Вучић и Заев: Договор у пет тачака

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић и председник Владе Републике Македоније Зоран Заев разговарали су данас телефоном и договорили, у пет тачака, принципе на којима ће се темељити односи две земље, а пре свега да ће све евентуалне несугласице решавати - дијалогом. 
Vucic-Zajev
Фото: Dnevnik.rs

Како је наведено у заједничком саопштењу, Вучић и Заев су, у дугом и отвореном разговору, размотрили све новонастале околности у односима двеју држава и постигли сагласност у следећем: 

1. Република Србија и Република Македонија ће искључиво дијалогом решавати сваку евентуалну несугласицу у међусобним односима. 

2. Без обзира на све политичке разлике у одређеним важним политичким и регионалним питањима, Србија и Македонија ће се заједнички борити не само за очување, већ и унапређење пријатељских односа српског и македонског народа и грађана Србије и Македоније.

3. Република Србија и Република Македонија уложиће још веће напоре за даље унапређење економских односа и повећање трговинске размене две земље.

4. Република Србија и Република Македонија, у складу са међународним јавно-правним прописима, у доброј вери и на пријатељској основи штитиће права и интересе дипломатско-конзуларних представништава на својој територији.

5. Република Србија и Република Македонија интензивираће међусобну комуникацију на највишем нивоу, подржавати једна другу на европском путу и јачањем добросуседских односа доприносити стабилности региона, саопштила је Прес служба Председника Србије.

Живаљевић: Моје присуство у Собрању није било тајно

Бивши саветник за безбедност у Амбасади Србије у Македонији Горан Живаљевић негирао је вецерас тврдње странке ВМРО-ДПМНЕ да му македонске институције нису дале одобрење да уђе у парламент Македоније током инцидента у македонском Собрању након одржаних парламентарних избора крајем априла ове године.

"Моје присуство у Собрању није било ни тајно ни скривено. Моја мисија није била нити тајна, нити недобронамерна, а поврх свега македонске службе су биле упућене", рекао је Живаљевић за Тањуг у првом обраћању јавности од тих догађаја.

Он је истакао да је за боравак у Собрању добио одобрење саветника за безбедност председника Македоније, Синише Алексовског.

"Тај човек је знао за разлог мог боравка тамо и о томе је био обавештен. Моја мисија тамо није била тајна и била је добронамерна у односу на безбедност Македоније, у контексту сарадње коју имамо са безбедносним службама Македоније", навео је Живаљевић.

Како је додао, саопштење ВМРО-ДПМНЕ намерно прескаче инстанцу председника Републике.

"Моје пријављивање за активност те вечери, 27. априла, било је усмерено на сам Кабинет председника и његовог саветника за безбедност", изјавио је Живаљевић.

ЕУ поздравља споразум и конструктивност Вучића и Заева

Европска унија поздравила је данас решавање билатералног питања између Србије и Македоније.
Поводом постизања споразума од пет тачака између председника Србије Александра Вучића и македонског премијера Зорана Заева, у Европској комисији оцењују да је питање решено уз "конструктиван приступ" обе стране.

"Поздрављамо чињеницу да је овај случај решен на конструктиван начин. Међусобно поштовање, добросуседски односи и јачање регионалне сарадње остају основа за европски пут целог региона", поручила је портпаролка Европске комисије Маја Коцијанчић у изјави за Танјуг.
 Претходно је Коцијанчићева поручила да ЕУ блиско прати дешавања на линији Београд Скопље али да не жели да коментарише билатерана питања између две државе. 

"Очекујемо да обе стране покажу уздржаност и реше питање на миран начин, у духу добросуседских односа", навела је Коцијанчићева раније током дана.  

Брнабић: Особље повучено због "обавештајних дејстава"

Премијерка Ана Брнабић изјавила је данас да су "обавештајна дејства" конкретан разлог повлачења особља српске амбасаде у Скопљу у земљу.

Брнабићева је новинарима рекла да јој је македонски премијер Зоран Заев на самиту Берлинске иницијативе у Трсту рекао да ће се његова земља уздржати од гласања за пријем Косова у УНЕСKО.

"У овом тренутку мени је то најважније, да председници у региону држе реч", истакла је српска премијерка.

Она је указала да је хрватски премијер Андреј Пленковић тако одржао реч по питању "трговинског спора" са земљама региона, онако како је то изнео у разговорима које су имали.

"Меко приземљење" у односима Македоније и Србије

После велике буре у најави у односима између Македоније и Србије, чини се да је дошло до "меког приземљења", до потпуног спуштања тензија и да је у изузетно кратком року та инцидентна ситуација превазиђена, изјавила је данас председница Центра за спољну политику Александра Јоксимовић.

"Не верујем да ћемо икада у потпуности сазнати шта је био конкретан повод за овако инцидентну ситуацију, али оно што је важно, веома брзо је дошло до комуникације на највишем нивоу, тако да ми се чини да је у једном заиста изузетно кратком року та ситуација превазиђена. Чини се да постоји спремност обе стране да се окренемо будућности", рекла је Јоксимовић за Танјуг.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести