Вучић: Годину завршавамо са 2,9 милијарди евра инвестиција

КРУШЕВАЦ: Председник Србије Александар Вучић рекао је данас у Крушевцу да очекује да ће Србија завршити ову годину са 2,9 милијарди евра директних страних инвестиција, што је 63 одсто укупних инвестиција на Западни Балкан.
vucic3
Фото: TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ nr

„Само Србија добија две трећине укупних инвестиција на Западни Балкан, а то говори о атрактивности, стабилности наше земље“, рекао је он.

„То је огроман новац. Када погледате трошкове изградње и опреме болнице у Батајници и у Крушевцу то ће нас коштати нешто мање од 100 милиона ева. Надам се да су сви пензионери добили по 5.000 динара, а то је, када израчунате број пензионера, 75 милиона евра. Такође исплатили смо шест минималаца хотељерству и угоститељству. То је све држава дала, то су поклони“, рекао је он.

Вучић је казао да је држава и поред свега успела да држи под контролом јавни дуг.

„Наш јавни дуг је најмање порастао од свих земаља. У неким земљама он је растао између 9 и 17 одсто, а код нас не више од пет процената. Поносан сам како управљамо јавним финансијама“, подвукао је он.

Рекао је да је поносан што се сада разуме да Србија не мора увек да буде међу најлошијима, већ да може да буде међу најбољима.

„Схватамо све више да нисмо ни у чему лошији од других, и да све зависи од нас. Ако радимо и будемо посвећени увек можемо да будемо при врху. Ако не размишљамо да напунимо само своје џепове, већ како наша Србија може да буде богатија. Када то радите онда нема много проблема. Увек у резерви оставимо по нешто“, нагласио је он.

Постоје наравно и проблеми, као што су објекти које треба још обнављати, што се сада чини.

Указао је да је критикован што се каснило са радовима у Батајници три дана, у Крушевци пет дана, али је то најмање кашњење у Србији за пројекте које нико није ни сањао да ћемо уопште моћи да завршимо.

 
Србија неће бити џак за ударање нити ће да пузи

Не зна зашто се у Хрватској толико љуте што Србија мало брже економски напредује од њих, каже председник Александар Вучић.

Упркос кампањи хрватских медија против Србије и њега лично, Србија, како истиче, са Хрватском жели најбоље могуће односе, али неће бити "дзак за ударање", нити ће да "пузи" док други иду много брже напред.

Подсећа да против хрватских званичника не говори ништа лоше, а Хрватској жели да трче најбрже могуће јер, додаје, што су они јачи и Србија ће бити јача.

"Ако је то смисао свега, ако је зато потребно да се направи коалиција тајкунских медија у Србији и медија у Хрватској, па мене виде као главни проблем успеха Србије, ја сам им на томе захвалан. Наставићемо са тим успесима, мене њихове увреде мотивишу да наставим да радим", казао је Вучић.

Одговарајући на критике пројекта "Београд на води", Вучић је рекао да и Хрватској жели да несто слично изгради у деценијама које долазе.

"Ми ћемо да наставимо да градимо и градићемо још лепше", казао је он.

Вучић је приметио и да у хрватским медијима "штанцују текстове" у којима критикују највише њега, али и Србију.

Потрошили 800 милиона евра да руше Србију и мене

Савест ми је чиста и мирна, радимо све што можемо, каже председник Александар Вучић и додаје да не би били ништа ново покушаји да му се "скрати" мандат ни после изјаве да нема признања Косова док је он шеф државе.

"Они то покушавају стално", каже Вучић на питање о настојањима страних и домаћих фактора да га руше и додаје да "су неки тајкуни, уз различиту подршку, потрошили преко 800 милиона евра" у том настојању.

"За обичне људе то су имагинарне паре, са само једним циљем- да сруше Србију, и Вучића успут“, указао је он.

Нагласио је да га не брине ништа, и да би га бринуло да нису урађене болнице, путеве, пруге, да се не повећавају плате и пензије, да је Србија последња у Европи по стопи раста а не прва.

„Овако савест ми је чиста и мирна, радимо све што можемо. Када вам је сасвест мирна, ви задовољни овим што сте постигли, а када људи сагледају рационално могу то видети на сваком кораку, то вам доноси највећи мир и нема разлога за страх“, објаснио је он.

Очекујем велики утицај Олбрајтове на дијалог Београд-Приштина

Александар Вучић очекује да ће Мадлен Олбрајт имати велики утицај на дијалог Београда и Приштине.

Вучић је, поводом незваничних најава да ће се бивша америчка државна секретарка укључити у дијалог, рекао да је она важна личност у делу естаблишмента Демократске странке у САД и да је очекивано да ће имати велики утицај на дијалог.

"Разговарахемо и борићемо се за своје интересе, неће нам бити лако. То је све што бих могао да кажем, а ако од мене очекујете речник увреда, био бих неодговран и неозбиљан када бих то чинио", навео је Вучић.

"Наш посао је да чувамо наш народ на КиМ, али да будем искрен и да чувамо стабилност и сигурност Србије", нагласио је председник.

Истакао је да он нема право да се игра и да даје неодговорне изјаве којима би увредио највећу или једну од највећих сила света.

Са БиХ најбољи односи, али не прихватам укидање Републике Српске

Александар Вучић изјавио је данас да је за Србију од кључног значаја да има најбоље односе са БиХ и да ниједном изјавом не доводи у питање интегритет те земље, али да не може да прихвати идеју о укидању РС.

"Не могу да прихватим идеју о укидању РС, не само зато сто је то уставна обавеза Србије, већ зато што онај ко жели да укине РС иде против воље српског народа, али и стабилности и мира на Балкану", рекао је Вучић новинарима у Крушевцу.

Упитан зашто постоји неразумевање политичког врха БиХ, уз констатацију да је и високи представник у БиХ Валентин Инцко рекао да Вучић више од деценију ниједном изјавом није довео у питање територијални интегритет БиХ и БиХ као државу, Вучић каже да се понаша одговорно и озбиљно, да зна шта је поштовање територијалног интегритета других и да не жели да угрози позицију Србије.

"Неки људи у БиХ нису тако поштовали интегритет Србије, али то не значи да ми можемо да будемо неодговорни и неозбиљни", рекао је Вучић.

Међутим, како је рекао, не може да прихвати идеју о укидању РС и не може, истиче, као одговоран и озбиљан човек да ћути на то што неко од босанских званичника упореди српског представника са Хитлером, иако су Срби убедљиво најстрадалнији народ у Другом светском рату.

"Ако сви у Србији ћуте тада и праве се да се то није десило и када кажу да могу да замисле БиХ без РС, онда неко ко је одговоран и озбиљан мора да каже - зауставите се, постоје међународно правни уговори који морају да буду поштовани", казао је Вучић.

Додао је да Србија жели најбоље односе са БиХ, али да њихови представници, уместо да кажу да је РС део БиХ и да је воле, како би добили и поверење Срба, у свакој изјави говоре како би да укидају РС.

Вучић је навео да је за Србију од кључног значаја да има најближе односе са Бошњацима и да се зато труди да разуме шта Бошњаци осећају и да им Срби приђу на најбољи начин, како би се направило савезништво.

"Да направимо савезништво, ако не можемо братство, да заједнички радимо и живимо у вековима који су испред нас", казао је Вучић и истакао да су Срби и Бошњаци веома блиски народи.

Он је рекао да треба да се потпише уговор за пут Пожега-Дуга Пољана-Дуга Пољана-Бољаре, те да ће се тада од Новог Пазара и Сјенице до Београда стизати за два сата и двадесет минута.

Како каже, да би се за то време стизало и до Сарајево, БиХ мора да подигне ауто-пут од Вишеграда до Сарајева, у чему Србија не може да помогне.

"Ми ћемо да помогнемо у северном делу према Бијељини. Ми плаћамо мост преко Саве и помоћи ћемо са тих 19 километар до Бијељине", казао је Вучих и додао да се две земље морају на тај начин увезати и борити заједно.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести