Вучић отворио последњу деоницу јужног крака Коридора 10

ВЛАДИЧИН ХАН: Председник Србије Александар Вучић вечерас је у Владичином Хану, код моста Врла, који је осветљен у бојама српске заставе, уз ватромет, свечано отворио последњу деоницу аутопута на јужном краку Коридора 10 кроз нашу земљу, у дужини од 26,3 километра у Грделичкој клисури.
1
Фото: Танјуг/ Димитрије Гол

Вучић се обратио грађанима и поручио да је Србија успела да изгради све што генерације нису могле и да треба да будемо поносни најепшим мостом и аутопутем који Европа има, а који ће бити за нашу децу и будућност.

"Ово јесмо ми и ово јесте Србија, нема лепше земље од наше Србије, нема земље коју више волимо и нема поносније земље од Србје и нема народа који попут нашег може да каже да је успео толико да изгради и промени себе и своју земљу као што смо ми успели у протеклих неколико година", нагласио је председник Вучић, не кријући радост:

"Киптим од срећа, радости и поноса, за овако нешто велико, моћно и лепо, што надилази наше снове", казао је председник.

Прекидан скандирањем грађана који су присуствовали свечаности, "Ацо, Србине", Вучић је рекао да не би веровао да му је неко пре неколико година рекао да ће овако лепо да буде у Владичином Хану.

Фото: Танјуг/ Димитрије Гол

Цитирао је Иву Андрића који је писао: "Једна велика грађевина која је дуговечна, корисна и лепа, не мења само изглед и значај краја у коме се налази него има и дубоке везе са народом који се њом служи. Народ преко подвига својих појединаца ствара грађевину на слику и прилику својих најдубиљих тежљи и особина, а те грађевине полагано и стално утичу на карактер народа, јер нема случајних грађевина издвојених из друштва и његовог развитка".

У праву је био велики писац, рекао је Вучић, нису сви километри ауопутева и свега што се гради нешто што је случајно.

Свечаности отварања аутопута присуствовао је велики број грађана, чланова Владе Србије, дипломатског кора, представника локалних самоуправа и управних округа, привредника и других гостију. 

Присутвовали су и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик и премијер Северне Македоније Зоран Заев.

Приређен је културно-уметнички програм који је почео интонирање химне Србије, а грађани су могли преко видео бима да виде како су се одвијали радови на градњи аутопута.

Фото: Танјуг/ Димитрије Гол

 


Брнабић: Коридор симбол повезивања са Европом

Премијерка Ана Брнабић рекла је данас да завршетак Коридора 10 има симболично значење - њиме се повезујемо са Европом, где нам је и место, а то је истовремено прекретница за земљу, која показује да завршава започете пројекте.

"Бескрајно сам срећна и поносна на овај подухват, срећна сам и поносна што завршавамо јужни крак Коридора 10 и тај велики подухват кроз Грделицу. Желим да честитам свим грађанима јер је ово за све грађане историјски дан", рекла је премијерка на петљи Предајане коју је обишла заједно са председником Србије Александром Вучићем и министрима у Влади.


Србија ће са отварањем деонице ауотпута у Грделичкој клисури имати повезан аутопут од севера до југа, на целој главној траси Коридора 10 од Батроваца на граници са Хрватском до Прешева на граници са Македонијом, као и северни крак од Хоргоша ка југу.

На укупно 26,3 км, на веома тешком терену, савладано је успешно девет великих косина, изграђена петља Предејане, два тунела Предејане и Манајле укупне дужине 2,8 км и 36 мостова, али и регулисано шест километара корита Јужне Мораве. 

Са отварањем тог дела Коридора 10 од Ниша до Солуна ће моћи да се стигне за око три сата. 

Јужни крак Коридора 10 кроз Грделичку клисуру је јединствен и по петљи Предејане једина у Србији и на Балкану цела на мостовским конструкцијама изнад реке. 

Коридор 10 је један од најважнијих паневропских саобраћајних коридора који пролази кроз Србију и повезује Аустрију, Мађарску, Словенију, Хрватску, Србију, Бугарску, Македонију и Грчку, чија је изградња почела још 1970. године у бившој СФРЈ.

Траса аутопута кроз Грделичку клисуру најтежа је деоница јужног крака Коридора 10, а њена вредност је 350 милиона евра.

Пројекат градња аутопута у Грделичкој клисури су финансирали зајмовима Европска инвестициона банка и делом Светска банка.

Изградња ауто-пута кроз Грделичку клисуру је најкомпликованији пројекат код нас, али и у Европи, због геологије. На тим деоницама уграђено је 250.000 тона асфалта, склоњено 650.000 кубика камена.

Јужни крак Коридора 10 у Србији је дуг 74 километара, а радови на најтежој деоници у Грделичкој клисури трајали су шест година.

На тој деоници су изграђена два тунела, Предејане и Манајле, укупне дужине 2,8 км, минирана су брда да би се природа укротила и "исправљало се" и корито Јужне Мораве.

Аутопут кроз Грделичку клисуру се састоји се од две мање деонице: Грделица - Царичина Долина око 12 км и Царичина Долина - Владичин Хан од 14,3 км.

У Грделичку клисуру уграђено је 560.000 тона асфалта, а укупна дужина свих потпорних конструкција износи око 15 км. 

Природа на овој деоници, показала је посебно своју ћуд на Косини 2, где се обрушио део брда, па су грађевинари морали да изграде галерију са 110 бетонских носача, уграђено је 7.000 тона арматуре а уклоњено 170.000 кубних метара земље.

На Косини 3, на клизишту које је једно од најзахтевнијих на овој деоници, ископано је преко 500.000 кубних метара земље...

Тунел Манајле, тренутно најдужи друмски тунел у Србији, дужине је 1.808 метара, а после њега наилази се на мост Џемен до, чија је дужина 521 метар.

Такође, о управљању свим безбедносним системима у тунелима бринуће тим техничких лица 24 сата 365 дана у години у техничко-оперативном центру. 

Мост Врла дужине 645 метара је уједно најдужи и највиши мост на јужном краку Коридара 10, чији је највиши стуб висине 62 метра.

Мост Врла је рађен уз помоћ "лансирне решетке", а протеже се преко реке Врле и државног пута Владичин Хан - Сурдулица. 

Мост је на 14 распона дужине по 45 метара, које савладава укупно 140 носача висине 2,20 метара, дужине 44 метра и тежине од 87 тона сваког, што даје укупну дужину свих носача - греда од 6.160 метара и тежину од 12.180 тона.

На том мосту специјална врста светиљки омогућава миллион нијанси различитих боја.

 

Фото: Танјуг/ Димитрије Гол

 

Фото: Танјуг/ Димитрије Гол
Фото: Танјуг/ Димитрије Гол
Фото: Танјуг/ Димитрије Гол

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести