Вучић: Млади су ти које треба питати кад се о будућности ради

БЕОГРАД: Част да Нови Сад буде Омладинска престоница Европе треба да опомене све нас кога морамо да питамо када о будућности размишљамо, рекао је вечерас председник Александар Вучић и поручио да су млади ти које треба питати када се о будућности ради. 
1
Фото: TANJUG/ RADE PRELIC/

Млади људи пуни енергије и оригиналности су ти који су који су изборили велику част да Нови Сад буде омладинска престоница Европе, и Србије, рекао је председник на церемонији отварања манифестације.

На почетку говора, он је казао да је, док је слушао песму Банета из Гаравог сокака, видео како Вукашин Гроздановић, координатор овог великог пројекта, плаче, и поручио му да је стигао тек на пола мердевина до звезда које прави, те да има још много тога да уради. 

"Желим још много енергије да прославите Нови Сад И нашу земљу. Нисам ничим заслужио такву част да говорим вечерас, осим што нисам сметао, као И многи други који се овим послом баве. Нисам сметао, а гледаћемо да више помогнемо. Имаће Нови Сад још више уређених фасада, довешћемо још фабрика, урадити још путева. Много тога новог ћемо направити, јер оно што сам вечерас видео је нова енергија и нада коју деца и млади доносе свима нама. Када то видите за будућност не брините; рекао је Вучић и додао:

"Будите истрајни и оригинални".

Каже да у његово време ником од младих не би пало на памет да организује овакву приредбу, са оваквим садржајем, додајући да то показује колико су организатори испред, и да је сигуран да ће Србија са њима бити много испред других. 

Рекао је да би то требало све да опомене, да се зна ко се мора питати када се размишља о будућности. 

„Ово показује да сте ви ти којима се земља оставља, који ће да је предводе и који ће да одговарају младима данас и онима који долазе", приметио је председник Вучић.

Истакао је да су добили прилику да науче и додао:

"Да знате да ништа, па ни политика не може да лежи на речима, паролама и маркетингу...већ на пројектима и плановима, на огромном раду и спремности да суочите са изазовима. Кључна реч је изазов", поручио је он младима.

„Прилика је шанса, и никада ниједан проблем није нерешив. Најгоре што може да се уради јесте да се поново покуша да се реши“, објаснио је он. 

Вучић је казао да изазов не признаје правдање, већ тера да будете одговорни, не кукате на судбину, време и никакву другу вишу силу. 

“Први ваш изазов је био да Нови Сад постане Омладинска престоница Европе, И то сте успешно решили. Наставите истим темпом јер ако постоје изазови они постоје у Србији И региону. Чека вас Србија пожурите”, рекао је он. 

Вучић је пожелео пуно среће, радости и успеха, да се радују сви који живе у Новом Саду успеху И напретку тог града, али је додао да се радују И они који не живе у Новом Саду, јер је он постао омладинска престоница Србије, колико је И престоница Европе. 

„Хвала Вукашине на храбрости да ово све урадите. Када сам први пут угледао Вукашина, упитао сам се ''чудно се И храбро одева, мора да много тога може другачије да уради''. Нисам погрешио", казао је он. 

Захвалио се и « егзитовцима », који су, како је рекао, стварали урбану легенду од Новог Сада. 

Обећао је да ће млади у Новом Саду добити све што траже од Србије, јер новца има више, а земљи су потребни нада, енергија, колико је свих година и деценија недостајало. 

Време да размишљамо о људима

Време је да почнемо да размишљамо о људима, чувајући своје интересе и добијајући највише што је могуће, поручио је вечерас председник Александар Вучић и додао да се варају сви који мисле да је могуће задржати замрзнути конфликт на Косову и Метохији.

"Жалостан сам ако људи неће то да разумеју, али ја то не могу да променим, као што нећу да мењам политику која је рационална, озбиљна и одговорна и која је доносила добре резултате Србији", рекао је Вучић.

Он је то рекао одговарајући на питање који компромис Београда и Приштине би био прихватљив Немачкој, која цени наш покушај да компромис постигнемо, ако је већ признала Косово у постојећим границама.

Председник је подсетио да је не само Немачка, већ да су 22 од 27 чланица ЕУ већ признале независност Косова у границама наше јужне покрајине. 

„Некада се тога ретко сетимо, зато што некада би да заборавимо на свет, а онда бисмо 20 минута касније да будемо део света, а неретко бежимо од стварности. Верујем да ће Немачка водити рачуна, не само о дијалогу, већ И постизању компромисног решења. Да ли ћемо успети у томе остаје да се види“, објаснио је он. 

Вучић је рекао да се трудио и покушавао свих година, водећи рачуна и о омладини, да сачува мир и стабилност, да укаже да није могуће задржати замрзнути конфликт. 

"Постоје интереси и других страна, интереси Албанаца, али и многих великих сила које не желе решавање проблема. Постоје они који кажу да желе коначно сопствену државу и да су спремни да плате цену колика год била. Питам грађане Србије: колику цену смо спремни да платимо? Колико смо платили већ у прошлости због погрешне политике. Време је да почнемо да размишљамо о људима, наравно чувајући своје интересе и добијајући највише што је могуће", поручио је он. 

 Не поистовећивати Споразум из Преспе и Косово

Честитам и Скопљу и Атини на Преспанском споразуму, али наши проблеми у односима са Приштином су стоструко тежи и та питања не треба поистовећивати, истакао је вечерас председник Александар Вучић.

"Не мешамо се у унутрашња питања других земаља. Србија честита и једнима и другима и бићемо једна од првих земаља која ће нашег јужног сушеда признати под новим именом. Желимо најбоље могуће односе са обе земље и још једном честитам и Ципрасу и Заеву", рекао је Вучић новинарима у Новом Саду.

Он међутим, истиче да то питање не треба поистовећивати са питањем Косова.

"Ту се радило само о имену. Наши проблеми у односима са Приштином су стоструко тежи и људи то треба да разумеју", каже он, посебно мислећи на Европљане који мисле "сад смо решили један проблем", па сад остаје само Косово.

Желимо да решимо то питање, али она се не смеју поистовећивати, јер се драматично разликују и по тежини и по последицама које имају, истиче Вуцицћ.

"Политика Србије и оно што нама доноси највише добра и наде јесте политика регионалне стабилности, отворених гарница, јер се у економском смислу никог не плашимо. Први пут смо прешли БиХ по платама у јануару, а и по пензијама, и та ће разлика бити све већа и прилагођаваћемо се онима који имају веће плате и пензије и надам се ћемо их претећи ако се овако настави", рекао је он.

Ако се овако настави имаћемо чиме да обрадујемо и запослене у јавном сектору и пензионере до краја године, закључио је Вучић.

Траже длаку у јајету због снега, а кад питаш за покрадено...

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је тражење “длаке у јајету” то што неки кажу да су ови временски услови створили велике проблеме. 

Вучић је рекао да је без икаквих проблема, аутопутем преко Бијељине, допутовао вечерас у Нови Сад. 

“То тражење длаке у јајету, то вам показује колико мало аргумената имају неки људи И какви су им политички програми”, рекао је Вучић И додао: 

“А, када ви њих питате ''зашто си покрао толики новац'', они вам одговарају са: ''курва,фукса или педеру''.... 

Суфицит у буџету у јануару мозда и 200 милона евра

Суфицит у буџету ће у јануару износити можда и 200 милиона евра, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић.

"Погледао сам приходе јануарске и расходе, предвиђенан нам је суфицит у јануару по Закону о буџету, као и према плану ММФ, око 70 милиона евра, а верујем да ће можда бити чак и 200 милиона евра", рекао је Вучић новинарима.

Истакао је да је то суфицит само за један месец, као и да то значи више школа, болница, клиничких центара и програма за младе.

Нико да не помисли да је дозвољено нападати новинаре

Председник Србије Александар Вучић је изјавио вечерас да нико у Србији не сме никада да помисли да је дозвољено нападати новинаре, нити било које друге људе.

Вучић је, одговарајући на питање новинара, рекао да се због тога, пре свега, обратио јуче увече јавности, као и због значаја те теме.

Каже да је сасвим сигуран да је посао тужиоца да истражи све то и да није могао детаљније да прича о том случају, пошто би га после окривили како што се меша у рад судских органа.

"Говорио синоћ због значаја тема и да би све у Србији упозорио да се не играју са тим и да нико никад не помисли да је дозвољено нападати новинаре нити било које друге људе".

Истакао је да је сигуран да ће тужилац узети све у обзир у вези са нападом на новинара из Врчина Милана Јовановића, као и да је поводом тог случаја урађен најтежи посао, пошто ту није било речи да ли се нешто зна или не већ да ли то може да се докаже.

Тужилац је задовољан случајем и одлучио је да покрене поступак, додао је председник Србије.

Вучић је рекао да је, такође, пре 10 дана донета одлука и да се сада припрема доношење Закона о пореклу имовине, као и да ће бити значајно пооштрен Кривични законик.

Он је изразио уверење да ће то наићи на одобравање у јавности, јер то значи и борбу за школе без дроге и мање насиља.

Вучић је напоменуо да у Србији има мање насиља него у многим земљама ЕУ.

Ако су Јерков исто вређали, најоштрије то осуђујем

Председник Србије Александар Вучић поручио је вечерас да најоштрије осуђује увреде изречене на рачун посланице Александре Јерковић, ако се то, како је рекао, догодило, јер он их није чуо. 

Вучић је то рекао на опаску новинара да нико из власти није реаговао на увреде упућене посланици Александри Јерков. 

“Ако је то тачно, ја то најоштрије осуђујем”, рекао је Вучић. 

Он их, казао је, није чуо али, ако су се догодиле, онда је то “страшно И недопустиво”. 

“И, то је то по чему се разликујем од политичара са друге стране политичког спектра. У бољој Србији то не сме да се догађа”, поручио је Вучић. 

Имамо и легалитет и легитимитет, резултати још бољи

Оставке се подносе само у доба великих криза, када немате легитимитет, поручио је вечерас председник Александар Вучић и додао:

"Сматрам да не само да имамо легалитет, већ и огроман легитимитет. Поштујем да људи захтевају одређене ствари, ја сам спреман за све што кажу, али морају да кажу - немате легитимитет. А то се онда показује на изборима", рекао је Вучић и додао:

"Које год изборе да изгубимо не могу да останем председник. Ако изгубимо парламентарне изборе, нема смисла да замајавам нацију као што су то чинили Пајтић, Тадић, који су остајали на власти са шест одсто подршке грађана...".

Према последњим истраживањима јавног мњења, резултати за оне који позивају на оставке били би сада много лошији него што су били, а оних чију оставку траже - непоредиво бољи, рекао је Вучић.

Он је тако узвратио на опаску новинара да се говори о могућности ванредних парламентарних избора, те питање да ли, с обзиром на захтев протеста за његовом оставком, размишља и о расписивању председничких избора.

Рерзултати истраживања јавног мњења, наставио је, показују да су људи у Србији озбиљни и одговорни и да гледају оне који марљиво раде, а не поводе се тиме ко колико виче и вређа.

"Мислим да би било веома фер да, кад говорите о оставкама, кажете да се оне подносе у доба велике кризе, када сматраме да немате легитимитет, а ја сматрам не само да имамо легалтитет, већ и огроман легитмитет", истакао је Вуцицћ.

Он се истовремено извинио новинаркама и политичаркама које су ових дана претрпеле највеће увреде, подсетивши да су их називали "ф....ма, к....ма" и поручио да ће победити пристојна Србија.

"Наше жене су поштене, чувају Србију, чуваће и убудуће и нећемо дозволити да их било ко вређа, а да то не добије заслужени одговор", рекао је Вучић.

Каже да се говорило да никада неће да се хапсе они који почине тешка кривична дела...

"Ово је само почетак...Биће много политицара, много других људи који су на разлиците начине кршили закон и оних који су део дојучерашње власти и део данасње власти. Доносимо и закон о пореклу имовине, па ће људи моћи да утрврде морални кредибилитет сваког од нас", рекао је Вучић.

Каже да резултати бивше и садашње власти нису за поређење и да је некада плата била 320 евра, а сада је 465 евра, а Србија је, подсећа, била у тешкој кризи.

Да нико с друге стране спектра не осуди увреде...?

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је запрепашћен чињеницом да нико с друге стране политичког спектра није ни реаговао, ни осудио најтеже увреде упућене женама. 

“Када жену која пристојно само хоће да вам постави питање, а ви јој кажете: ''ти си к...а'', па потом И: ти си ''к...а усташка…'' И да то нико не осуди са те стране политичког спектра...то је толико скандалозно И језиво”, навео је Вучић одговарајући на питања новинара у Новом Саду. 

То, поручио је, није И не може бити пристојна И нормална Србија И Србија будућности за коју се ми боримо. 

“Али, они су излечени од сваке врсте одговорности, а наш посао је да радимо на томе да имамо другачије политичко мишљење, да се сучељавамо са противницима, али да не дозволимо да се тако нешто догађа или да санкционишемо ако се догоди”, казао је Вучић. 

Србија је, поручио је, правно уређена држава, где такве ствари не смеју И не могу да се догађају. 

“Али, то је питање кућног васпитања И пристојности, а то некога са 40 година не можете да научите”, казао је Вучић. 

Ових дана ићи ћу у Гроцку

Сутра или прекосутра ићи ћу у Гроцку да покушам да се обрати грађанима и да се формира власт која ће им служити, рекао је вечерас председник Србије Александар Вучцић на питање новинара о ухапшеном председнику те општине Драгољубу Симоновићу.

Одговарајући на констатацију новинара да је квалификација “изазивање опште опасности” преблаго дело које се ставља на терет ухапсеном Симоновићу, Вучих је одговорио констатацијом да се од њега сада тражи да буде и тужилац.

Тужилаштво ће радити свој посао и Симоновића ће оптужити за дело које је починио, додао је он.

“Ви од мене сада тражите да будем и тужилац. Да ја сада тамо зовем неког и тражим да буде осуђен за неко теже дело, на смрт, а открили смо сваки детаљ, што је било веома тешко”, рекао је Вучић.

Он је рекао да верује да ће Тузилаштво да уради свој посао и да ће да донесе право и правду нашем народу. 

Па неће ваљда на ћилиму однети земљу из ПКБ-а

Председник Србије Александар Вучић је изјавио вечерас да Ал Дахра доноси и нову опрему у ПКБ и да очекује да та инвестиција ускоро буде пример успешног бизниса у нашој земљи. 

Вучић је рекао новинарима да ће та компаније поред новца за куповину дела имовине ПКБ-а дати и 17 милиона евра за сточни фонд.

"Верујем да ћу моћи ускоро да их обиђем тамо и покажемо колико је то напредовало", додао је Вучић.

Каже да су сви, од Фискалног савета, до ММФ и Свеске банке подржали решавање ПКБ-а, "зато што смо имали људе који су неспособни или који су много крали и доводили до немогућих губитака уз огромна улагања државе у ПКБ-у".

Вучић је рекао да се и током Светског економског форума састао са представницима Ал Дахре и замолио да ПКБ буде пример успешног бизниса, да више производе, као и да плате буду више за запослене.

"Јер, ПКБ је предузеће, они ту земљу не могу да однесу на ћилму арапском или било којем другом на неко друго место", нагласио је Вучић.

Навео је да је циљ да имамо компаније које ће да доносе профит нашој земљи и да плаћају порезе на добит и све остале врсте пореза, а не да држава надокнађује губитке.

Вучић је рекао да пре сваке одлуке у вези са решавањем судбине великих предузећа све мора да прође мишљење правника, тако да је и у случају ПКБ-а све урађено у складу са законом.

"Волео бих да ми неко кажек какве је све копуције ту било. Покушаја корупције је било за време Драгана Ðиласа", додао је Вучић и истакао да је тада вршена пљачка државне имовине и да је покушан ПКБ да се додели неким домаћим фирмама за мање новца и то без тендера.

Ми смо расписали тендер и јавила се страна компанија и понудила више, додао је Вучић.

EUR/RSD 117.1305
Најновије вести