ИНТЕРВЈУ Вуковић: Паметан се узда у рад, луд у срећу

ЗЛАТИБОР: При крају припрема на Златибору, фудбалере Војводине обишли су председник клуба Душан Мијић и председник Надзорног одбора Драгослав Вуковић.
Dragoslav Vuković / Dnevnik foto
Фото: Dnevnik.rs

Недавно је  Вуковић за јавност саопштио да су амбиције клуба да се екипа квалификује за групну фазу Лигу Европе, што је био повод  за разговор вече пред повратак у Нови Сад.

Пратили сте тренинг-утакмицу са екипом Младости из Подгорице, какви су ваши утисци?

- Шансу су углавном добили играчи за које нисмо били сигурни да ли могу да изнесу терет због којег су дошли у Нови Сад. Неки су задовољили, а за други ћемо још мало сачекати. У договору са тренером Радославом Батаком одлучићемо да ли остају или не. Некима ћемо се сигурно захвалити, док ћемо за остале причекати још неколико дана. Што се Бразилца Алвеша тиче, стигао је недавно и још је рано за доношење коначног суда о његовом квалитету. Искрено, очекивали смо више од њега, али, хајде да се стрпимо још неколико дана.

Да смо успели да постигнемо три-четири гола више у прошлој сезони, освојили бисмо Куп Србије, или бисмо били боље пласирани на табели од трећег места. То је оно што нам је фалило, а за шта мислим да смо добили током овог лета

Сутра је у Ниону жреб, каквог ривала прижељкујете?

- На жребу у Швајцарској представљаће нас потпредседник клуба Љубомир Дедовић и наш став је да се паметан човек узда у рад, а луд у срећу. Ипак, помало се уздамо и у њу, јер  нам је жеља да добијемо за ривала неку екипу из региона, тим мало нижег ранга који бисмо могли лакше да прођемо. То је важно због играча како би савладали почетну трему, стабилизовали се и схватили да могу пуно да ураде. Остајем доследан оном што сам и раније рекао и понављам да очекујем да уђемо у групну фазу Лиге Европе. Већ три пута Војводина је покушавала то да учини и када ће доћи право време, ако не сад? Клуб постоји 103 године и, по мени, сада је тренутак да прескочимо и ту баријеру.Да ли се надамо – надамо се, а да ли ћемо успети – време ће показати.

Не желимо никога да продамо, јер је за нас приоритет Лига Европе и нећемо дати ни једног играча, без обзира на цену и финансијску ситуацију у клубу

Какав сте утисак стекли о снази екипе?

- Имам утисак да смо за неких 30 посто јачи него што смо то били у прошлом првенству. То кажем због тога што смо добили доста на снази у нашим младим играчима, што ће се показати у наредном периоду. Довели смо Суботића и још неколико играча који ће попунити тим, јер ће неки фудбалери који су до сада носили терет морати више да се потруде како би задржали свој статус. Поједностављено речено, мораће у свакој утакмици да дају максимум и то је нешто што нам је недостајало у претходном периоду. Да смо успели да постигнемо три-четири гола више у прошлој сезони, освојили бисмо Куп Србије, или бисмо били боље пласирани на табели од трећег места. То је оно што нам је фалило, а за шта мислим да смо добили током овог лета. Када то кажем, пре свега мислим на малог Месаровића и остале клинце, који из дана у дан све више напредују и стасавају, што се може закључити и по ставу стручног штаба. Рапидан напредак је видљив код њих, један сам од оних који верују у младе. Уосталом, зар то поверење није било највидљивије у случају Сергеја Милинковића-Савића, Мијата Гаћиновића, Срђана Бабића и Радована Панкова, момака рођених 1995. године, који су у великој мери помогли да Војводина освоји Куп после пуних 100 година постојања? Сада поново имамо потенцијал у младима и верујем у њих.

Почиње прелазни рок, да ли ће Војводина  сачувати постојећи играчки кадар?

- Сачуваћемо га сигурно! Не желимо никога да продамо, јер је за нас приоритет Лига Европе и нећемо дати ни једног играча, без обзира на цену и финансијску ситуацију у клубу.  Подсетићу вас да је ФК Војводина у тешкој позицији због нагомиланих дугова од преко 7,5 милиона евра, али нећемо дозволити да се екипа распадне и да чекамо да се нешто само по себи догоди. То је немогуће и од наших замисли нећемо одустати. Видећемо како ће квалификације за ЛЕ да прођу, а, ако бисмо стигли у групну фазу , онда ћемо се сигурно додатно појачати.

Фото: Dnevnik.rs

Дотакли смо се прелазног рока, какви су планови клуба у њему?

- Прелазни рок почиње данас и имамо времена до 31. августа, тако да можемо да видимо шта ће се све догађати. Ту пре свега мислим на то да ћемо моћи да видимо ко ће од играча да надође, јер не желимо да гомиламо превелики број фудбалера. То би нас то повукло у неку другу крајност. Има времена за појачања и дај Боже да дођемо у ситуацију да се квалификујемо у Лигу Европе, па ћемо најозбиљније на ту тему размишљати.

Да ли то значи да ћете и у домаће првенство ући јачи?

- То је сигурно и у Суперлигу ћемо ући с дуплом екипом. Када то кажем руководим се примером Чукаричког из прошле сезоне: довели су играче у оптималну форму у квалфикацијама за ЛЕ, а онда су пали јер  нису припремили екипу за прелазни период до почетка првенства, односно нису имали довољну ротацију у тиму.  Зато ћемо морати у погону да имамо најмање 25 играча, што ће предупредити могућност да у Европи нешто урадимо а да онда паднемо у првенству. То је баш као у систем спојених судова, односно значило би да смо промашили тему и да је све било узалудно у раду током лета. Војводина једноставно мора да буде најмање трећа у Србији, то за мене значи прва, јер остајем доследан тези да је треће место у нашој земљи равно првом. Знам да се многи неће сложити са мном, али тврдим да, како се у нашој земљи лига игра, чак и славни Бајерн не би могао да освоји више од трећег места. Да се нашалим, освојимо ли то место, ми смо српски Бајерн – рекао је Драгослав Вуковић.

А. Предојевић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести