Вучић: Верујем у храброст нашег народа, нећемо дозволити прогон

БУДИМПЕШТА: Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је веома забринбут због пребијања Срба на прелазу Брњак, и упитао НАТО и за ЕУ зашто то дозвољавају.
v
Фото: Tanjug

Рекли смо им јасно које су границе до којих ћемо трпети насиље Аљбина Куртија и њихових специјалних снага. И то знају и Европљани и Американци. Веома прецизно смо рекли и који су наши потези и којим редоследом ће да иду, рекао је Вучић новинарима у Будимпешти.

Он је истакао и да верује у храброст насег народа и поново поручио да се неће више догодити физичко угрожавање и прогон, ако буде таквуих покушаја.

Вучић је напоменуо и да је и данас у Будимпешти разговарао о ситуацији на КиМ и да је то питање о коме говори увек и на сваком месту.

На питање како он цита најновије саопстење ЕУ да све одредбе Бриселског споразума треба применити, а при том се не апострофира формирање заједнице српских опстина Вучић је рекао: "Хвала им на томе, добро је да важи Бриселски споразум.

Очекујем сутра хитан састанак Управљачког тима о Заједници српских иоптина, надам се да нећемо чекати наредних девет година, рекао је Вучић у ироничном тону, алудирајући на управљачки тим за успостављање Заједнице српских општина,предвиђен Бриселским договором.

Он је објаснио да је неспорно да се ЗСО односи на 10 општина са већинским српским становништвом, са изузетком три насеља

Они су узели лажну комбинацију спортазума из 2011. и неког анекса из 2016. године што је такође накарадно тумачено, али ЕУ представницима је то довољно и они кажу да то негде пише и да имају право. Ако је то тако зашто онда рушите, скидате, цепате, хапсите људе који се понашају недвосмислено у складу са бриселским споразумом, рекао је Вучић.

Када вам нешто треба, додао је, онда као са шведског стола узимате полуинформације и злоупотребљавате полуправила на најгори начин и заузимате север.

С друге стране да не причам о активностима, они траже српске агенте по шумама, плаше се сваког дрвета. Да није трагично, да се помало насмејете, али они све то могу, а када дође до стварног испуњавања Бриселског споразума они онда хапсе јер им се може, рекао је Вучић.

Додао је да све то говори о нашој тешкој ситуациоји и о каквим се лицемерима ради истичући да се не ради ту о Куртију, већ о онима који га подржавају а код којих је то израженије.

Како то да самоопредељење не важи само за Србе

Председник Србије упитао је како то да је самоопредељење суштина слободе за све народе осим за Србе.

Како то да је за Норвежане и за Албанце и за све Европљане самоопредлејње суштина слободе и демократије, а само није за Србе, констатовао је Вучић на питање новинара да ли му је познато да је данас у Београду одржана промоција књиге супруге косовског премијера Аљбина Куртија под називом "Идеја слободе и самоопредљења".

Рекао је да није знао за то, али да то није наш проблем.

Не плашимо се ничијих речи, ни књига. Србија мора да буде изнад тога, рекао је он и додао да је наш проблем то како се самоопредељње свуда види као оличење слободе, осим у случају Србије.

Кажите нам да је врхунац слободарске мисли свима дозвољен осим Србима. Кажите нам да је то тако и да знамо да нема никаквих принципа. Назовимо ствари правим именом, поручио је Вучић.

Он је додао и да Србија зна где јој је место и да је мала у односу на велике европске и светске силе, као и да зна да су били против ње и деведесетих и пре тога, али и да добро разуме своју реалну позицију.

Само немојте да нам то објашњавате принципипа и да нам причате да је остварење права на самоопредељење врхунац слободе, а онда ћете тај врхунац слободе да забраните само једном народу, случајно је то српски. Ту престају све ваше приче о правдољубивости, истинољубивости и равноправности, закључио је Вучић.

Он је додао да је о промоцији књиге сазнао из новина и да би на њу дошао да је знао чиме се књига бави да би добио одговор на то питање, али истовремено констатовао и да на њега одговора нема.

У Србији народ бира председника

Вучић је истакао да у Србији народ да бира и да он и његова странка неће тражити подршку страног фактора, већ наших грађана, људи који воле Србију.

Он је тако одговорио на питање да се Миодрага Мајића, судије Апелационог суда у Београду, помиње као кандидат опозиције за председника Србије и иронично приметио да се веома плаши, и да ће СНС због тога морати вероватно да тражи неког ко може да победи таквог кандидата.


Шулц вероватно нови канцелар, Линке наклоњена Србији

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да истраживања у тој земљи показују да ће највероватније Олаф Шулц бити нови кандидат, а да најмање шансе има странка Зелени за победу, али да може да има канцелара што је добро за Европу.

Он је на конференцији за новинаре у амбасади Србије у Будимпешти, рекао да је трка прилично неизвесна и да ћемо видети како ће све то да се заврши.

Зелени у овој комбинацији такозване семафор коалиције могу да добију Министарство спољних послова што је значајна ствар за целу Европу. Али никад не искључујете могућност велике коалиције опет, у зависности ко је први, а ко други, а питање је да ли ће семафор коалиција имати 50 плус или ће им бити потребан још неко попут странке Линке, рекао је Вучић одговарајући на питање о могућем победнику избора у Немачкој.

Он је казао да је странка Линке у спољној политици веома наклоњена Србији и да ту још има доста комбинација.

Како је додао у наредном периоду биће много важних избора у Европи, попут оних у Чешкој почетком октобра.

Вучић је скренуо пажњу новинарима на амбасаду Србије у Будимпешти која је недавно реновирана истичући да је она једна од најлепших амбасада у мађарској престоници и да ће се трудити да реновирају и друге амбасаде Србије у свету.


То је велики борац за људска и мањинска права, имаће подршку свих амбасада запада. Мораћемо да пронађемо ко ће том кандидату моћи да се супростави, додао је он.

Рекао је да је опозицији значајна подршка страног фактора, али њему и странци је битна само подршка грађана Србије.

Закон о полицији повучен из формалних разлога

Председник Александар Вучић изјавио је да је Нацрт закона о полицији повукао из формалих разлога, због тога што је остало још шест месеци до избора и да не жели да се у том периоду усвајају тако важни закони.

Вучић је српским новинарима у Будимпешти рекао да је замолио министра Александра Вулина да повуче предложени нацрт и због тога у се, каже, извинио.

Није, казао је, ни видео тај нацрт закона и не зна шта се у њему налази.

Видећемо какава ће судбина таквих закона бити, а ако ме питате да ли више верујем Вулину или онима који би без избора да дођу на власт, наравно да много више верујем Вулину, рекао је Вучић.

У политици, казао је председник, не можете да доносите одлуке које ће да буду онакве какве желите, већ које су добре за управљање земљом.

На питање да коментарише оптужбе опозиције да повлачи потезе какве је повлачио Милошевић и да ова криза не може да се реши политичким путем, Вучић каже да га, ако добро разуме, опозиција оптужује да је повукао закон да би их "пребио и спречио да дођу на власт", а да сада, када га је повукао, такође га оптужује из истог разлога, да их спречава да дођу на власт.

И све то у једном дану, данас...Геније до генија....Немају принципа, да победите морате да имате план и програм, морају људи да вам верују, а не да измишљају..., рекао је Вучић.

Поновио је да је у питању само нацрт закона о полицији, а да опозиција очајнички покушава да се ухвате за нешто да би могли да лажу народ.

Кога су они ухапсили? Што нису ухапсили убице од Бухе до Гавриловића? Па нису, шта их брига, никога нису ухапсили, рекао је председник.

Немојте само да ми причате о другим врстима криминала, посебно финанијског у којем су, како је рекао Мариника Тепић и Драган Ђилас, "синоним за највећи обллик корупције у једној земљи".

И они ће некоме да држе придике, закључио је Вучић.

О младој посланици СНС: Такав таленат нисам дуго видео

Вучић је изјавио да су му понашање младе посланице СНС Невене Ђурић (у емисији Реч на реч) и хистерија тзв. "друге Србије" о њеном наступу, најбољи сигнал да је у праву што је у њој препознао таленат какав, каже, дуго није видео.

На питање да ли је хистерија о младој посланици прешла границе, Вучић је одговорио да није ни знао да је она посланица СНС, а да је у том сучељавању показала енергију.

На констатацију да хрватски медији кажу да јој је он дао подршку, Вучић је одговорио:

Јесам, то је добро. Хрватски медији непогрешиво препознају таленат. Кога они нападану можете одмах да га поставите на пијадестал, да је паметан и ради за интерес грађана. Тако да је то малој Невени до сада највећа част. Само нека настави тако, то значи да вреди и да су се много насекирали, рекао је он.

Видео је, каже, текстове и у српским медијима, у којима се наводи да је вређала саговорнике.

Замислите како их је вређала... Шта је већа увреда, када кажете да се политички противници понашају као деришта, а суштински су дилетанти или када некоме 10 пута кажете да лаже? Очигледно је шта је већа лаж, рекао је Вучић.

Додао је да је крива што је изговорила речи "вакцинисали смо Ђиласа", већ је требало да каже да су вакцине обезбеђене за све, што би била боља формулација.

То јесте наш посао, али они су рекли да нисмо обезбедили вакцине...а, они се вакцинисали четири месеца пре мене, приметио је Вучић.

Сву им је каже, истину рекла у лице и имала је храбрости да им то каже.

Зашто је проблем са том девојком? Она живи политику, треба још да се образује сазри, да научи, али има срце, храброст и енегрију, и не зарезује их два одсто и зато им смета, рекао је Вучић.

Додао је да целу емисију није гледао, већ један мало део, али да му је Невена Ђурић измамила осмех на лице и да такав таленат није видео скоро.

Ако хоћете да ми кажете да се не разумем у овај посао, онда...Показала је енергију, посвећеност, жељу да се бори. Обично у странкама желе комформистички приступ. Ја то нећу. Хоћу људе који неће да плаћају рекет, да се боре, да не беже од удараца, али да их узврате на частан начин. Да имају снагу, вољу да гурају напред, рекао је Вучић.

Зато су му, каже, понашање посланице и хистерија тзв. "друге Србије" били најбољи сигнал колико у праву када каже да такав таленат није дуго видео.

Додао је да зна кроз шта она сада пролази и да се зато бори за њу.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести