Вучевић уочи седнице председништва СНС: Нема сече кнезова

- Нема никаквог лова на вештице, и нема сече кнезова него ћемо на страначким органима разговарати о учинку и резултатима сваког од наших функционера. И нараво, подвући ћемо црту -  рекао је за „Дневник“ Милош Вучевић, потпредседник странке који је и градоначелник Града Новог Сада, уочи данашње седнице Председништва Српске напредне странке.
Potpredsednik SNS i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević Foto: V. Fifa
Фото: Фото: В. Фифа

Како је напоменуо данас на Председништву неће ништа спектакуларно да се деси, а и не воли ништа унапред да говори, то никад није ни радио. Верује да ће о већим променама бити речи на конгресу странке, на јесен када очекује да ће епидемиолошка ситуација дозволити да се конгрес и одржи. 

- Видећемо какве су промене потребне у странци. Да ли ће бити нови потпредседници странке, чланови Председништва, Извршног одбора… Данас и сутра међутим, неће ништа спектакуларно да се деси – казао је Вучевић. Навео је да ће се наставити даљи развговори у странци, да би видели ко је шта радио, ко се како понашао, ко је био лојалан, ко није, ко је спроводио државну и страначку политику, а ко је имао неку другу политику приватно. Вучевић је о томе говорио јавно и раније, а често је био једини  функционер странке који је говорио на ту тему.

Он је дан уочи данашње седнице Председништва на друштвеним мрежама написао:  „Председник Вучић има своју агенду и свакако је одмеренији и смиренији од мене, те није доносио нагле одлуке. Некада ми се чинило да то није добро, а онда временом се докаже да је свакако боље проценио и имао више информација од мене. И данас је тако и то је неспорно. Он добро посматра шта се дешава, а рекао бих да је његов интерес пре свега да се то реши, а онда и интерес свих нас. Не треба то да буде никаква „сеча кнезова” и „лов на вештице” и да сада некога коме су се до јуче сви приближавали и звали га “шефе, шефе”, а не мислим на Александра Вучића, ударају по леђима са неком батином и да тако доказују своју храброст. Никада тако нешто не бих урадио и на то пристао, али мислим да треба да подвучемо црту и видимо ко је шта урадио у претходних 3, 4, 5 година. Улазимо у нови период, нови изборни циклус, па треба да видимо шта ћемо даље да радимо. То је, мислим, потпуно природно. Његов легитимитет је најјаснији, најснажнији је и он је једини који је биран директно. Верујем да Александар Вучић зна ко шта ради и како ради и да зна шта му је чинити у наредном периоду. Нисам само рекао да је реч о министрима, већ и да ту има и локалних функционера и директора предузећа, али и људи из Председништва странке.“, навео је Вучевић.

Подсетимо, СНС у својим редовима утврђује одговорност оних који су се у протеклом времену понашали незаконито, нечасно и неморално и који су прекршили неке основне људске принципе моралне вредности, страначки кодекс, страначка правила, како је то навео раније за “Дневник” Милош Вучевић, а поводом афере прислушкивања председника Србије и председника СНС-а Александра Вучића. Тада нам је Вучевић предочио и да нема апсолутно никакве поделе у странци, јер  99,9 одсто чланова подржава председника и његову политику, али да постоји одређен број високих страначких функционера који су у извршној власти и високој позицији у странци и који су се окренули против председника, односно који су кренули да “праве један свој кружок, нове центре моћи користећи институционалне алатке за прављење ванинституционалних центара моћи. “


Биће промена свакако

Упитан како ће се промене у странци одразити на резулатете избора који су најављени за следећу годину, Вучевић је одговорио да сматра да ће утицати само на боље.

- Имаћемо нове кандидате за одређене функције, свакако ћемо се оснажити, и свакако ћемо оснажити странку. То није ништа ново, то је оно што смо више пута и најављивали – казао је Вучевић. Он је нагласио да странка има своје органе који утврђују политичку и старначку одговорност, а одвојено од тога државне институције које треба да раде свој посао.

- Није само  реч о кажњавању, има и награђивања. Неопходно и пожељно је да неки нови људи добију функцију у странци  - навео је Милош Вучевић.


- Значи мимо председника, мимо премијера да направе нове центре моћи. О томе сам говорио још крајем 2019. на Председништву странке, рекао сам то и на Главном одбору пред 600 чланова. Тада то није наишло на неки ођек у јавности. Нисам разумео зашто, али у реду. Вероватно је то био утицај тих центара моћи да медији то не испрате. Са ове дистанце мислим да је то разлог. Оно што смо видели после тога, односно сазнали у садашњем времену, плаши нас шта ћемо сазнати у блиском будућем времену, а то је да су они много даље и горе радили – рекао је тада Вучевић. 

На питање шта ће бити с онима који су се понашали нечасно и неморално Вучевић је одговорио да га занима ко је радио незаконито, ко је прислушкивао председника, ко је командовао групом Беливука, ко им је био логистичка подршка, ко је оснажио такав криминални клан и како су могли тако да функционишу?

- Морали су имати неку подршку државне управе, администрације, пре свега полиције. Морамо добити одговор на та питања – навео је Вучевић и додао да ћемо одговор на та питања добити јер се одвијају истражне радње и иде све својим током.

- Не иде то преко ноћи, није то лов на вештице. Мора све да се ради у складу са законом, јер ако се не ради, они ће се извући и неће бити санкционисани. Али мене не интересују само извршиоци, мене интересују налогодавци. А плаши ме да нас то води у један круг око председника државе и  да се ради о људима којима је он дао велико поверење што у странци, што у влади, што у организацијама и они су то тако вратили – нагласио је потпредседник СНС-а Милош Вучевић.                                                               

Е. Марјанов

 

Вулин срчаније брани Вучића него многи из СНС-а

Коментаришући изјаву министра Алексанадра  Вулин да ће уколико Вучић не буде кандидат тај Покрет социјалиста изаћи самостално на изборе, Вучевић каже за “Објектив” да га то не изненађује.

- Увек су говорили да је њихово партнерство везано за политику коју проводи Александар Вучић. Понављам нисам изненађен, али наравно да ће СНС донети коначну одлуку на нашим органима о томе ко ће бити председнички кандидат. Ја не видим другог кандидата до Александра Вучића и не видим зашто би ми морали да мењамо кандидата који је пре свега успешан, популаран, победник? Као када имате најбољег играча у тиму, побеђујете с њим и борите се да победите у неком купу, па кажете ајде да он не игра. Зашто? Па као, зато што побеђујемо с њим.

Осим тога, истиче Вучевић, Вулин је за разлику од других коалиционих партнера много више бранио председника Вучића када је био нападнут. Он је левичар, ја нисам, али је он много срчаније, храбрије бранио Вучића него многи из СНС-а”, закључује Вучевић.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести