Вучић: У Атини вечерас тема Русија, али И ОНО СА ЧИМ СРБИЈА НЕ МОЖЕ ДА СЕ САГЛАСИ

АТИНА: Председник Србије Александар Вучић изјавио је да нема сумње да ће вечерас у Атини Русија бити главна тема, али и да ће се разговарати и о питањима са којима Србија не може да се сагласи.
s
Фото: Youtube printscreen/ Александар Вучић

Вучић је то рекао новинарима уочи вечере коју за лидере региона организује грчки премијер Киријакос Мицотакис, а којој ће поред осталих присуствовати и председник Украјине Володимир Зеленски, са којим ће се, како је најавио сутра састати.

Вучић је истакао да ће наставити да се бори да изгура све што може за Србију и напоменуо да од свих земаља чији представници учестувју на вечери у Атини једино Србија није увела санкције Русији.

Додао је да зна како се ствари крећу, кад почну "рецитације и додворавања" у којима не може да учествује.

"Долазим из слободољубиве и слободарске земље, али истовремено знам да морамо да будемо на европском путу јер је то најбоље за наш народ, и када све то добијете хајде пронађите пут. Али решићемо и то и после састанка са Зеленским", рекао је Вучић наводећи да је било изјава политичара из Кијева који се залажу за признавање Косова.

"То би за нас био велики ударац. Покушаћу да разговарам са Зеленским", рекао је он. На питање да ли ће Русија бити главна тема каже да у то нема никаве сумње.

"Ту су сада два питања, али боље да сачекамо да се заврши вече. Имали смо некакве акте који су неформалног карактера, ништа не потписујемо, али је ту већ данима, тако траје и нама није проблем да поменемо формулацију из УН ко је погазио међународно право, ко је извршио инвазију. То је јасно и спремни смо да кажемо, и Србија је са тим сагласна. Али постоје ствари са којима Србија не може да се сагласи - знам да ће то вечерас бити главна тема", рекао је Вучић.

Он је истакао да ће поновити став Србије и став Савета за националну безбедност.

"Све друго, територијални интегритет поштујемо, надамо се да ће и Украјина поштовати наш. Да ли је Русија прекршила међународно јавно право нападом на Украјину - очигледно је, све је то у реду, али када је реч о увођењу санкција и оптужбама ко је почино ратне злочине, у томе нећу да учествујем, док не будем видео да је земља у ужасно тешкој ситуцији. Тада ћу то рећи, али још нисам сигуран да смо суочени са тим", рекао је председник.

На вечери ће, поред Вучића, бити присутни председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен, председник Европског савета Шарл Мишел, као и председник Црне Горе Јаков Милатовић, премијер Северне Македоније Димитар Ковачески, премијер Хрватске Андреј Пленковић, румунски и бугарски премијери Марсел Чолаку, Томислав Дончев, председница Министарског савета Босне и Херцеговине Борјана Кришто и премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести