ВУЧИЋ ОБИЛАЗИ РАДОВЕ НА ТУНЕЛУ "ИРИШКИ ВЕНАЦ": Много тога још морамо да урадимо (ВИДЕО)

Председник Србије Александар Вучић обилази радове на излазном порталу тунела "Иришки венац" у оквиру пројекта Нови Сад – Рума.
1
Фото: Dnevnik.rs

Реч је о деоници у оквиру Фрушкогорског коридора.

- За тачно две и по године имаћемо свих 47,7 километара завршено. Мислим да никада није било толико мостова да се гради у Новом Саду - казао је на почетку председник Вучић,  у чијој је пратњи и председник Покрајинске владе Игор Мировић.

- Догодине ћемо морати да крећемо у пројектовање проширења пута Београд - Нови Сад - додао је.

- По први пут после много деценија да Војводина, север Србије, добија највише саобраћајница. Несразмерно велика улагања у север Србије - казао је Вучић и најавио још улагања у бројне војвођанске саобраћајнице.

- Сада ћемо да појачамо паре за Ириг. Много тога још морамо овде да урадимо. Београд - Зрењанин ће много да подигне, од Овче, Борче, Опова, Ечке... - истиче председник.

- И Бачка Паланка, и Бегеч и Футог много добијају овим - казао је Вучић, гледајући како ће изгледати тунел.

Председник је говорио и о проблемима експропријације, који увек постоје.

Фото: Tanjug

- Држава мора да ради свој посао, да не оптерећујем људе – рекао је председник, додајући да је јун 2026. рок за завршетак радова:

- Јун 2026. године, за две и по године. За нас све мора да се заврши до 1. децембра 2026. То је за нас дан Д.

- Ове године до краја јуна, у складу са законом, сви ови ружни објекти дуж ауто-путева, пруга или ће да буду срушени или сређени. Има све лепо да се почисти. Србија мора да има најчистије лице.

Фото: Youtube Printscreen

Тунел Иришки венац биће најдужи у Србији

Тунел Иришки венац спојиће Нови Сад и Руму и најзахтевнија је тачка Фрушкогорског коридора. Након завршетка радова, овај тунел ће бити најдужи у Србији, чак око 3,5 километара.

Пошто се састоји из две цеви, то значи да ће кинеска компанија ЦРБЦ, која је ангажована на овом пројекту, укупно избушити седам километара тунела кроз Фрушку гору.

Изградња тунела званично је почела 1. маја 2021. и радници ЦРБЦ скоро годину и по дана борили су се тереном на северном порталу тунела, учвршћујући околне падине, да би у јесен 2022. почело бушење тунела хидрауличким бушилицама, пошто је употреба динамита у националном парку забрањена.

Према идејном пројекту којег је урадио Институт за путеве  2016, планирана је ширина коловоза од осам метара са две саобраћајне траке по смеру.

Ту су и безбедносне нише на сваких 150 метара и пролази за пешаке на сваких 290 метара кроз које ће моћи да се прође у случају пожара, саобраћајних несрећа и других непредвиђених ситуација.

За возила и камионе планира се изградња два везна тунела кроз које ће моћи да прођу ако остану у квару, а све је пројектовано у сагласности са немачким стандардом безбедности РАПТ.

Фото: Tanjug

Предвиђена је и изградња контролног центра који ће надгледати саобраћај у тунелу испод Иришког венца, али и у 350 метара дугом тунелу Ширине, који ће се налазити изнад Текија у Петроварадину. Систем за надзор требало би да прати и ниво загађења.

Сам Фрушкогорски коридор је вредан 606 милиона евра и планиран као брза саобраћајница са по две саобраћајне траке по смеру. Дужине је 47,7 километара.

У новрембру је било завршено нешто више од 30 одсто радова, што значи, како је тада казао министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктур Горан Весић да ће према предвиђеној динамици радови бити готови до 2026. године, а цео коридор спојен са Новим Садом укључујући и мост код Петроварадина.

Дневник, Новости

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести