Вулин: Да се приштинска полиција повуче, па да разговарамо

БЕОГРАД: Министар полиције Александар Вулин изјавио је данас да косовска полиција мора да се повуче са административне границе, па тек онда да се разговара.
vulin
Фото: МУП

Привремене власти у Приштини од понедељка су почеле да на административним прелазима српске регистарске таблице замењују привременим, на које је такса пет евра.

Приштина је на административне прелазе Јариње и Брњак послала и специјалне јединице полиције РОСУ. То је изазвало забринутост и узнемиреност код Срба и они су шести дан блокирали путеве који воде ка административним прелазима, а повремено се чуло и надлетање хеликоптера у тој области.

"Ми можемо да надлећемо наш простор до административне линије, то су наше редовне активности. Брине нас што наоружани људи стоје преко пута ненаоружаних српских цивила. И Војска Србије и МУП спремни су да одговоре на сваку ескалацију, али ћемо учинити апсолутно све да не дође. За мир је потребно двоје, а за рат и сукоб довољна је једна будала. А та будала седи у Приштини и одазива се на име Аљбин Курти", каже Вулин за ТВ Прва.

Он додаје да ово више није питање за Србију.

"Ово је питање за НАТО, КФОР, ЕУ. Да ли њихов потпис нешто значи или да их примимо на кафу, да оду мало на Калемегдан, прошетају се, јер је лепо време у ова доба године...", додао је министар.

Вулин каже да откако су из Приштине "покушали да окупирају део наше територије, имамо разлога да будемо забринути".

"Људи који воде Приштину су неозбиљни, а успут су и велике кукавице. Читава идеја свега овога је била да ће Вучић прихватити све ово првог дана. Рекао им је - нећу да причам са вама, уклоните полицију, па идемо у Брисел да разговарамо. Не можете нам прислонити пиштољ на чело. Сад не знају шта ће, нити знају како да изађу из свега овога. Шта могу да ураде? Да пуцају на Србе? Виде да је то немогуће", нагласио је Вулин.

Он наводи да је на Приштини да повуче следећи потез.

"Срби са Брњака и Јариња немају где да оду, Шиптари ту нису рођени, нека се врате у Приштину, па ћемо да разговарамо о свему. А, ЕУ је показала да њихов потпис ништа не вреди. Да ли ЕУ има кредибилитет да настави са разговорима, ако она сама не поштује потпис? Да ли Курти не поштује ЕУ или ЕУ не поштује сама себе? У крајњој линији, баш ме брига. Занима ме да се каже - постоји ли Бриселски споразум или не. Мора да се каже. Ако не постоји, онда бројне друге ствари не постоје, као Срби у косовском правосуђу, Срби у косовској полицији", изјавио је Вулин.

Он је подсетио и на став НАТО-а.

"Чули сте став НАТО пакта, који нам није наклоњен, али јасно каже да су неприхватљиви једнострани потези, али се притом не мисли на Србе, јер Срби ништа нису урадили. Мисли се на Шиптаре, на Приштину, јер Приштина је та која је покусала да уведе таблице. Председник Вучић је рекао - имате месец дана, па нам кажите да ли постоји споразум", рекао је Вулин.

МУП и војска спремни да одговоре на сваку ескалацију

Александар Вулин изјавио је да су Министарство унутрашњих послова са својим јединицама и Војска Србије спремни да одговоре на сваку ескалацију, али и да ће учинити све да до никаквих сукоба не дође и да све буде мирно и нагласио да наоружане јединице Приштине морају да се повуку са севера Косова и Метохије.

"Србија има право да хеликоптерима надлеће сваки део своје територије до административне линије и то су наше редовне активности. Наравно да је сада наше интересовање додатно појачано за тај простор и да нас брине што наоружани људи стоје преко пута ненаоружаних цивила", рекао је министар Вулин у јутарњем програму Прве телевизије.

Министар је истакао да је за мир потребно бар двоје и да нема алтернативе разговорима, док је за рат и сукоб довољна једна будала, коју, како је оценио, Србија у овој ситуацији има са друге стране у Приштини.

"Ја се питам шта је алтернатива Европској унији, јер су показали да њихов потпис ништа не важи. Девет година је прошло и даље нема Заједнице српских општина. Шта год да се деси, они позивају да се обе стране уздрже. Од чега да се уздрже Срби, од тога да живе на Јарињу?", упитао је министар Вулин.

Оценио је да се поставља питање да ли Европска унија уопште има било какав кредибилитет да настави са разговорима, да ли може да буде покровитељ тих разговара ако се њен потпис не поштује или ако га она сама не поштује.

Министар је истакао да је читава идеја Приштине око забране регистарских таблица била да председник Србије Александар Вучић прихвати то што су урадили првога дана, а да се сада, када су схватили да он то неће, налазе у позицији да не знају шта даље.

"Србија не преговара када јој прислоните пиштољ на чело. Србија коју води Александар Вучић има достојанство и став, зна шта хоће и врло добро зна шта неће. Мислили су да ће председник Вучић првога дана пристати на компромис само да би се ситуација смирила и сада не знају шта ће", рекао је министар Вулин и додао да су Срби показали јединство око свог председника и државе, саопштио је МУП.

Зашто у случају Тодосијевића НВО не реагују?

Александар Вулин истакао је да је Србија јасно рекла да је пресуда Ивану Тодосијевићу неприхватљива и да она мора да се поништи.

"У питању је вербални деликт. Тодосијевић је рекао своје мишл?ење о Рачку, а ја вам сада кажем да је тај Рачак велика лаж и обмана, која је послужила као оправдање за бомбардовање Савезне Републике Југославије 1999. године", рекао је министар Вулин у јутарњем програму Прве телевизије.

Министар је приметио да, у случају Тодосијевића, заштитници грађана, омбудсмани, невладине организације, које тако "лако скоче да пљују Србе и траже правду за све за које мисле да су довољно нашкодили Србима", ћуте.

"Зашто сада не говоре о овоме, зашто не бране право човека да мисли и говори?", упитао је министар Вулин.

Сметају камере које би служиле да се нађу осумњичени

Александар Вулин изјавио је да је Нацрт закона о унутрашњим пословима по одлуци председника Републике Србије Александра Вучића повучен како би се избегло крвопролиће и сукоби на улицама Београда.

"Закон је одличан, потребан је полицији и Србији", рекао је министар Вулин у јутарњем програму Прве телевизије и указао да се одмах против тог нацрта повела оркестрирана кампања одређених невладиних организација "које су плаћене са Запада".

"Дошли смо до одговарајућих информација да одређене западне службе имају идеју да овај нацрт искористе као један од разлога за протесте у Београду и сукобе на улицама", рекао је министар Вулин.

Подсетио је да лидери опозиције у вези са изборним условима истичу да, уколико не буде по њиховом, да ће ићи на улицу, а то су протести који се обично завршавају, како је рекао, насиљем.

"Нацрт је требало да буде један од разлога за протесте који треба да се десе много пре избора и који за циљ имају дестабилизацију Србије", рекао је министар Вулин и истакао да се приликом одлуке о његовом повлачењу није улазило у његову суштину и квалитет, већ да се размишљало да Србији сукоби нису потребни, да је њена стабилност на првом месту и да се не дозволи било шта што ће довести до дестабилизације.

"У моменту када се боримо за право Срба да живе на северу Косова и Метохије и уопште за јужну покрајину, ви ћете да имате сукобе у Београду. И у томе нико не види везу и повезаност. Јасно је шта се ради. Када треба да ослабите Србију на Косову, ослабите је у Београду и ово је требало да послужи за то", рекао је министар Вулин.

Упитан да прокоментарише примедбе везане за решења која су се односила на камере за биометријски надзор, министар је указао да свако од нас има мобилни телефон и да на основу његове употребе, гугл у сваком моменту зна где се налазимо, шта радимо, која су нам интересовања и да то никоме не смета, да смо напротив на то самоиницијативно пристали.

"Али не сме да буде камера у Београду, као што постоје у Лондону или било ком другом већем европском граду, које ће за потребу полиције убрзати и скратити рок проналажења осумњичених за кривична дела", рекао је министар Вулин.

Упитао је шта је онда проблем обичном грађанину, који не планира никога да убије, да обије аутомобил, почини било које кривично дело, да полиција буде ефикаснија и да решава брже кривична дела.

Навео је да камере и данас постоје у Београду и да је разлика у томе што оперативац мора данима да седи, прегледа материјале и покушава да пронађе осумњиченог, а са овим камерама постојао би софтвер који би починиоца кривичног дела нашао у року од неколико минута.

Што се допусти Албанцима, неће се моћи забранити Србима

Аљбин Курти нам је још једном открио оно што знамо - "Шиптари праве ''Велику Албанију'' и не занима их шта други о томе мисле", баш као што праве и такозвану војску Косова на коју по Резолуцији 1244 немају право, изјавио је данас министар унутрашњих послова Александар Вулин.

"Када Курти најављује референдум за уједињење Косова и Албаније, Европска унија ћути, НАТО се не оглашава, а Квинта је необавештена", навео је Вулин у саопштењу.

Када Срби кажу да ће се кроз "српски свет" политички и културно обједињавати, истиче он, онда се сви огласе и траже да се свака идеја обједињавања Срба забрани и казни, а носиоци идеје окупљања Срба избаце из политичког живота и ставе под санкције.

"Они који ћуте о ''Великој Албанији'', нека ућуте и када Срби заједно доносе одлуке о најбитнијим националним питањима и нека већ једном науче да све што допусте Шиптарима, неће моћи да забране Србима", одговорио је министар Вулин премијеру лажне државе Косово Аљбину Куртију, који у интервјуу Ал Џазири отворено прижељкује спајање Приштине и Тиране, уз констатацију да такозвано Косово "није прогласило независност како би се дистанцирало од Албаније, него од Србије".

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести