Вучић: Приштина води у лошем смеру,а Београд би да окриве

РАШКА: Председник Србије Александар Вучић рекао је данас у Рашки да га брине што неодговорни људи у Приштини могу да предузму неке даље мере које могу да нас одведу у веома лошем смеру. 
Vučić u Raškoj Foto: Tanjug/video
Фото: Tanjug

Вучић је, на питање о новим изјавама Рамуша Харадинаја и Кадрија Весељија, казао да разуме њихове мотиве и објаснио да они хоће да направе такву ситуацију да Србија буде одговорна и да буде кривац за лоше стање. 

„Свету је сада јасно ко је крив и ко не жели дијалог. Разумем их сасвим и зашто им смета снажнија Србија, коју не могу да газе и понижавају као раније“, нагласио је он. 

Најновију изјаву Харадинаја да нема укидања такси, и да су оне битније и од дијалога, Вучић је, каже, очекивао. „Није случајна његова жеља да ме сруши са власти, а није то само његова жеља, већ је и Весељи о томе говорио. Прошло је већ два месеца од када је најавио Харадинај да ће ме срушити, изгледа да сам мало тврђи орах, али можда то буде после три месеца“, казао је он. 

Указао је да можда у Приштини рачунају на провокације или да више у Београду нико не буде заинтересован за Косово, али, како је нагласио, ми то јесмо. „Не брине ме шта говоре о мени и таксама, већ што ирационални и неодговорни људи могу да предузму неке друге мере које могу да нас одведу у веома лошем смеру“, казао је он. Истакао је да није нарочито заинтересован за њихову вику и дреку, а још мање уплашен.

„Са неогодворним људима не знате никада какве мере би могле да буду. Ја их наслуцћујем и надам да ће људи у међународној заједници показати озбиљност“, поручио је он. 

Вучић је подсетио да су велике западне силе признале независност Косова, да је оно њихово чедо, које је постало сада дериште које може да прави свакојаке глупости, и да ће га опет чувати и тражити разлоге да окриве Србију. „У томе је тежина нашег положаја. Зато морамо да будемо десетоструко мирнији и сталоженији, да сачувамо своју позицију“, рекао је он. 

Зашто у ПР више не помињу ни Милошевића, само Вучић на црној листи

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да потпуно разуме зашто је сада највећи непријатељ косовским Албанцима - зато што на њихове ирационалне поруке одговара рационалним порукама, а на поруке сукоба - порукама мира и стабилности.

"Обезбедили смо већи углед за земљу у свету, а ја сам се нашао на црној листи албанских политичара. Не помињу више ни Милошевића, ни било кога другог, једини непријатељ им је, како каже Кадри Весељи, Александар Вучић. Разумем и зашто - јер на њихове ирационалне поруке одговарам рационално, а на њихове поруке сукоба порукам мира и стабилности. И наставићу да тако одговарам", каже Вучић.

"А, наставићу и да јачам Србију, а не да је слабим, као што је био случај у прошлом периоду", истиче Вучић.Упитан у Рашкој зашто је њему, кога критикују због Косова, остављен "врућ кромпир" у рукама, кад је још Зоран Ђинђић пре толико година говорио да Косово "клизи у независност", Вучић каже да се не треба секирати због небулозних коментара и бесмислених тврдњи појединих људи који немају никакву одговорност.

"Наш посао је да будемо одговорни, да народу говоримо инстину, да се боримо за интересе и то људи умеју да препознају. Кад сте њих могли да видите, као што сте нас видели, да у Минхену бране интересе земље на великој сцени међу светским званичницима?", упитао је он.

О насловној Данаса:Говорио сам о 3 милијарде људи... 

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас новинарима, на констатацију да је „Данас" фалсификовао његову изјаву о гладнима објавивши „зашто Вучић мисли да Срби нису гладни него дебели", објаснио да је у интервјуу на телевизији Прва говорио цитирајући Харареа да у свету људи не примећују промене, а да се свет драстично мења, да је некада проблем била глад у свету, а да данас имамо мање гладних, те да имамо 700 миллиона којима је неизвесно снабдевање са храном. 

„Говорио сам о три милијарде људи, нисам говорио о Србији. Нас је много мање, а уз одлазак људи и негативан тренд природног прираштаја, сигурно нас нема три милијарде, тако да је јасно да нисам мислио на Србију“, разјаснио је он. 

Каже да је говорио о светском феномену. 

„Данас не размишљате хоћете ли појести нешто више, већ да ли ћете појести руколу, неке семенкице. Све се у свету променило“, истакао је он. Вучић је указао да се у свету прича како су страшни тероризам, ратови, криминални обрачуни, а више људи себе убије него што страда у свим тим суковима. „Нико не размишља шта је узрок свеприсутне депресије у глобалном свету“, додао је он.Указао је да сваке године постоје приче да нам је све теже. 

„Када домаћина питате на пијаци, он се жали како народ има маје пара. Уопште им није важно то што се стање променило. Научили су на тај одговор 50 година. Имамо тај носталгични однос и увек нам је све лошије него раније, а објективно ситуација у свету и код нас је другачија“, објаснио је Вучић. 

Казао је да је навикао на фалсификовање својих изјава, и додао да је мали број људи који такву врсту притисака може да издржи, као и да га баш брга колико га притискају и измишљају, јер свој посао и правац зна и колико марљиво мора да ради. 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести