Вучић: Спремни на разговор о компромису, никада о понижењу Србије

БЕОГРАД: Србија је увек спремна да да разговара о компромисном решењу, али никада неће бити спремна да разговара о било каквом понижењу Србије, поручио је данас председник Србије Александар Вучић.
е
Фото: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ bg

Вучић је, обраћајући се грађанима Србије, казао да жели да информише јавност и ситуацији на КиМ, као и разговорима са европским изаслаником Мирославом Лајчаком и америчким изаслаником Метјуом Палмером.

„Ти разговори су били коректни и тицали су се пре свега тема у будућем дијалогу - шта је то што једни од других желимо. Ми и Албанци, али и шта очекујемо од ЕУ, као и шта очекују они од нас“, објаснио је он.

Вучић је казао да је поновио у више наврата да се Србија не залаже за замрзнути конфликт.

"Желимо наше конфликте из прошлости да решавамо и да их не остављамо нашој деци. Али смо тражили разумевање за основне државе интересе Србије и народа, пре свега сигурности нашег народа на КиМ“, рекао је он.

Вучић је истакао да ће дијалог бити настављен у веома кратком временском периоду од данас, додајући да је реч о данима.

„Србија ће се одазвати позиву у Брисел“, подвукао је он.

Штета у "Слободи" између 1,5 и два милиона евра

Председник Александар Вучић изјавио је да су три хеликоптера кренула у гашење пожара, након експлозије у чачанској фабрици "Слобода", те да се очекује да већ од понедељка та компанија у потпуности настави свој рад.

Вучић је данашње обраћање почео вешћу о несрећи у "Слободи", и истакао да прелиминарне процене показују да је штета између 1,5 и два милиона евра.

"Три хеликоптера крећу у гашење пожара и очекујемо да се операција успешно оконча и да се већ од понедељка у потпуности настави производња у погонима чачанске ''Слободе''", рекао је Вучић.

Он је приметио да се такве ствари дешавају, али да је важно да и мере заштите на раду и обезбеђење буду на неупоредиво вишем нивоу, како би се обезбедила сигурност запосленима у фабрици, у магацинима, као и становништву у околини тих објеката.

"То је, без озбира на огромну пажњу и на готово невероватне размере експлозије, ипак подношљива штета и верујем да ће ''Слобода'' са успехом наставити свој рад у будућности", рекао је Вучић.

У чачанској фабрици наменске индустрије "Слобода" јутрос нешто пре два часа дошло је до серије детонација, али у несрећи није било повређених.

Поднећу у Скупштини извештај о дијалогу у Бриселу

Председник Србије Александар Вучић изјави је данас да је спреман да у Скупштини Србије, пре или после наставка дијалога у Бриселу, поднесе извештај о КиМ.

Вучић је рекао у Предедништву Србије да је одговорио на позив председника Скупштине Србије Ивице Дачића и да жели да одговори и на јавно и нејавно упућене позиве појединих ванпарламентарних политичких странака које су тражиле да се говори о КиМ и да направи неке зјаедничке принципе за будућност.

"Спреман сам и све зависи у којој форми ће то бити, пошто морате неки акт да поднесете скупштини, али уверен сам да можемо да пронађемо начин на који бих поднео извештај Скупштини о свему ономе што се збива у Бриселу и да одлуче да ли то треба да буде пре или после наставка дијалога у Бриселу. То је за нас од великог значаја", навео је Вучић.

Истакао је да је спреман да разговара са представницима ванпралементарних политичких странака из опзиције које су изразиле интерес да чују став руководства Србије и да искажу и своје ставове, а до сада нису инсистирале на страном мешању у наше унутрашње ствари.

"Такђе, спреман сам да одговорим и оним странкама које су инсистирале на страном мешсању уколико такву заинтересованост покажу, али је они до сада нису показали", додао је Вучић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести