Вулин: Све што се деси у Хрватској, последује у Црној Гори

КОЛАШИН: Све што се деси у Хрватској, пре или касније се деси и у Црној Гори. Тако су и у Хрватској забрањивали нашим кадетима да дођу у униформама, да одају пошту јасеновачким жртвама, ево тако смо дочекали да је и у Црној Гори српска униформа, изгледа, претња, и српска униформа не сме да се види, изјавио је министар одбране Александар Вулин, поводом данашње забране официрима из његове пратње да у Црну Гору уђу у униформама.
1
Фото: Tanjug

Вулин данас предводи делегацију Министарства одбране и Војске Србије, која је положила венац и присуствовала помену у Ровцима код Колашина у, код споменика Павлу Булатовићу, савезном министру одбране СР Југославије, убијеном пре 20 година у атентату у Београду.

"Нисам сигуран да нека друга војска у Црну Гору не би могла да уђе у униформама, да не би могла да се појави овде, али изгледа, кад је српска, онда је она проблем и све што је српско увек је проблем", рекао је Вулин.

У одговору црногорском министру спољних послова Срђану Дармановићу, који је изјавио да је та посета била приватна, а да му је речено да коришћење војне униформе није опција која се разматра, Вулин истиче да је Министарство одбране од надлежног црногорског министарства тражило још у петак одговарајућу дозволу.

"У понедељак, негде око 14.30 сати, речено нам је да је све у реду и да ће бити онако како смо тражили, а онда су негде око 21.30 позвали нашег амбасадора да му кажу да све може, али да баш униформа не може. И на питање нашег амбасадора зашто, дали су одговор да тако каже Министарство културе. Ево, драго ми је да смо сазнали зашта служи Министарство културе у Црној Гори и сазнали смо да је, изгледа, све што је српско овде проблем - да забрањује српску униформу", нагласио је Вулин.

Верујем, додао је министар Вулин, да су се надали да због тога делегација неће доћи, да ће одустати од пута.

"Ми смо хтели да дођемо, да будемо са српским народом, да подсетимо на нашег убијеног пријатеља и нашег убијеног сународника Павла Булатовића и зато смо дошли. А само да знате, овде се налазе и генерал Миловановић, пуковник Мимовић, пуковник Ранковић и пуковник Зоговић и можете их обући како хоћете, то су српски генерали и српски пуковници, то су српски официри. Тако да, ако је било до тога да не дођемо, ми смо дошли и доћи ћемо увек да будемо са својим народом", навео је Вулин и наставио:

"Жао ми је што је српска униформа толико страшна у Црној Гори и што не треба да буде овде. Од Хрватске сам то и очекивао, али нисам очекивао да тако нешто буде у Црној Гори. Али, све што се деси у Хрватској, деси се на крају и у Црној Гори и жао ми је што црногорска власт није била мало оригиналнија, него је морала да отима савет од Хрвата", закључио је Вулин.

EUR/RSD 117.5133
Најновије вести