Вучић: Амфилохије био велика и важна личност

ПОДГОРИЦА: Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је дошао у Подгорицу, на сахрану митрополита Амфилохија, јер је желео да покаже поштовање према таквом, значајном за народ, човеку, као и колико му је жао што се његова смрт догодила у историјском тренутку у коме би, како је рекао, знање и мудрост митрополита била потребна.
1
Фото: Tanjug
Вучић је, гостујући на подгоричкој ТВ Вијести, још једном изразио саучешће СПЦ и народу у Црној Гори.
 
"Он је несумњиво био значајна лицнцост, велика и важна личност и у српском народу и у Црној Гори", рекао је Вучић.
 
"Не спадам у сујетне људе који би требало да се руководе тиме шта је ко о њему говорио и управо зато сам се и више пута састао са митрополитом и после свих речи које је изговорио", рекао је Вучић.
 
Он је навео да је њихов последњи сусрет, 24. септембра, био одличан, додајући да му је присуствовао и митрополит будимљанско-никшићки Јоаникије.
 
"Амфилохије је тада рекао да тек сада разуме са коликим се мукама суочавам као председник и да боље схвата шта су државни послови и како је њима тешко управљати", рекао је Вучић.
 
Он је додао да нема проблем да понови шта је ко говорио о њему, али да ће митрополит Амфилохије свакако ући у историју због свих ствари које је радио, због харизме и утицаја на људе, као и због значаја који има на простору бивше Југославије, Црне Горе, Србије, РС и БиХ.
 
"И несумњиво је, неважно да ли га волите или не, да морате да одате поштовање", рекао је Вучић.
 
Председник Србије је додао да, иначе, за све оне који о њему изговарају најтеже речи и увреде да је нешто издао, а не мисли, истакао је, на митрополита, да има одговор - у последњих неколико година 18 земаља је повукао признање КиМ, док је у време оних који га критикују и држе му придике - 85 земаља признало тзв. Косово.
 
"Да не говорим о томе да смо били последњи у Европи по стопи раста, на ивици амбиса. А, Србија ће сада бити прва, најуспешнија у Европи по стопи раста. Треба да навикавамо на победнички ритам и менталитет", рекао је Вучић.
 
Шта људи у Црној Гори хоће од Србије...?
 
Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас за Вијести тв да некад није јасно шта се хоће од њега и од Србије, осим што је извесно да Србија многима у региону не ваља од кад пребрзо јача.
 
„Шта људи у Црној Гори хоће од Србије ? Не ваља када имамо пристојне односе. Оптужују ме да нисам био осам година у Црној Гори, а да сам био пре три године пуштали би слике и говорили о мојој сарадњи са Ђукановићем, као и да сам против оних који се против њега боре", рекао је српски председник.
 
„Шта желите? Да подилазимо политичким страстима, било коме ? Мандић, мој дугогодишњи пријатељ, није ушао у нову владу, па да ли би требало да кажем ''нећу да сарађујем са том владом'' ? Наравно да хоћу да сарађујем, јер је то посао председника Србије", подвукао је он.
 
Указао је да у региону већ дуго, још из времена СФРЈ, постоји велика потреба да Србија буде крива за све, да се говори о српском хегемонизму.
 
„Замислите да сам рекао оно што је америчка амбасадорка рекла у вези црногорске владе. . . Обесили бисте ме", констатовао је он.
 
Шустина је у томе, подвукао је, да је Србија добра само када је слаба, одлична је била када је плата била 320 евра, и била по томе пета у региону.
 
Србија је, како је указао, данас претекла Црну Гору и има мањи јавни дуг, много боље економске перформансе и напредује брже од осталих, па је онда важно ударати по њој.
 
„Пребрзо Србија снажи, много је снажнија, успешнија и једина ствар коју нећу да дозволим је да неко удара по њој због тога", закључио је он.
 
Он је такође рекао да је лаж да је оптужница против Милана Кнежевића и Андрије Мандића у случају државног удара подигнута захваљујући доказима које је наводно дала српска служба.
 
„У нашим извештајима нигде не постоје Мандић и Кнежевић, већ постоје други страни фактори...Њих двојице није било у тим извештајима, али је било других лица из Србије и странаца", казао је он у интервјуу за телевизију" Вијести" упитан за тврдње да је био у добрим односима са председником Црне Горе Милом Ђукановићем, којем је помогао да подигне оптужницу против Мандића и Кнежевића.
 
Није његово, истиче, да се бави успутним стварима и трачевима, да би заголицао јавност, већ се бави озбиљним послом.
 
Нисам америчка амбасадорка, не мешам се
 
Председник Србије Александар Вучић одбацио је вечерас у интервјуу подгоричкој телевизији Вијести оптужбе да се меша у формирање владе Црне Горе и истакао да он да се пита никада не би прихватио то што је сада прихватио Демократски фронт (ДФ).
 
„Не мешам се у формирање владе Црне Горе, нисам америчка амбасадорка да од мене чујете ко треба и не треба да уђе у владу“, рекао је он за “Вијести“.
 
Указао је да је вечерас посетио кућу дугогодишњег пријатеља Андрије Мандића и да је разговарао са њим, те да су му лидери ДФ рекли да су пристали на подршку мањинској влади, што он, како је рекао, никада не би прихватио.
 
„Пошто сви причају како шлушају мене, ја се никада не бих сагласио са подршком мањинској влади. Видео сам да се о томе говорило у вашем програму, а то је нешто против чега се борим цео живот", истакао је српски председник.
 
Он је подсетио да је један од гостију те телевизије, Ракчевић, казао да се не сме пристати да мандати буду пропорционално заступљени по броју гласова.
 
Вучић је казао да му то не смета због Црне Горе, већ да је суштинска порука такве изјаве: „баш ме брига како је народ гласао, ми смо елита и одлучили смо да смо способни да владамо“.
 
„По том принципу, не разумем шта су прихватили људи из ДФ-а да подрже“, додао је он.
 
Вучић је казао да ће на најбољи начин сутра сарађивати са здравком Кривокапићем, као што поштује рпедседника Црне Горе Мила Ðукановића.
 
„Али, приватно ја то никада не би прихватио“, закључио је он.
 
Вучић у Подгорици са Мандићем и Кнежевићем
 
Председник Србије Александар Вучић разговарао је вечерас у Подгорици са лидерима Демократског фронта Андријом Мандићем и Миланом Кнежевићем.
''''Разговор са људима у Загоричу. Посетио сам породичну кућу Мандића и провео пријатно вече са Андријом и Миланом Кнежевићем'''', објавио је председник на званичном Инстаграм налогу ''''будућностсрбијеав''''.
 
Председник Србије допутовао је поподне у Црну Гору, а сутра ће присуствовати сахрани митрополита црногорско-приморског Амфилохија.
 
Нема Србија никакве претензије према другима...
 
Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да Србија нема никаквих претензија према другима, не жели ништа туђе, већ само да српски народ буде свој на своме и има право да чува своје име и презиме, што је дозвољено свима у Европи и свету.
 
Вучић је, у интервјуу телевизији „Вијести“, упитан да ли себе види као председника свих Срба и да ли је Црна Гора део тог српског света који наводно жели да створи, одговорио да је он председник Србије и да је поносан на ту чињеницу, за разлику од једног његовог претходника који то није био.
 
„Србин сам родом, али не мислим да сам због тога бољи од било којег Албанца, Хрвата, Македонца, Мађара, Бошњака или било кога другог. Не знам шта значе различити термини које неко хоће да користи. Концентрисан сам на Србију, али имам наравно обавезу да се питамо и помогнемо опстанку свог народа где год је могуће, опстанку нашег писма, језика, културолошког, па чак и економског“, објаснио је он додајући да је то сваком у Европи и свету дозвољен.
 
Указао је на положај који имају Албанци у Северној Македонији, а процентуално их је значајно мање него Срба у Црној Гори, што довољно говори за себе и довољно говори о наводној српској хегемонији и српском свету.
 
„Не дирамо никога, нећемо ништа туђе, ништа што припада грађанима Црне Горе, већ само да будемо свој на своме, да наш народ има право да чува своје име, презиме, језик и своје писмо. Спремни смо да помогнемо и да помогнемо много више него што неко мисли да можемо“, казао је он.
 
Вучић је истакао да је због тога толико страствено ушао у иницијативу „Мини Шенген“ јер знам да међусобно можемо да помогнемо једни другима, уместо да што лажемо себе да ће то неко из иностранства учинити.
 
Истакао је да сматра да је сарадња у региону важна за сваку од наших земаља.
 
Спремни да уложимо у фабрике на северу Црне Горе
 
Председник Александар Вучић изјавио је вечерас да је Србија заинтересована да уложи новац у изградњу фабрика на северу Црне Горе.
 
"Спремни смо, као држава и земља, а о томе сам својевремено разговарао и са Милом Ђукановићем, спреман сам да разговарам и са будућим премијером, да посебно уложимо новац у изградњу појединих фабрика и производних капацитета на северу Црне Горе", рекао је Вучић гостујући на подгоричкој ТВ Вијести.
 
Улагање значајног новца и запошљавање људи била би шанса и за Бијело поље, Беране, Пљевља, рекао је Вучић и навео да би то додатно допринело бољим односима две земље.
 
Председник Србије је изразио уверење и да ће будућа влада Црне Горе некада ући у иницијативу "мини Шенген", јер, каже, од тога грађани могу да имају велику корист.
 
Поводом спекулација да ће Србија да откупи дуг Црне Горе од Кине за аутопут, Вучић је рекао да то није тачно и да ни не постоји као могућност.
 
Како је рекао, за Србију је важно да заврши свој део аутопута, и да Црна Гора изгради аутопут до Србије.
 
Вучић је најавио да ће до Светог Николе следеће године бити завршена деоница Чачак-Пожега, као и да се ускоро, у наредних месец дана очекује уговор за деоницу Пожега - Бољаре, од 107 километара, вредан 1,6 милијарди.
 
"Надамо се да ће Црна да заврши деоницу од Андријевице до Бољара, али у то се не мешамо", рекао је Вучић.
 
Није храбра одлука, већ моја дужност
 
Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да не сматра да је одлука да дође на сахрану митрополита црногорско-приморског била посебно храбра, већ да је то његова дужност, дужност председника Србије.
 
Ради се, како је истакао у изјави новинарима у Подгорици, о обавези која показује блискост Србије и Црне Горе, али и заједничко јединство српског народа, што су ствари од пресудног значаја.
 
„Видели сте, оптужују ме да водим великосрпску политику, а када их питате на основу чега то говоре, не добијете одговор. На другој страни кажу да сте нешто издали, а када питате шта, онда видите да су то неистине. То је нешто што слушам већ осам година, на шта сам већ навикао“, додао је он.
EUR/RSD 117.1544
Најновије вести