Влада Србије: У залихама више од 260.000 ПЦР тестова

БЕОГРАД: Поводом појединих медијских навода о томе да у Србији нема довољно тестова на нови коронавирус, Влада Србије и Кризни штаб за сузбијање болести Ковид-19 саопштили су вечерас да у Србији на залихама тренутно постоји више од 260.000 такозваних ПЦР тестова и да се количина расположивих тестова редовно допуњава у складу са потребама.
vlada srbije
Фото: Tanjug (S. Radovanović, arhiva)

Влада у саопштењу подсећа да је Србија, са више од 400.000 урађених тестова, једна од земаља Европе која је до сада спровела највећи број тестова на нови коронавирус.

Грађани који имају симптоме респираторних инфекција или симптоме обољевања од Ковид-19 - повишена температура, кашаљ, бол у грлу, треба да се најпре јаве у посебну ковид амбуланту матичног дома здравља, где ће свакоме са наведеним симптомима бити урађена дијагностика, односно рентгенски преглед плућа, крвна слика, измерена температура, урађен брзи тест.

Тек након тога, и уз консултацију са лекарима из дома здравља, грађанима ће у одговарајућој здравственој установи бити урађен бесплатан ПЦР тест, прецизира се у саопштењу.

Грађани којима је негативан резултат ПЦР теста неопходан због путовања у иностранство, могу уз претходну уплату 6.000 динара, тест урадити у надлежним институтима и заводима за јавно здравље, наводи се у саопштењу.

Влада напомиње и да је ПЦР најскупља врста тестирања, такозвани златни стандард дијагностике присуства вируса у телу, и да се у регуларним условима ова врста тестирања релативно ретко спроводи, и то искључиво у специјализованим, референтним лабораторијама.

Због тога су капацитети за ПЦР тестирање у свим земљама врло ограничени и сама чињеница да Србија тестира више хиљада грађана сваког дана овим тестом, представља велики успех нашег здравственог система. Нарочито је важно указати да је Србија веома брзо почела да тестира све грађане са симптомима, док су неке много развијеније земље тај ниво достигле много касније од Србије, као на пример Велика Британија или Холандија, истичу из Владе Србије.

Без обзира на релативно велики капацитет за тестирање који Србија поседује, у сезони годишњих одмора је још већи број захтева за овом врстом тестирања, и због тога је, како се додаје у саопштењу, на појединим локацијама, спорадично долазило до несташице брисева са специјализованим медијумима, неопходних да би се ПЦР тест успешно реализовао.

На крају треба нагласити и да је ПЦР тест веома скуп и да, на пример, у Аустрији кошта 190 евра. У Србији се тест за грађане са симптомима спроводи бесплатно, док је комерцијална цена тестирања и даље субвенционисана од стране буџета Републике Србије, наводи се у саопштењу.

Влада Србије још једном апелује на све грађане да буду одговорни према себи и својим најближима, да поштују мере прописане од стране Кризног штаба, редовно перу руке и користе дезинфекциона средства, користе заштитне маске у затвореним просторима и одржавају раздаљину, како бисмо сви заједно сачували сопствено здравље и здравље људи у нашем окружењу.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести