Захарова: Није им успело, Косово није држава

МОСКВА: Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова изјавила је данас да није сагласна са изјавом будућег европског комесара за спољну политику и безбедност Жозепа Борела да, ако Кина, Индија и Русија не признају Косово, оно нецће бити држава, истакавши да Косово и није држава.
1
Фото: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

"Нисам сагласна с њим, јер Косово и тако није држава, већ је покушај одређеног броја земаља да се насилним путем прогура признање те проблематичне територије у виду државности. То није држава", рекла је Захарова на конференцији за новинаре у Москви.

Она је подсетила на став Русије по питању Косова, рекавши да је реч о грубом кршењу међународног права и повреди суверенитета и територијалног интегритета Србије, као и да све то стоји у одговарајућим резолуцијама Савета безбедности УН, које нико још није укинуо, преноси портал Спутњик.

Према њеним речима, тренутно су све те резолуције прегажене, оне "као да не важе и све те земље су прекршиле признавши Косово за суверену државу".

Захарова је додала да и поред политичких оцена заснованих на међународном праву, постоји и политичка реалност, која је показала да Косово као "држава" није успешна ни на каквом плану - ни законодавном, као ни у реалности савременог света.

"Колико год сви они који су доносили одлуке (о признавању) буду наставили да говоре да је Косово држава, ништа се од тога неће променити, све ће остати само на речима. Цело то питање и даље је у супротности с међународним правом. Ништа им није успело", рекла је Захарова.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести