Душко Грујић, директор Омладинске школе ФК Војводина: Поново попуњавамо магацин готових играча

Омладинска школа Фудбалског клуба Војводина, која с поносом носи име прослављеног голмана Илије Пантелића, деценијама уназад важи за својеврсну фабрику за производњу изузетно квалитетних играча.
dusko grujic
Фото: Dnevnik.rs

У њеном раду, наравно, било је периода које је карактерисао вакуум и када су, стицајем разних околности готови производи изостајали, или су одлазили у неке друге средине. После једног таквог периода, школа је поново изнедрила пуно момака који данас конкуришу за најбољи тим црвено-белих, што сигурно јесте потврда доброг рада тренерског кадра и свих осталих структура, на чијем се челу налази директор школе Душко Грујић.

- После више година неповерења у нашу школу, које је кумовало одласцима талентованих момака, рођених између 1998. и 2002, попут Мићина, Тедића, Ергелаша, Бабића, Пантовића и Мирића у друге клубове, сада смо се стабилизовали и успели да вратимо поверење. Потпуно смо се приближили стању из 2014. године, које је било својеврсно златно доба и када је пуно тадашњих омладинаца заиграло за сениорски тим. У њему су имали довољно и времена и простора за стасавање и напредак, а од тога су имали велику корист и они сами, али и клуб у целини – рекао је Грујић.

Шта је утицало на то да се, релативно брзо, такав систем поремети?

- Нажалост, до 2016. године испразнили смо магацин младих играча и настала је празнина, можда је боље рећи - рупа. Није више било деце из наших млађих категорија у првом тиму, што је аутоматски утицало на то да се појави неповерење у рад школе. Тада су уследили одласци из Војводине о којима смо причали. Успели смо, на сву срећу и уз помоћ нових људи који су у клуб дошли, да се консолидујемо. Вратио се Никола Мирић, а било је још неких наговештаја сличних дешавања. То је, на несрећу, сада много теже да се реализује, јер сви ти играчи имају уговоре с другим екипама и менаyере који воде рачуна о њима, али имају и сопствени интерес у свему.


У Суперлиги чак 29 играча

Велики број полазника Вошине омладинске школе, нажалост, није успео да се афирмише у дресу клуба у којем је и научио основе фудбала. Они су зато променили средине и шансу потражили ван Новог Сада.

- Правили смо анализу колико наших ђака игра фудбал у Суперлиги Србије и дошли до цифре од њих 29 - истакао је Грујић. - Ту је и неколицина тренера који су радили код нас, а све то збирно јасно говори о томе колико је квалитетан рад у нашој школи.


Нови руководећи кадар не пропушта прилику да у први план истакне како је Омладинска школаИлија Пантелићједан од стубова даљег развоја клуба?

- То заиста јесте тако и сведоци смо великог труда тих људи да нам помогну. Проблеми с којима се  Војводина сусретала рефлектовали су и на стање у нашој школи, али смо тешка времена успели да прегурамо највише захваљујући тренерима и људима који су у њој радили.  Сада смо реорганизовали рад, имамо пуну подршку скаутинг службе, а активирали смо и функцију спортског директора млађих категорија и тај посао обавља Бранислав Новаковић. Морам да нагласим да смо и у периоду борбе с проблемима успели у томе да нам тренажни процес остане на високом нивоу и да све невоље превазиђемо, а да деца то не осете. Данас смо, чини ми се - с правом, поносни на то време.

Током последњих неколико година из школе је изашло доста младића који су сада стандардни чланови првог тима?

- То је још један сегмент који нас чини више него задовољнима. Наша сениорска екипа добила је фудбалере попут Веселиновића, Деветака, Бјековића, Нешковића, Видакова, Пантелића, Топића и Зукића, који су остали лојални клубу и показало се да је то била права одлука.

Ипак, омладинска екипа Војводине не стоји на табели Лиге Србије онако како то навијачи прижељкују?

- Омладинци су тренутно на 14. месту те Лиге, а проблем је настао због бројних одлазака у претходном периоду. Носиоци тима су момци рођени 2001. године, с тим да можемо да имамо и тројицу бонус играча, дакле оне који су рођени годину дана пре тога. Ми наступамо с најмлађом екипом, јер нам већину играча чине дечаци 2002. годишта, а имамо и двојицу који су још годину дана млађи.  На почетку сезоне окупили смо децу која нису била спремна за ову и овакву врсту рада, а то је, неминовно, условило да имамо и већи број повреда. Најважније нам је да развијамо све те момке, а да се они истовремено и такмиче. Пред нама је још 12 утакмица с великим такмичарским набојем и убеђени смо да ће оне допринети потврди потенцијала који имају Владица Новевски, Матвеј Мартинкевич, Вељко и Вукашин Богдановић, Алекса Радмиловић, Лука Кљајић, Лука Ђуровић, али и они који су 2003. годиште, попут Вељка Јеленковића и Марка Луковића.

Војводина, значи, не треба да стрепи за будућност и  како сте га сами назвали - магацина играча?

- Потребно нам је време да бисмо стигли до великих резултата, а њега, нажалост, немамо довољно. Дечаци треба да сазреју како би могли да поднесу терет великих очекивања и да заслуже простор. Некада је распон између момака који су стизали до првог тима био неколико година, а сада је то - немогуће. Тешко нам је да задржимо квалитет, свака прва понуда за неког дечака је и најбоља, а да бисмо их приволели да остану важна је стабилност клуба и гаранција да ће имати места за даљи напредак. Наравно, не може клуб да се ослања само на играче из омладинске школе, већ се, због жељених резултата, морају доводити и играчи са стране. Најважније је да издржимо на путу којим идемо, јер Војводина се налази међу најбољим школама фудбала у свету по броју играча који данас наступају у великим европским лигама. Одговор на питање које сте ми поставили је, ипак - да - поручио је Душко Грујић, директор Омладинске школе ФК Војводина.

Текст и фото: А. Предојевић

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести