Вучић: Хвала Аустрији на подршци Србији, од данас Србија и ваша кућа

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић захвалио је данас аустријском канцелару Себастијану Курцу на подршци Аустрије и њега лично европском путу Србије, додајући да је наша земља од данас, када је примио највише одликовање, његова друга кућа.
2
Фото: TANJUG/ TARA RADOVANOVIĆ

“Србија је посебно захвална канцелару на личном настојању да процеш европских интеграција Србије буде убрзан, без чега ни аустријска подршка не би била тако изричита”, рекао је Вучић након састанка са Курцом.

Изразио је уверење да ће подршка Аустрије и убудуће бити значајна и велика.

“Од данас је Србија ваша друга кућа”, поручио је Вучић.

Вучић уручио Курцу Орден Србије на ленти за заслуге

Председник Србије Александар Вучић уручио је данас Орден Републике Србије на ленти канцелару Аустрије Себастијану Курцу.

Вучић је Курца одликовао за нарочите заслуге у развијању и учврсћивању сарадње и пријатељских односа Србије и Аустрије.

Курц је одликован Указом председника Републике од 30.августа ове године.

Фото: Танјуг/ Тара Радновановић

Орденом Србије на ленти раније су, између осталих, одликовани и председници Грчке, Словачке, Кипра, Румуније, Чешке, кнез од Монака, премијери Шпаније, Бугарске...

Курц: Импресивни економски резултати Србије

Аустријски канцелар Себастијан Курц оценио је данас односе са Србијом као одличне и посебно похвалио српске власти због, како је рекао, одличних привредних резултата.

Он је истакао да се Аустрија увек залагала за европску перспективу за Србију и поручио: „Имаћете и у будућности пуну подршку Аустрије"

Курц је, на заједничкој конференцији за штампу са председником Александром Вучићем, рекао да је почаствован тако лепим и пријатељским речима које је изнео шеф српске државе уручујући му орден.

„То су биле тако пријатељске речи да сам скоро поцрвенео“, рекао је он.

Курц се захвалио на доброј сарадњи Србији, и изразио уверење да од те кооперације обе државе профитирају.

„Тачно је да сам се у мом политичком деловању, најпре као државни секретар за интеграцију, па министар спољних послова и сада као канцелар, увек трудио да имам добар контакт са земљама Западног Балкана, посебно са Србијом. Радује сме сто имамо у Аустрији много људи из Србије који дају значајан допринос нашој држави“, нагласио је он.

Курц се захвалио српској влади и председнику на доброј економској сарадњи, истичући да је Србија највећи трговински партнер Аустрије на Западном Балкану.

Указао је да постоји трговинска размена у вредности која је виша од милијарду евра.

Подсетио је да је Аустрија други инвеститор у Србији, због чега га радује одличан економски развој Србије.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести