Вучић из Женеве: Водимо одговорну политику

БЕОГРАД/ЖЕНЕВА: Председник Србије Александар Вућић стигхао је у Женеву где ће сутра учествовати на Стратешком дијалогу о Западном Балкану, а тим поводом рекао је да очекује много важних људи и бројне сусрете.
vucic
Фото: Tanjug/screenshot

Мислим да је за све теме у оквиру теме „Европа куда и како даље“ шта са Западним Балканом, навео је Вуцић за тв Пинк и додао да не мисли да је Балкан лошији од Женеве.

Најавио је да ће се разговарати и о односима са Приштином, а каже и да је изненађен што нису овде.

Он је оценио да су тиме Албанци послали поруку да им је важнији однос са САД.

Вучић најављује да ће се наредне седмице састати са Макроном и да ће са њим говрити о његовом видењу шта нас заиста цека, а не да коментаришу дневно политицке теме.

Важно је да урадимо све што можемо, да имамо јасан план и због тога је важан сусрет с Макроном, рекао је Вучић.

Председник Србије је рекао да це данас и сутра бити у Женеви, па се враца у Београд, а прекосутра иде у Ниш где отвара пут Пирот- Димитровград.

Људи не треба да се секирају, водицемо одговорну политику, како би избегли било коју врсту проблема, рекао је председник Србије упитан да прокоментарише наводе да би САД могао да уведе санкције Србији, и додао да верује да цемо све несугласице с америчким партнерима успети да решимо као и до сада.

Не знам да ли ћу ићи у Загреб на Конгрес ЕПП

Председник Србије изјавио је вечерас у Женеви да још не зна да ли ће отпутовати у Загреб на Конгрес Европске народне партије (ЕПП).

Моји сарадници стратешки то планирају, али сад не могу да кажем, рекао је Вучић за ТВ Пинк.

Како је објаснио, вечерас и сутра је у Женеви, после се враћа у Београд, где има сусрет а министром спољних послова Индије, а потом путује у Ниш, где у суботу отвара аутопут према Пироту и Димитровграду.

Потом, додао је, иде у Охрид где ће се састати с премијерима Северне Македоније и Албаније, Зораном Заевим и Едијем Рамом.

Тако да појма немам, далеко ми је тај 20. новембар. Мислим да они (сарадници) још нису донели одлуку, заједно са мном. Консултоваћемо се следеће недеље, рекао је Вучић.

Он је додао да хистерија која се дигла у делу хрватске јавности због његовог могућег доласка, посебно, како каже, код оног њеног дела који никад није био наклоњен регионалној сарадњи и добрим односима Србије и Хрватске, може понекад и да прија ,"јер то значи да добро радите за Србију и свој народ".

Не могу да говорим о (Андреју) Пленковићу, (Колинди) Грабар-Китаровић и другим нормалним људима у Хрватској, али постоји код неких људи стална потреба и жеља да Србија буде унижена и слабија, пошто то није. Србија је све снажнија и у економском погледу и у погледу политицког имиџа и политичких контаката. Онда ја то добро разумем. Вучић је тај који је крив и треба осути дрвље и камење по њему, рекао је Вучић.

Он је нагласио да Српска напредна странка (СНС) има највиши могући статус који једна политичка странка у ЕПП може да има а да долази из земље која није чланица ЕУ.

То је наш посао, а да ли ћу имати или не довољно времена... Некад сам ишао, некад не. То ћемо да видимо, поручио је Вучић.

Опозицији: Србија је уређена земља

Вучић је вечерас поручио, коментаришући окупљање испред РТС током његовог гостовања, да је Србија уређена земља и да су јој потребни мир и нормалност.

Ми вас толеришемо, не зато што смо слаби, него зато што хоцемо да покажемо да је Србија демокртатска земља у којој нико неће бити убијен као Ранко Панић, који је само хтео да прошета искаже незадовољство политиком тадашње власти, рекао је Вучић.

На питање да ли је реално да у некој демократској земљи студенти чекају председника он је рекао да је то у реду, али је запитао:

"Шта студира онај наркоман Бранко Миљуш? Шта студира Бастаћ? А они батинаши са Карабурме?"

Поручио им је и да одлуче да ли ће да изигравају лажне жртве или да бију, како су неки то поруцили.

То ти је политицки програм, да некога бијеш, нећеш никога да бијеш. Србија ће бити уређена земља, поручио је Вучић.

Он је додао и да могу да скину његову слику, али не могу да скину ауто-путеве који су изграђени.

За Косово ћу ја да се борим и да говорим шта су наши ставови. Они и не крију да се нису бавили проблемима нашег народа, каже Вучић и додаје да тај део српске опозције није брига како је људима у Лепосавићу, Шртпцу, Клини...

На питање шта мисли о реципроцитету на коме инситра Аљбин Курти, каже нека он "гура свој посао, јос да се уједини с Ђиласом...".

Подсетио је и на истраживања јавног мњења.

Они знају где им је место, навео је Вучић додајујћи да покушавају хистеријом, јер немају програм.

Поновио је и да је на РТС ушао из Абердареве улице као и пре тога, истичући и да не постоји никакав подземни пролаз.

EUR/RSD 117.5802
Најновије вести