Вучић о коалицијама, има ли поново места за СПС?

Председник Александар Вучић почиње данас консултације за формирање нове Владе Србије, а први разговор на Андрићевом венцу имаће са представницима изборне листе „Албанска демократска алтернатива - Уједињена долина“.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić Foto: Tanjug/video
Фото: Председник Србије Александар Вучић Фото: Танјуг/видео

Како је најављивао у више наврата у последњих пар дана, састав нове владе биће познат брже него што је и сам мислио, пошто је очекивао да ће влада бити формирана средином септембра, а сада претпоставља да ће се то десити пре краја августа.

Као и код формирања сваке владе од када је СНС стожер владајуће коалиције, и овога пута у центру спекулација је дилема да ли ће Вучић и овога пута изабрати СПС за коалиционог партнера. Напредњацима су једино 2012. зафалили гласови социјалиста, како би стигли до Немањине и тада је лидер СНС пристао на компромис да мањински партнер добије место премијера, које је припало Ивици Дачићу. Социјалисти су и касније били и у свим наредним тимовима, али са слабијим преговарачким капацитетом, јер је листа СНС имала скупштинску већину. Током последњих мандата у јавност су повремено излазили сукоби између две странке, али би на крају неспоразуми ипак били изглађени, али овога пута несугласице су добиле на замаху, јер су се поједини чланови СПС, или људи блиски њима укључили у протесте испред скупштине, усмерене против власти. Вучић је због тога отворено негодовао, констатујући да има функционера СПС којима је он крив јер им је “покварио планове и мање могу да краду”. Додао је да није задовољан објашњењима лидера СПС Ивице Дачића и министра Горана Тривана о умешаности сина Петра Шкундића и светника у министарству екологије Срђана Станковића у насилне протесте у Београду, да ти људи немају везе са СПС-ом, мада, додаје верује да је Дачић био искрен. Вучић је рекао да је Триваново објашњење “још глупље с обзиром на то да је реч о саветнику којем је омогућио да узме пола милиона евра”. Цитирајући пословицу да „не пада снег да покрије брег, већ да свака зверка покаже свој траг”, Вучић је приметио да када дођу оваква времена, “невероватна је брзином којом видите како вам један број људи окреће леђа”.

- Замислите шта би било дан после, да је СНС освојио 124 места, колико сам био у праву када сам говорио о томе - рекао је председник, додајући да је сигуран да су  Дачићеве намере искрене, али да неколицина људи око њега није таква. Упитан да ли ће то утицати на будућу сарадњу са СПС - ом, Вучић је рекао: „Гледаћемо да будемо заједо, увек смо их узимали и када нам нису били потребни”.


СДА неће на разговоре

Странка демократске акције Санџака саопштила је да се неће одазвати позиву председника Србије на разговоре о формирању нове Владе. Медији су спекулисали да ће данашње консултације започети разговором са партијом Сулејмана Угљанина, Насупрот томе, они траже понављање избора, на којима су, иначе, учествовали. Као разлог наводе  то да нису били информисани о стању са корона вирусом, а посебно оптужују локалне институције у Новом Пазару за наводно прикривање података о броју заражених.


Предсеник СПС и шеф дипломатије Ивица Дачић,  саопштио је да је статутарна комисија искључила из странке двојицу чланова из Инђије који су учествовали на „насилничким, анархистичким протестима”  и позивали на учешће на њима преко Фејсбука. СПС је известио да су из чланства искључени Милорад Савић и Мирослав Вишњић. Истовремено, Петар Шкундрић је разрешен дужности саветника у Влади Србије. Искључења су уследила због, како је рекао Дачић, поступања супротног од политике партије и нарушавања угледа СПС-а. Навео је да ће се о одговорности Горана Тривана због напада његовог саветника на председника Вучића, расправљати се на седници Председништва. Дачић је најоштрије осудио изјаву потпредседника Новице Тончева, о блокади пута на југу Србије, истичући да је таква изјава директно супротна политици СПС-а.

- СПС најоштрије осуђује сваку насиље, напад на институције и блокаду саобраћајница, а посебно напад на председника Вучића. Свако ко се понаша супротно политици СПС-а биће санкционисан - поручио је Дачић.

Председник општине Сурдулица и потпредседник СПС-а Новица Тончев рекао је на седници Скупштине те општине да ће СПС са 5.000, 6.000 људи да затвори аутопут Београд-Скопље, ако још неко од директора из СПС буде смењен. Он је, како се чује на аудио снимку достављеном медијима, рекао да је Сурдулица једина општина, „Ужичка република”, која је слободна, и где „нема страха”.

Са друге стране потпредседник СПС и министар енергетике Александар Антић оцењује да је одлуком о искључењу из странке или разрешењу са државне функције СПС на најотворенији начин демонстрирао приврженост политици коју, заједно са СНС-ом, спроводи већ годинама и која има огромну подршку грађана. Антић је навео да је СПС јасно показала да у својим редовима неће толерисати никога ко се супротставља политици партије, а самим тим и политици Владе, без обзира да ли је реч о члановима или о потпредседнику СПС.

После оваквих упозорења уследило је саопштење Тончева који истиче да су социјалисти на државном нивоу увек добро сарађивали са СНС-ом и председником Вучићем, док на локалу напредњаци, како тврди, воде некоректну борбу, прете и уцењују чланове и симпатизере СПС-а. Подсећа да је Сурдулица једина општина коју социјалисти самостално, већ 12 година, успешно воде. „Ми у СНС-у и Вучићу видимо партнере са којма ћемо наставити да радимо у интересу наше земје„, навео је Тончев.

Шкундрићев син се брани са слободе

Први основни суд у Београду одбио је предлог тужиоца за одређивање притвора Владимир Шкундрићу, који је пре три дана био ухапшен са око још 20 осумњичених за нереде и насилан улазак у зграду Скупштине Србије. Предлог за притвор је одбијен и за још двојицу осумњичених Н.Б и В.Т, који су са њим ухапшени и они су након саслушања пуштени да се брани са слободе.

На ово решење судије за претходни поступак, тужилаштво има право жалбе кривичном ванпретресном већу суда у року од три дана од пријема решења.

Син Петра Шкундрића, функционера СПС-а, и друга двојица терете се за кривично дело ометање службеног лица у вршењу службене дужности из Закона о јавном реду и миру.

        С. Станковић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести