Вучићу уручене захвалнице за помоћ С.Македонији у вакцинацији

СКОПЉЕ: Председнику Србије Александру Вучићу јутрос су у Скопљу уручене захвалнице за помоћ Србије у у вакцинацији држављана Северне Македоније током пандемије вируса ковид 19.
Инстаграм buducnostsrbijeav
Фото: Инстаграм buducnostsrbijeav

Вучић је том приликом поручио да је лако помагати када није тешко.

"И убудуће ћемо помагати, лако је када је свима лако, када је свима тешко тада ћете од најближег и првог комшије добити највећу помоћ. Хвала на пријатељству - наши односи ће само бити још бољи", поручио је Вучић.

Председник Привредне коморе Северне Македоније Бранко Азески уручио је председнику Вучићу захвалницу македонске коморе за пружање помоћи у вакцинацији привредника, која је организована крајем марта у Србији, а после и ревакцинација.
 

"Пуно вам људски хвала што сте учинили за бизнис заједницу", поручио је Азески.

Захвалницу Македонске асоцијације новинара уручила је председница тог удружења Ивона Талевска због вакцинације представника медија у Србији.

Талевска је истакла да је председник Вучић показао солидарност и хуманост према македонском народу и да су због тога као удружење први спровели најмасовнију акцију спашавану живота медијских радника.

"Захваљући подрсчи председника Вучића ми смо отворили врата да се вакцинише више од 10. 000 људи у региону из различитих сектора.

Ово је пример успешне регионалне сарадње у ово време - невреме током пандемије", нагласила је Талевска.

Поручила је:

"У ово тешко време Србија је под вођством председника Вучића победник по свим парметрима, почевши од економских па све до борбе против кримина аи корупције".

Талевска је захвалила председнику Вучићу што је обезбедио бесплатно вакцине здрвствену логистику Србије за медијске раднике и све друге грађане Северне Македоније.

"Предлажемо основање регионалне балканске асоцијације новинарских удружења Србије, Северне Македоније, Албаније, БиХ, ЦГ, Грчке и Бугарске, да разумењују искуства борећи се за права сваког. Тако би били јачи и гласнији и слободнији и ишли ка достизању европских стандарда", рекла је она и додала да би то допринело и бржем чланству у ЕУ.

Очекујем да одавде крене таква иницијатива и да Србија буде локомотива тог процеса, поручила је Талевска.

Вучић је казао да је велика част за њега што је примио те захвалнице.

"Само смо се понашали нормално, као што би радили сви нормални људи".

Вучић је рекао да је Србија помагала македонски народ и 1963. године када је ту земљу погодио снажна земљотрес.

"Немамо ништа друго што тражимо од македонских грађана, осим пријатељства и братства. Не треба нам ни територија ни да говоримо да је то наш језик, нама је важно само да имамо најближе и најбоље могуће односе. Ово што радимо овде направиће велике ствари за нашу земљу, ако не успемо бар ће остати да је неко покушао - да у наредних годину или две кроз наше три земље, суверене и независне, можемо да пролазимо без граница и да помажемо једни другима у сваком тренутку", нагласио је Вучић.

Председник Србија каже да ће камиони из Скопља до Београда или Тиране моћи да прођу без заустављања, док ће други морати мало да се зауставе, док ће други морати мало да се зауставе.

Каже да је разговрајући у Скопљу са грађанима док је шестао видео да људи у Северној Македонији данас поштују Србију више него раније.

"Немамо никакве друге интересе осим да заједнички опстајемо на овим просторима и побољсавамо живот и да приближавмо Београд, Скопље и Тирану", навео је Вучић.

Такође је рекао је да је највише фирми дошло на економски форум из Србије - 217, што показује колики је интерес у Србији за сарадњу у региону.

Уручењу награда присуствовао је и председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж.

У Скопљу ће у 10 сати почети велики регионални економски форум у оквиру иницијативе Мини Шенген, на коме ће учествовати више од 350 компанија са Западног Балкана, као и председник Србије Вучић и премијери Северне Македоније и Албаније Зоран Заев и Еди Рама.

 

 

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести