашавају да су у питању били "наши Срби", Срби из Хрватске, и пита се: "Као да 'наши Срби' нису Срби?".

"Срби су Срби и точка! Не тачка!", истиче Ведрана Рудан.

Србима поручује да науче нешто о, како наводи, лијепој нашој, и каже да је Хрватска земља стараца и криминалаца.

"Оно мало младих и паметних што је остало, ту је јер није још продало очевину, а чекају и крај школске године. Ми старци немамо куда, а и никад нам боље није било. Дечко у седамдесет и петој може бирати у којем ће маркету сести за касу и зарадити 100 евра за само месец дана. Па ви видите, Срби и Српкиње", пише Ведрана Рудан у колумни.

Наводи да у Хрватској политичари, попови и, како каже, остали бизнисмени време крате крадући, а да га народ крати млатећи – и то Србе.

Додаје да "неће ваљда да млате псе", јер животиње не смеју да се злостављају.

"Кад у Хрватској удавиш пса, медији су на ногама, не гине ти робија", наводи она и истиче да се ништа неће догодити ономе ко у Хрватској удави, где Рудан ставља три тачке и додаје: "биће и тога".

"Не сме се судити никоме ко се забавља у складу са политиком земље у којој живи", каже хрватска књижевница и поставља питање "бившој браћи како то не разумеју".

"Од рата с вама прошло је 100 година, а нама ране крваре к'о да се све јуче догодило. Такви смо вам ми Хрвати", наводи Ведрана Рудан и својим препознатљивим речником објашњава да нису битни ни слобода, правда, хлеб, школство, судство, здравство.

"Нама Хрватима мало треба. Србе нам дајте! Врбе нам дајте", истиче Ведрана Рудан и саветује Србима да се, ако им је "глава на рамену мила", држе даље од, како каже, лијепе наше.

Она пита Србе да ли су икада чули или прочитали да су 1943. у Америци организовани одласци Жидова на рад у Немачку и одговара да нису.

Зато поставља и питање зашто онда Срби траже посао у Хрватској.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести