Вучић припадницима МУП: Радите најтежи посао - штитите државу

БЕОГРАД: Припадници МУП-а штите и чувају државу, од чега не постоји ништа теже, јер је увек најлакше за све кривити управо државу, и хвала вам што обављате најтежи посао, поручио је данас председник Александар Вучић свим припадницима полиције.
t
Фото: Танјуг/Тара Радовановић

Вучић је истакао да је веома важно да имамо снажну полицију, фантастичне ватрогасце, људе који помажу приликом било које природне непогоде…, јер када грађани не знају коме да се обрате - обрате се полицији, да им помогне да реше проблеме.

“Ви сте ти који чувате и штитите државу, а не постоји ништа теже од тога, јер не постоји ништа популарније него за све кривити ту исту државу. И зато вам велико хвала што обављате најтежо посао, што се на дневном нивоу суочавате са убицама, разбојницима, онима који нашој деци дају другу и убијају нашу будућнсот”, поручио је председник Србије.

Полиција је ту, каже, да чува ред, мир и поредак, да буде гарант свакоме да може да буде сигуран да ће му деца слободно ићи у школу, отићи у град и да ће се сигурно вратити својим кућама.

“Од вас зависи борба против организованог криминала и корупције и тражим од вас 1.337 нових припаднника, да будете још жешћи и снажнији у тој броби. Ничија партијска књижица или положај на било ком месту у држави, влади не сме да вас спречи да обављате закон”, рекао је Вучић.

А, закон је једноставан - сви који га крше, баве се криминалом, корупцијомм морају да одговарају.


Све што су урадили је против интереса српског народа

Председник Србије Александар Вучић оценио је данас, поводом недавно усвојене декларације о Сребреници у скупштини Црне Горе, да све што су урадили урадили су против виталног интереса српског народа, стављајући му тако жиг геноцида.

Вучић је, у изјави медијима, казао да у последњих годину и по дана свакога дана слуша оптужбе како се Србија некоме меша у унутрашње односе.

„Је ли та Сребреница у Црној Гори? Какве везе Сребреница има са Црном Гором? Што се они мешају у нечије туђе односе? Ко смо ми да данас арбитрирамо између Турске и Јерменије, или Немаца и ког год хоћете нападнутог народа у Другом светском раду“, упитао је он.

Вучић је казао да је скупштина Црне Горе све сто је урадила урадила против виталног интереса српског народа.

„Реаговали смо мирно, ниједну увредљиву реч нисмо упитили. Далеко им лепа кућа. Мене занима да нашем народу, а ја сам председник Сбрије у којој живи највећи број Срба, посебно оном у региону кажем да подигне главу.

Казао је да је неко имао намеру да их жигоше, све говорећи да то не жели да уради, да је у појединцима, иако нису навели њихова имена.

„Намерно сте желели да стигму оставите целом народу“, нагласио је он.

Вучић је казао да зна друге ствари које им сметају.

„Када сам постао председник владе Србије однос у апсолутним бројевима БДП-а био је 7,5 према 1, данас је више од 13:1, на крају године биће 14:1. Разумем сву нервозу код бивших, садашњих властодржаца, јер резултати су ти који говоре све“, нагалсио је он. Вучић је рекао да им жели да се што пре врате на пут боље економије, а да је Србија спремна да разговара.

„Само немојте да причате много о пријатељству и братству. Све смо разумели. Не пада нам напамет нити нам било шта треба од вас, који сте на такав начин, да нико ништа није тражио, сем понеко у некој амбасади, да урадите Србији, а да о томе никога ни не обавестите, не покушате да кажете да је реч о појединцима, па би рекли где су они у општем акту“, објаснио је он.

Вучић је казао нека наставе свој посао, а што се Србије тиче она ће наставити свој, да брани свој народ, да још снажније помаже наше културне институције у Црној Гори, да подстиче Србе да чувају свој српски језик и ћирилично писмо.

„Некога да угрожавамо нећемо, али нећу да дозволим онима коиј свакога дана угрожавају Србију да то чине. Сит сам тих бесмислених извињења и правдања које су представници српске државе чинили сваки пут као тобож добре воље, према онима који нису имали ту добру вољу. Нападајте Сбрију, мешајте се у наше унутрашње ствари, све чините, ми ћемо да ћутимо и радимо. А на крају верујем да ће бити оних који желе суштинско блиске односе и са тим људима ћемо радити више“, поручио је он.

Указао је да у Србији постоје људи који желе да се додворе амбасадорима, али они иду досежу само до нивоа другог секретара, те додао да постоје и Црногорци по националности који из разумљивих разлога се придружују оптужбама на рачун српског народа попут Боровића и других.


“Тако ћемо имати пуно поверење, грађани ће знати да добијају најбољи могући рад сваког од нас, и у томе је ваша улога непроцењива”, рекао је Вучић.

Предсеник се захвалио припадницима полиције на храбрости, а њиховим породицама што су у стању да разумеју потребе посла.

„Не могу да замислим колико су пута ваши супружници, родитељи патили и питали где сте, како и на којем задатку, колико је опасан. Када је полицајца рањен не осврћемо се, постало је нормално и уобичејно, а само ви и ваше породице знају колико је тешко. Онолико мало колико могу и као председник Србије увек ћу бити ту са вама и вашим породицама да кажем хвала на свему што чините за нашу земљу, нашу Србију“, рекао је он.

Вучић је изразио уверење да ће полицајци уложити још више труда, енергије, имати још више снаге да се обрачунају са криминалом, корупцијом и са свим другим што угрожава земљу, да ће показати шта значи хаброст и обученост.

Фото: Танјуг/Тара Радовановић

„Што се станова тиче то је нас посао и ми ћемо то урадиту. И ове и идуће годиен имаћете повећање плата. Српски полицајац мора да има достојан живот, нормалну плату да мозе да обавља свој посао“, поручио је он.

Вучић је замолио полицајце да са пуном посвецћеношћу, огромним трудом, еланом раде свој посао.

Фото: Танјуг/Тара Радовановић

„Захвалан сам свим полицајцима, активним и пензионисаним који су, када је било најтеже, бранили земљу када је била нападнута споља на нашој територији КиМ. Хвала свима који су увек били уз свој народ. Ја се поносим вама, за разлику од оних који су се од вас склањали и вас склањали“, рекао је он.

Грађанима Србије је поручио да је полиција ту да штити њихова права, да полиција мора једнако да штити права Србина и Бошњака у Пазару, Мађара и Србина у Суботицу, Румуна и Србина у Вршцу, Бугарин и Србина у Димитровграду, припадника било које нације и мањинске групе. Ваша обавеза је да будете људи на сваком месту. Људи и поштовање закона су основна правила која имате“, нагласио је он.

Захвалио се полицајцима што стоје по јаком сунцу данас и помажу да се искаже највеће поштовање 1.377 њихових колега који су положили заклетву.

„Држава ће се постарати да живите боље, са мање проблема него што су живели старији, а ви преданим радом да се одужите држави. Имамо само једну државу, резервну немамо“, закључио је он.


Свечано положена заклетва и уручене медаље

Централна манифестација поводом обележавања Дана Министарства унутрашњих послова и Дана полиције одржана је данас, а на њој је пред председником Србије Александром Вучићем заклетву положило 1.337 нових припадника МУП-а и уручене су медаље.

Министар унутрашњих послова Александар Вулин је на свечаности рекао да су данас представљени техника, оружје, опрема и обука припадника МУП-а, и поручио је да је за сву ту опрему и оружје које имамо најзаслужнији председник Вучић.

Он је поручио да оцекује од најмлађих припадника МУП, који су данас полозили заклетву, да дочекамо да их зовемо најбољима.

Вулин је рекао да председник Вучић, када у тешким временима и на тешким местима буде бранио истину, треба да се сети каква сила стоји иза њега.

Министар је поручио младим припадницима МУП да пазе на сваку реч заклетве како би томе били доследни у извршавању задатака.

Поручио је да чувају част и образ сваког човека, да поштују радног човека и да младе генерације пожеле да се прикључе полицији.

"Ничије богатство није такво да се пред њим понизите, будите већи од највећих, мањи од најмањих", рекао је Вулин и навео да нема јачег од српског полицајца и позвао их све да поштују реч коју су дали.

На свечаности председник Вучић је уручио медаље за храброст, Вулин медаље за посвећеност служби, а директор полиције Владимир Ребић медаље за заслуге.

На свечаности на којој су присуствовлаи представници МУП-а, Републике Српске, Владе Србије, Скупстине Србије и верских заједница, промовисано је 506 младих официра у чин заставника и поручника полиције.

Крај свечаности обележио је налет 10 хеликоптера хеликоптерске јединице МУП, а командант јединице, потпуковник Ненад Недић, налетом и наклоном у ваздуху честитао је младим колегама на положеној заклетви и поручио им да буду достојни припадници полиције, а свим полицајцима честитао је њихов дан.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести