АЛЕКСАНДАР ЧЕФЕРИН: Уморан сам од лажних моралних ауторитета који гледају лични интерес

Нећу се кандидовати на изборима 2027. године, али Статут је морао да буде промењен јер је претходни био нејасан.
s
Фото: FSS

Легално, могао бих да водим ову организацију до 2031, али се повлачим јер сам уморан од од ковида, од два рата, од Суперлиге и лажно самопоркламованих моралних ауторитета који су морални само када се то тиче њихових личних интереса, изјавио је председник Европске фудбалске уније (УЕФА) Александар Чеферин.

Словенац је изненадио јавност након што је на Конгресу у Паризу "прошао" његов предлог за промену статута, а онда истакао да се неће кандидовати за четврти мандат. На тај начин остварио је, како преносе највећи европски медији, моралну победу у односу на Звонимира Биобана, његовог донедавног сарадника, који је напустио УЕФА, управо због "могућег четвртог мандата".

"УЕФА је подељена, прочитао сам, нема поправке. Можда сам наиван, али надам се да су они који су то писали бер мало посрамљени након овог гласања. Статут је морао да буде промењен, а много се о томе писало, а да ми нико није поставио нити једно питање. Ја сам адвокат, а ти текстови су били о мени. Чудно је да ме нико ништа није питао. Да ли је у реду, остављам вама. Волео бих да захвалим Гардијану, Телеграфу и Републици који су ми барем дозволили да говорим", истакао је Чеферин.

Оно што ме чини срећним и поносним је што сам капетан брода који кроз олује плови веома добро и тако ће радити и наредне три године, што је фудбалски свет уједињен као што није био никад пре, додао је Чеферин.

"Упознао сам много дивних људи у фудбалу и упознаћу их још. Будите уверени да већина људи у фудбалу нису кловнови, већином су то људи који воле нашу игру. Пре око шест месеци сам одлучио да се нећу кандидовати 2027. Разлог је што након неког времена свакој организацији треба свежа крв, али углавном јер сам седам година одвојен од породице и бићу још три".

Неки од пријатеља су ме питали, након свих тих текстова о мени, зашто то не прекинем. Нисам желео, намерно, из два разлога. Прво, желео сам да видим права лица неких људи и видео сам их. Видео сам и добро и лоше. И наравно, нисам желео да утичем на Конгрес. Желео сам да одлуче не знајући за ово јер је то тако било најпоштеније, нагласио је он.

"Морам да кажем да је заправо било забавно видети ову хистерију која је настала, а истовремено добијати порке подршке од федерација. Али, о томе ћу причати само са федерацијама", поручио је Чеферин и додао да би волео да у УЕФА има више жена на одговорним функцијама и да му је жао што није читао критике на рачун те равноправности.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести