Кад спортска срећа окрене леђа, Звезда изгубила

Звезда је у спектакуларној представи у 3. колу групе Х Лиге Европе против Арсенала стигла само до часног пораза (0:1).
zvezda arsenal.jpg
Фото: Youtube Printscreen

Велики труд, залагање и сасвим солидна игра нису награђени на прави начин против фаворизованих Енглеза. Као да је богиња “Фортуна” окренула леђа црвено-белима. Нису искористили своје прилике против истина Арсенала који је наступио са “резервном” поставом и на крају су кажњени. Уз сјајну подршку декорисаног стадиона са преко 50.000 гледалаца Звезда је показала да може да се носи и са екипама из европског врха. Ипак, и недостак искуства у овој фази такмичења учинио је своје. Звезда је упркос поразу сачувала другу позицију на табели коју сада дели са екипом Бате Борисов која је на свом терену савладала Келн са 1:0.

Тренер Милојевић определио се за очекивани састав, али је енигма око наступа ровитог Канге потрајала до пред почетак меча. Габонац је тек након загревања потврдио спремност да креира игру црвено-белих. На другој страни Арсен Венгер је благо речено у ватру послао комбиновани и подмлађени тим. Уосталом у односу на првенствени окршај са Вотфордом недостојало је чак девет фудбалера.

У пакленом амбијенту видело се да су Звездини играчи поприлично спутани на самом старту утакмице. Гости су деловали чак лепршаво што је резултирало великом шансом у 15. минуту. Након корнера и велике гужве у казненом простору лопта је стигла до Волкота који је са десетак метара шутирао снажно, али је Борјан фантастичном реакцијом сачувао мрежу. И тај детаљ као да је подигао црвено-беле. Напали су реномираног госта и права је штета што две изгледне прилике нису претворили у голове. После корнера који је извео Крстичић у 26. минуту Боаћи је шутирао главом, лопта се од земље одбила и погодила пречку. Само пет минута касније “зицер” за Београђане. Срнић је идеално центрирао са десне стране а Радоњић се добро наместио, прихватио лопту и волеј ударцем није успео да матира изванредног голмана Чеха, а на одбијену лопту опет је натрчао Звездин нападач али је био изблокиран.

Иако су мреже мировале виђен је занимљив фудбал у првом полувремену у којем домаћин није реализовао своје шансе.

У наставку је Арсенал кренуо много озбиљније и ангажованије. Уз неколико полу прилика опет се истакао Борјан који је зауставио у 50. минуту неугодан шут Нелсона.

Ношени подршком са трибина узвраћали су и црвено-бели истом мером. Лепа акција у 52. минуту, идеалан центаршут Стојковића и добар покушај Крстичића главом опет је зауставио Чех. Три минута каснија Срнић не користи поклон Арсеналове одбране, истина успео је да шутира али не и да надмудри расположеног голмана Чеха.

Херојски се борила Звезда али јој је у финишу утакмице спортска срећа окренула леђа. Само десет минута пре краја домаћин остаје са играчем мање јер је Родић због другог жутог картона морао у свлачионицу. Одмах је реаговао тренер Милојевић пославши на његову позицију Гобељића, а Срнић је отишао на заслужени одмор. Арсенал је покушао из контре а након осмишљене акције у 85. минуту одлично се снашао Жиру који је у паду преко главе шутирао и савладао веома сигурног Борјана.

Покушала је Звезда у финишу меча да стигне до изједначења али у томе није успела. Можда је и оштећена у судијској надокнади времена јер је један од играча Арсенала зауставио лопту руком у казненом простору а потом је срушен и Стојковић али се није огласио француски арбитар Бастијен.

Заслужила је Звезда више од часног пораза, а ново искушење очекује је већ 2. новембра када ће гостовати Арсеналу у Лондону.

Црвена звезда - Арсенал 0:1 (0:0)

БЕОГРАД: Стадион “Рајко Митић”, гледалаца 52.000, судија: Бастијен (Француска). Стрелац: Жиру у 85. минуту. Жути картони: Родић, Боаћи, Ле Талек, Борјан и Бабић (Црвена звезда), а Кокелан, Жиру и Нелсон (Арсенал). Црвени картон: Родић (Црвена звезда).

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА: Борјан 7, Родић 6, Савић 7 (Бабић), Ле Талек 7, Стојковић 6, Доналд 6, Крстичић 7, Радоњић 7, Канга 6, Срнић 7 (Гобељић), Боаћи 7 (Пешић).

АРСЕНАЛ: Чех 7, Холдинг 7, Елнени 6, Дебиши 6, Мејтланд Милс 7, Најлс 7, Вилкок 6 (Мекги), Кокелан 6 (Шаф), Нелсон 7, Вилшир 7, Волкот 7, Жиру 7.

Кореографија

Амбијент на стадиону “Рајко Митић” био је величанствен. Пуне трибине све време орила се песма, а “делије” су и овога пута направиле кореографију за памћење. Решили су да буду духовити и на “северу” појавила се “слика” запушеног топа. Била је то јасна алузија јер је симбол Арсенала управо топ.

На старту другог полувремена нова кореографија овога пута историјског садржаја. На тракама је била исцртана српска застава, подигнута и велика “шеталица” на којој је био насликан отац Светог Саве, са бројним приказаним манастирима и уз велики транспарент “Свети Симеон Мироточиви, ктитор све српске земље”.

З. Рангелов

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести