Вучић у УН са Солберг, Јоханесом, Столтенбергом, Брендеом, лидерима региона...

ЊУЈОРК: Председник Србије Александар Вучић имао је данас у Њујорку више сусрета са светским званичницима. Сусрео се са председницом Владе Норвешке Ерном Солберг са којом је разговарао о билатералним односима, економској сарадњи и европском путу Србије.
vucic i erna solberg, tanjug
Фото: Alaksandar Vučić i Erna Solberg, FOTO TAJNUG / SLUZBA ZA SARADNJU SA MEDIJIMA PREDSEDNIKA REPULIKE SRBIJE

Вучић је упутио позив председници норвешке владе да посети Србију, што је она прихватила, истовремено честитајући председнику Србије на економским реформама и суфициту у буџету, саопштено је из кабинета председника Републике. Вучић је, такође, захвалио норвешкој Влади на донацији коју је упутила Србији и посебно на развојној помоћи. Пре тога се састао и са Министром спољних послова Норвешке Бегре Брендеом.

Председник Србије се данас, пред почетак 72. заседања Генералне скупштине УН, састао и са председником Румуније Клаусом Јоханесом. Вучић и Јоханес су потврдили добре и искрене односе два народа и договорили скору посету председника Србије Букурешту.

Председник Србије Александар Вучић састао се и са председником Владе Шведске Стефаном Левеном. У разговору је констатовао да су односи две земље значајно напредовали након посете Левена Србији и нагласио да је отварање прве робне куће чувене шведске марке "Икеа" најбољи показатељ за такву сарадњу. Вучић и Левен договорили су да даље треба радити на унапређењу односа и развијању блиске сарадње, посебно у привлачењу нових шведских инвеститора у Србију, саопштено је из Кабинета председника Републике.

Такође се састао и са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом и са председницима Црне Горе Филипом Вујановићем, премијерима Словеније и Хрватске Миром Цераром и Андрејом Пленковићерм као и председавајућим Председништва БиХ Драганом Човићем. Председник Србије и премијер Хрватске разменили су ставове о билатералним односима, неопходности њиховог поправљања, али и свеукупној ситуацији у региону, речено је у саопштењу кабинета председника Србије. Вучић и Пленковић разговарали су и о конкретним корацима које две стране треба да предузму у наредном периоду како би грађани две земље имали опипљиве користи од узајамне сарадње.

Економска сарадња, бољи односи у региону, као и европска перспектива земаља које нису чланице ЕУ биле су главне теме разговора са регионалним лидерима, речено је у саопштењу кабинета председника Србије. Председник Вучић, наводи се, посебно је са председником Црне Горе размотрио бројне инфраструктурне пројекте на којима две земље раде, а које би требало у наредном периоду неупоредиво боље да повезу две дрзаве.

Председнику Србије и лидерима земаља региона у разговору се придружио и председник Генералне Скупштине УН Мирослав Лајчак.

EUR/RSD 117.0621
Најновије вести