Квалификације за ЕУРО 2020: Орлови доживели тежак пораз у Украјини

ЛАВОВ: Фудбалска репрезентација Србије изгубила је вечерас у гостима против Украјине са 5:0 (2:0), у утакмици Б групе квалификација за ЕУРО 2020.
d
Фото: EPA/MYKOLA TYS

Експеримент нашег селектора Младена Крстајића са новом посатавком игре са само три одбрамбена играча и два шпица није успела, доживели смо прави дебакл у Лавову од врло расположених фудбалера Украјине.

Од првог минута Украјинци су господарили тереном, стварали прилике и постизали голове.  Већ после неколико минута видљиво је било да супер офанзивна постава “орлова” не може да се носи са брзим домаћим фудбалерима, Љајић, Тадић, Гаћиновић и Костић, који у својим клубовима играју претежно у нападу, имали су превише дефанзивних задатака  наравно нису се најбоље сначазили, уз то и наша два шпица Јовић и Пријовић су били сувише одсечени, али и доста неактивни. Такође, оставили смо и превелик простор по боковима, што су домаћи фудбалери знали да искористе, пре свих Караваљев који је припремио два гола, и Конапљанка који је два пута на готово истоветан начин матирао Дмитровића.   

Утакмица је почела нападима Украјинаца, који су имали више од игре у првих десетак минута, али нису успели да  створе ни једну изгледнију прилику. С друге стране наша репрезнатција иако је играла резервисано, прва је дошла у шансу, али после одбијене лопте Пријовић је са десетак метара погодио само спољни део мреже. Чинило се да смо успели да успоставимо равнотежу на терену у жустрој игри и после петанестак минута имали смо нову прилику. Опет је у шанси био Пријовић, после центаршута Костића, али је Миколенко успео да лопту избаци у корнер. Мало касније и Јовић је био у лепој прилилици, али је реаговао некако тромо, споро и шанса је пропала. А онда су Украјинци средили своје редове и поново загосподарили тереном, прво је Конопљанка с двадесетак метара добро загрејао дланове Митровића, а само два минта касније Украјинци су повели. Наши играчи оставили су на десној страин Каравајева, он је лепо пронашао Циганкова, који је из прве лако погодио мрежу. Само два минута касније Украјинци су постигли и други погодак. Коларов је изгубио лопту на средини терена,а поред разређене одбране“орлова“ Циганков је лакоса 18  метара савладао Дмитровића. Два примљена гола потпуно су  разбили концепцију игре нашег тима, Украјинци су могли да постигну још неки гол. 

Само штоје почело друго полувреме Украјинци су поново затресли мрежу. Наши одбрамбени играчи оставили су Конопљанку  самог на левој страин, најбољи фудбалер домаћег тима, варком тела ослободио се Максимовића и резантним ударцем са 18 метара погодио је мрежу. После овог гола променили смо формацију, Гаћиновић је отишао на позицију десног бека, Тадић на десно крило, али помака у игри није било. И даље је домаћи састав лако стварао шансе и после још једног продора Караваљева по десно страни, Јеремчук је лако погодио леви доњи угао.

Ни промене у нашем тиму нису ништа донеле, и даље смо играли споро, бледо, што су Украјинци искористили, после једне полу контре Конопљанка, као и код трећег поготка са леве стране је ушао у зону шута и лако саваладао Дмитровића.

Србија већ у понедељак дочекује Литванију, без публике, док Украјина, такође на свом терену, чека Луксембург.

Г. Ковач   

УкрајинаСрбија 5:0 (2:0)

ЛАВОВ: Лавов арена, гле­далаца 38.000, судија . Лахоз (Шпанија). Стрелци: Циганков у 26. и 28. и Конопљанка у 46. и 75. и Јеремчук 59 минуту. Жути картони: Миленковић , Спајић (Србија).

УКРАЈИНА: Пјатов – Каравајев 8, Кривтсов 7, Матвијенко 7, Миколенко  7- Степаненко 7 (Шепелијев), Малиновски 8 - Конопљанка 8, Зинченко 7, Циганков 8 – Јаремчук 8 (Кравец).

СРБИЈА: Дмитровић 6 – Миленковић 6, Спајић 6, Коларов 5 -  Максимовић 6, Љајић 5 (Фејса), Гаћиновић  6, Костић 6 – Тадић 5 – Пријовић 5 (Митровић), Јовић 5  (Лазовић).

 

Фото: EPA/MYKOLA TYS

Крстајић после дебакла у Лавову: Шамар за наук

Селектор фудбалске репрезентације Србије Младен Крстајић после дебакла у Украјини од 5:0, рекао је да је екипа добила шамар за наук, али да живот иде даље.

"Сувишно је рећи да сам незадовољан. Почетак утакмице био је растрзан са обе стране, у првих 20 минута имали смо иоле неку игру у фази одбране и напада. Први и други гол у кратком размаку су нас пореметили. Покушали смо у наставку да се вратимо на формацију 4-4-2, али није фукциионисало. Жао ми је што смо у оваквој ситуацији, али живот иде даље", рекао је Крстајић на конференцији за медије у Лавову.

Он је додао да је жеља играча да постигну добар резултат била велика, али да су наишли на бољег у овом моменту.

"Играчима је потребан мир до понедељка, морамо да победимо Литванце. Тешко је поредити пораз од Швајцарске на Мундијалу и овај од Украјине. Једноставно, тактички и тркачки Украјина нас је надвисила у овом моменту и комплетну одговорност преузимам на себе", поручио је Крстајић.

Б Група

Литванија – Луксембург     1:1

Украјина – Србија               5:0

1. Украјина        3      2      1      0      7:1    7

2. Луксембург    3      1      1      1      4:4    4

3. Португал       2      0      2      0      1:1    2

4. Литванија      2      0      1      1      2:3    1

5. Србија            2      0      1      1      1:6    1

У следећем колу у понедељак састају се: Србија – Литванија, Украјина – Луксембург.

А група

Чешка – Бугарска               2:1

Црна Гора – Косово           1:1

Д група

Грузија – Гиблартар            3:0

Данска – Исланд                 1:1

Ф група

Фарска Острва – Шпанија   1:4

Норвешка – Румунија          2:2

Шведска – Малта                3:0 

Г група

Аустрија – Словенија          1:0

С. Македонија – Пољска     0:1

Летонија – Израел               0:3

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести